Hur gör jag nu?

[Edit feb 2019: Ja, nu har jag bestämt mig för att ta bort mina ovetenskapliga tips som jag inte kan stå för. Inte vill jag bidra till mer alternativ fakta än vad som redan cirkulerar. Jag har rensat bort ganska mycket, och låter ofarliga, nyttiga och intressanta saker vara kvar. Samt såklart skötselinfo och försäljning av mina kulturer för kefir och kombucha.]

Efter att ha varit med om ett turbulent år, där GAPS först läkte och sedan skadade mig, där paleo först gjorde det bättre, men sedan blev helt fel, där jag gick ned på lowcarb, mådde bättre först, men sedan fick sänkt metabolism och började tappa hår.

Jag har varit restriktiv på olika sätt, mått bättre först, men sedan dåligt. Att vara restriktiv innebär nästan alltid att man också blir ännu mer känslig (givetvis, har man svår intolerans eller allergi, så måste man ju låta bli att äta det man inte klarar) mot det man undvikit.

Efter att jag blev dålig på GAPS, har jag funderat mer och mer men inte haft en klar linje i hur jag lite halvt undermedvetet tänkt.

Sedan trillade jag över Matt Stones böcker av en slump, samt läste Chris Kresser. De redovisade fall efter fall som var exakt som jag (inte exakt samma i varje punkt, utan att de mått bättre först och sedan blivit sjukare och sjukare).

Så nu vet jag vad jag anser, klart och tydligt: SLUTA DIETA. Inte vara så restriktiv mer än möjligtvis i en inledande läkande period, sedan: ”ät för sjutton, sluta att sänka ämnesomsättningen!”

Alla restriktiva dieter, vegankost, LCHF, lågfett, restriktiva former av paleo, GAPS o.s.v. sänker på sikt metabolismen, och skapar problem med de födoämnen man utesluter.

Så nu är min fundering: vad gör jag med min blogg? Jag kan inte längre stå för den restriktiva GAPS mer än som en kortare fas möjligtvis. Inte heller kan jag ALLS stå för vissa extrema GAPS-råd, som högt intag av lök och vitlök m.m. Lavemang och 2 lite buljong per dag, kan skapa rejäla obalanser i natrium och kalium så 4 måltider buljong per dag rekommenderar jag inte mer än högst några dagar.

Jag vill gärna fortsätta skriva mer i den stil jag haft det senaste, om bra mat, om nyheter om metabolism och sjukdom relaterat till kost. Om rätt tillagningssätt och födoämnen man faktisk KAN utesluta där det finns fullgoda andra råvaror att äta i stället. De namn på ätandet jag står för mer, ligger någonstans mellan normalfördelad paleo och WAPF. Inte så restriktiv som paleo, men inte så tillåtande för baljväxter och spannmål som WAPF.

Tja, hur gör man? Synd att radera allt gammalt. Och hela strukturen är uppbyggd efter GAPS och extrema dieter.

2 svar på ”Hur gör jag nu?”

 1. Din blogg är till ovärderlig hjälp för mig, då jag har upplevt GAPS på samma sätt som du. Först bättre och sedan totalkrasch. Till råga på allt så har jag även utvecklat histaminintolerans. Det finns inte mycket hjälp att få för att undvika att detta händer, i gapsgrupperna på Facebook. Jag är mycket tacksam för detta.
  Jag tänker att genom att låta all den kunskap som du delat med dig av finnas kvar här, så kan fler få hjälp i framtiden.

  1. Hej och tack för dina ord. Det är synd att det i GAPS-kretsar tystas ned med ”har inte försökt tillräckligt” eller ”dieoff” och liknande när det inte funkar.

   Synd att det slutade dåligt för dig. Hade man haft alla korten på bordet så att säga, så hade man utnyttjat GAPS på ett bättre sätt, kanske bara introt en kortare period. Och man skulle behöva info om hur man märker när det är dags att gå vidare så det inte går för långt.

   GAPS har sina fördelar, LCHF och annat också, men i längden tenderar uteslutande och restriktiva dieter att slå bakut. Vissa genom ensidighet eller avsaknad av viss näring, vissa genom att stressystemet startas och till slut kollapsar. Många ger båda problemen samtidigt.

   Om du vill läsa vettigt info som kan passa i sökandet på en hållbar diet, läs gärna Matt Stones böcker (e-böcker på Amazon) och Chris Kressers bok ”personal paleo code”.

   Jag kanske borde låta inläggen ligga kvar, men min övre meny är gjord för att beskriva färdiga kostslag som jag inte längre kan stå för. WAPF kan vara ok, paleo också, men båda har tyvärr sidospår som igen hamnar i ensidighet, kanske inte WAPF så mycket som paleo. WAPF är nog riktigt ok egentligen. Lite mycket spannmål bara har jag tyckt. Paleo däremot innebär idag ofta LCHF-inriktning, och det är ok för den som vill och fungerar på det, men inte det jag står för som en allmän rekommendation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *