Ändringar på iHerb, bättre frakt + info om tull

De har ändrat fraktpris ofta på iherb det senaste.

Från fast frakt, till viktbaserad, mer förmånlig viktbaserad o.s.v.

De har även haft fri frakt i några omgångar, men nu verkar frakten vara fri tills vidare (kan såklart ändras), om man köper för över 40 dollar.

D.v.s. Fri frakt om man köper för över 40 dollar, och 4 dollars frakt om man köper under det. Detta gäller då beställningar som inte väger över 1,81 kg så man får pussla lite. Det brukar gå bra och köper man som jag ganska ofta så lär man sig att pussla ihop just det man själv brukar köpa.

Nu över till tull och skatt. Mervärdesskatt ska betalas från första kronan, men anställd på PostNord meddelar att de tar inte in något som det står max 400 kr på, på utsidan. Huruvida det stämmer 100 % vet jag inte, men det var det svar jag fick. Observera att rabatter på iHerb dras av så att de inte syns på utsidan, men får du rewards, så dras dessa av som pengar, som betalning, och det du betalat, plus rewards, står på utsidan. Man fastnar garanterat. Skatten ska inte betalas på rewardpengarna, men du får ju betala PostNords hanteringsavgift om 125 kr, plus några tior för innehållet.

Observera att detta gäller den billiga frakten som levereras med PostNord i Sverige. Dyrare frakt med DHL, sköts av DHL även i Sverige. De tar in även försändelser med lägre deklarerat värde, för mervärdesskatt, som ju då ska betalas från första kronan.

Många blandar ihop med tull. Tull gäller för högre summor och gränsen går några hundra över 1000 kr.

Kom ihåg att om ni köper på iHerb, så får ni 5 % rabatt om ni anger min kod GEB637.

14 svar på ”Ändringar på iHerb, bättre frakt + info om tull”

 1. Posten är inte kloka med det. Jag reklamerade till iherb utan att nämna posten, när det blev så, och då skickade de ny. Om man nämner posten, hänvisar de kanske bara till posten i stället.

  1. Jag är väldigt nöjd med iHerb service . Dem svarade omedelbart att dem skall refundera mina 2 flaskor. Nu frågade jag dem om dem kan istälet pengar skicka nya och packa dem bättre, därför att det var inte packat tillräckligt säkert för glas, som jag kunde se.
   Stora plast-bubblor kring flaskor i förpackningen var punkterade och det var nästan ingen ordentlig skydd omkring glas flaskor,

   1. Jag tror inte de skickar om, jag har försökt med det men de har bara gett pengar tillbaka. Men man vet ju inte, de kanske har ändrat sig.

    Konstigt att mitt svar hamnade som en ny kommentar. Tyckte att jag jag klickade på ”svara” på din förra kommentar.

    1. Hej, du hade rätt. Dem skickar inte ny varor, som ersättning för skadade .Dem skickar pengar vet inte hur, men jag litar på dem. jag skall bara varna dem nästa gång jag beställer att dem packar ordentligt. Det skall jag meddela till service center med mitt order nummer och dem skall vidare instruera dem som packar och skickar varor…
     Jag ockso klickade på svara men vi få se vart hamnar svaret nu..
     tack i alla fal att du svarade. Dem info kan blir bra kanske till andra..om dem råkar för sånt…men man kan lita på iHerb, och det är inte problem med tullen! 🙂

 2. Tack WildRag, för info kring tullen.Du räddade mig och sparade timmar att läsa och söka , vad gäller och till slut efter din inlägg bestämde jag mig bara beställa första gång.
  …, och stor tack för din kod , jag har fåt rabatt. må din godhet komma tilbaka till dig mångfaldigt.

  1. Tack. Jag får ju lite bonus själv på den där koden, så vi vinner båda på det.

   Det går många rykten om tull, skatt och hur försändelserna tas in. Så jag har intresserat mig för det. Det senaste är att de inom PostNord inte tar in och förtullar något med värde under 400 kr (jag tror att man ska räkna med frakten, om den står med på summan på utsidan), medan jag har förstått att DHL tar in betydligt mer. Egentligen ska ju allt skattas för (tull för högre summor än de vi vanligtvis köper för), men de har nog inte resurser att ta in allt. Särskilt inte PostNord som har kris och inte ens klarar att dela ut posten som de ska. De 400 kr är ju bara någon egen regel, man kanske får räkna med att det kan ändras i framtiden.

   1. Jag har fåt svaret från tullverket när jag frågade om den här produkten
    http://se.iherb.com/Now-Foods-Fresh-Green-Black-Walnut-Wormwood-Complex-2-fl-oz-60-ml/591
    Vänligen tag kontakt med livsmedelsverket innan ni beställer för att få veta om detta är en produkt som
    är godkänd i Sverige. Tfn 018-175500

    Om den är godkänd är vårt förslag på varukod är 2106 90 98 55, tullsatsen är 9% och momsen är 12%

    Tänk på att informationen ovan bara är rådgivande och grundad på de regler som gäller idag.
    ……………………..
    sen kort efter kom svaret från Livsmedelsverket:

    Hej!
    Livsmedelsverket godkänner inte kosttillskott utan det är företagets ansvar att deras produkt är säker. Innehållet i produkten är inget som sticker ut. Däremot är hälsopåståendena om ”att bota alla sjukdomar” inte tillåtna på kosttillskott. Att bota eller förbygga sjukdomar får endast finnas på läkemedel och sådana ska vara registrerade hos Läkemedelsverket…
    och jag struntade alla och nu väntar jag po försändelse och se vad som gäller. Jag återkommer! 🙂

    1. Man får ofta väldigt vaga och olika svar från Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Tullverket och Tullen (Tullen är inte Tullverket, men det kan ta ett tag av förvirring innan man fattar).

     Men det stämmer om produkter att de inte får skriva om bot och så.

     Däremot svarar de luddigt. Om ett preparat är ett läkemedel, men säljs som hälsokostpreparat (och utan ord om bot) i ett annat land, så kan de stoppa för att substansen inte är tillåten. Sedan finns det gråzoner, som att T3 och T4 som standardiserats som i sköldkörtelmedicin av NDT-typ, inte är tillåtet, även om det skulle säljas som kosttillskott, medan torkad hel körtelvävnad kan gå som kosttillskott (d.v.s. så länge det inte står om behandling av sjukdomar på utsidan eller på tillverkarens hemsidesinfo om produkten).

     När det gäller läkemedel släpps en hel del tydligen igenom för att man ”inte orkar/hinner”. Det finns ju värre saker, som vapen och narkotika.

     Så en rätt otydlig burk med läkemedel kan komma in, medan ett kosttillskott med tydlig text, men fel text, inte släpps in, liksom vissa substanser av naturpreparat som mariatistel, som jag hört att folk blir av med hela tiden.

     Själv tar jag inte in en massa konstiga saker, utan det är mest vanliga vitaminer, så det enda jag råkar ut för är det med moms.

     Tull ska betalas från en viss summa (över 1000 kr) så jag förstår inte hur de kan skriva vad tullsatsen r utan att ange att det inte gäller om man bara köper en flaska. Tydligt exempel på att svaren man får ger fler frågor bara, och att det är svårt att få reda på info. Jag har mailat väldigt mycket med dem, och fått skriva sådant som ”jag vill att ni svara tydligt och rakt på samtliga frågor”. 😛

     1. Idag har jag fått försendelse, punktligt som IHerb planerade, men 2 flaskor av 6 var crossade. Postnord be om ursäkt och inget mer. Also tullen har inte gjort problem men posten förstörde paketet under hantering. Postnord svarade att jag skall reklamera hos försendaren och dem skall ta kontakt med posten.. Lite konstigt.. men jag hittade inte koli nummer po paketet som posten frågade efter..och dem kunde inte hjälpa mig ..inte hitta försendelse.
      Jag har skrivit till IHerb och nu väntar svaret..
      So tullen gör inga problem. Summn var 512SEK (57, 30$)

  1. Hej! Nej, jag vet inte riktigt, jag är nog inte jätteinsatt i det där. Men jag har hört från olika håll att kanske det inte är det bästa ändå att försöka få i sig så mycket probiotika som möjligt. Man får flora på fel ställe samt alla som dör skapar problem. Men allt är ju hypoteser.

   Jag tänker att om man fermenterar själv, och håller sig till rimliga mängder och traditionella metoder, så bör det inte vara någon fara. Att däremot äta massor av tillskott som kanske inte har samma balans som naturliga källor, kanske inte är helt bra.

   När jag läste texten förstod jag inte riktigt varifrån de bakterier som ger fel syra kommer. Är det tillskott? I så fall stämmer det gamla rådet att äta naturligt och inte tillsätta konstgjorda saker, om det nu finns ”konstiga” sätt att odla de där bakterierna (det gör det antagligen).

   1. Vad jag förstått så är det vissa bakteriestammar som producerar d-laktat, bland annat acidophilus. Detta kan i överflöd göra att ens symptom tilltar om man har diverse immunsjukdomar eller annat.

    Dock känns det som att det alltid är någon ny grej som är problematisk när man bryr sig om sin hälsa och försöker läsa på. Ibland känns det som att man inte kan äta något alls.

    1. Ja, så känns det. Och man KAN inte följa allt. Man får se ut vissa saker som man kanske är väldigt noga med (för mig är det linolsyra som jag undviker ganska extremt) och kanske vara lite moderat med resten.

     Man bör fokuserar på att oftast äta rikt på lättillgängliga mikronutrienter, och tänka på att inte hamna i överdrifter som att undvika stora grupper av något, eller äta extrema mängder av något som är bra. ”För mycket och för lite skämmer allt” är ett uttryck som går hem även här tror jag.

     Stress över att ha ätit fel eller inte veta om man ska proppa i sig eller undvika något, är också hälsofarlig.

     Kanske är det inte bra att äta högdos av acidophilus, men ok att äta normala mängder?

     Många dieter är rätt extrema, och då kan det såklart bli farligt om vissa saker inte borde ha undvikits fullt så mycket, eller vissa saker inte borde ha intagits fullt så mycket som dieten förespråkar.

     Jag har ju själv råkat lite illa ut genom att följa sådana metoder, men numer tar jag det mer lugnt, samt gör en del undantag för att få ned stress och bara vara. Jag gör dock inte vilka undantag som helst, men det går oftast att hitta acceptabla undantag (som att äta sådant som inte är direkt farligt, men inte fullt av nyttigheter heller, som vitt bröd ifall man tål gluten).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *