Till salu: Kefirgryn, mjölkkefir, kefirkorn, tibetansk svamp, kefirkultur. Köp för egen tillverkning.

KefirgrynFör 100 kr inkl. frakt kan man köpa en portion kefirgryn av mig. Detta räcker till 5-8 dl mjölk och ger lika mycket kefir på ca 1 dygn. Kulturen är levande så du slipper återupplivningsmomentet med torkad kultur, något som inte alltid lyckas.

Information om hur man sköter sin kefir, finns i mitt blogginlägg om kefir.

10 aug 2017: Jag kan ta emot beställningar. Fråga gärna allt innan beställning. Jag har fått ovanligt många beställningar det senaste där man beställt först och funderat sedan och bara struntat i det för att man ska bort eller tyckte att det verkade jobbigt. Det orsakar mig mycket jobb.

Portionen skickas i dubbla påsar och lite papper i händelse av mindre läckage. Detta har visat sig bäst och läcker sällan alls. Lite läckage är dock inte farligt.

Försändelsen postas mån-tis, då är det minst risk att kulturen blir liggandes på posten över helgen. Post hämtas ej söndagar här längre, så jag postar ej då.

Kulturen bör tas om hand direkt, och inte bli liggande någonstans i onödan. Förvaras svalt/i kyl om man absolut inte kan ta hand om direkt. Ju kortare tid i försändelsen, desto bättre start (även om de är rätt tuffa så vill man komma igång och få balans på sin kultur så snart det går).

Betalning sker enligt följande: i förskott via insättning på bankkonto (hos bank som INTE har Swish). Ni får en orderbekräftelse där alla uppgifter för betalning ges, samt att det där står att jag förbinder mig att skicka så som vi har kommit överens (första bästa mån-tis om det ej är kö, annars enligt den cirkaleveranstid ni får vid beställning). Ni behöver ange er postadress (fullständig, d.v.s. inkl efternamn och postnummer) vid beställning, då jag inte sänder ut orderbekräftelse utan att ha garanterat mig en adress att skicka till. Detta för att försäkra er att ni kan få er kultur ifall vi får kommunikations- eller datorproblem efter betalning.

För att beställa, kontakta mig på emma(a)wildrag.se

Jag säljer även kombuchasvamp (kombucha-SCOBY, Volgasvamp, kombucha-kultur) och jun-SCOBYer.

Kefirgryn

18 thoughts on “Till salu: Kefirgryn, mjölkkefir, kefirkorn, tibetansk svamp, kefirkultur. Köp för egen tillverkning.

  1. Hej! Skriver en rad här för att säga att jag fått mina kefirgryn igår och det fungerade klockrent, t.o.m. Posten gjorde sitt klockrent. Min nya hushållsmedlem är nu installerad i sin glasburk och verkar må bra trots den äventyrliga postresan som troligtvis skakade om… 😉
    I tradition med tidigare kefirkulturer jag haft har den fått namnet Andrea, det är ju en ”mun” att mätta och en personlighet att sköta om. 😉 Så tack för kefirgrynen. Det var tomt efter att Andrej (mitt förra kefirhusdjur) kom bort och ”gick bort” i flyttröran när jag flyttade sist.
    Vi bidrar alla till hushållet här. Katten Francis håller mössen borta, Andrea kommer att hålla våra magar i skick och jag är den som skaffar tak över huvudet och drar hem maten åt oss alla… 😀
    Ha det så bra!

    • Hej! Tack för din kommentar. Tyvärr såg jag den inte förrän nu när jag fick en annan avisering, och därför har jag inte svarat. Kul att det går bra 🙂

  2. Hej!

    Jag vill köpa en portion Kefir gryn, men när jag skickar ett mail (medelande och postnummer) till din adress får jag tillbaka ett mail som sägen ”Address not found”.
    Jag hittar ingen lösning, är det något jag gör fel?

    • Hej. Jag testade adressen, och den funkar för mig. Jag har även fått mail på den adressen från flera andra idag. Det är dock strax fullbokat med beställningar fram t.o.m. 17/4. Det finns plats för en beställning till, och det är 3-4 stycken som frågat men ännu inte återkommit med uppgifter eller om det är ok med datumet. Jag vet aldrig om intresserade återkommer eller ej, eller hur lång tid det tar, så det är först till kvarn för den som inkommer med uppgifter om adress, samt att det är ok med den långa leveranstiden.

      • Det är okej med leveranstiden och jag vill fortfarande beställa portionen. Behöver jag skicka mina uppgifter igen?

        • Jag har inte fått något mail så jag har inga uppgifter. Jag kan tyvärr inte ta beställningar via kommentarerna här, utan behöver få alla uppgifter som en riktig beställning via mail. Det är många som frågar och som aldrig inkommer med uppgifter, eller som frågar via här eller FB och som aldrig hör av sig.

          Just nu var det fullbokat egentligen, men en hoppade av. Så om du är snabb med uppgifter till mig via mail så kanske du kan komma med. Men det är alltså flera som sagt att de vill beställa men som inte inkommit med några adressuppgifter. De som mailar mig först om detta får beställa. Jag har ingen möjlighet att ha väldigt många som kanske vill köpa, och som jag ska maila runt till och fråga om de bestämt sig eller kan skicka adresser.

          Maila på emma(a)wildrag.se eller cc(a)hotrag.se. Byt ut (a) till @ i adresserna.

    • Hej! Jag har fått mail från dig, så det verkar funka. Idag har jag varit borta hela dagen, och min inkorg är full av beställningsmail, så jag ska försöka beta av i turordning, och hinner kanske inte med allt. I så fall återkommer jag imorgon.

    • Hej! Ja, men det är så många som vill köpa, att jag inte alltid kan ta emot alla beställningar. I det röda stycket längst upp i det här inlägget står det hur det ser ut just nu, om jag kan ta emot eller ej.

  3. Hej! Maila mig på emma(snabel-a)wildrag.se (byt alltså (snabel-a) till @) så får vi kontakt via mail. 🙂

    Det är något galet med den adressen jag tror att du har problem med. Man blir omdirigerad till en annan av mina sidor, men den sidan är inte länkad därifrån, däremot är det länkat från den sidan och till bloggen. Om det är någon ”ping-bugg” kanske för det verkar väldigt märkligt. Eventuellt får jag ta bort länken där.

  4. Om du mailar mig så kan jag hjälpa dig bättre. Kefir blir vanligtvis som fil eller tunnare, drickyoghurt-liknande är inte ovanligt.

    När kefirgrynen sänts, och på det byter miljö och mjölksorter, så kan den vara tunn ett tag. Att byta mjölksorter ofta när kulturen inte kommit i balans (om man blandar in ohomogeniserat eller opastöriserat) kan göra kulturen lite obalanserad.

    När grynen byter hem, byter de oftast arbetstemperatur också, vilket kan ta ett tag att balansera också. Här har vi ganska svalt, men kefirgryn bör kunna anpassa sig till allt mellan 16 grader och 25-28 grader. Vissa kulturer kan ha lite svårt för högsommarvärme, men det har inte mina haft sedan de vandes vid opastöriserad mjölk.

    Dålig kvalitet ska de inte vara av, då de blir superstarka av att få opastöriserat som jag ger dem (när man väl vant dem – och man bör inte heller byta till annan bondes sort rakt av utan introducera sakta).

    Vissa som trott att kefiren blir tjockare ju längre den står, har låtit kefiren stå för länge gång efter gång, och då kan de skadas. Då svälter de. Men jag rekommenderar att så fort man ser vasslefickor, så bör man sila av. Man kan röra om och smaka först så att det är tillräckligt surt (smaken är bättre att gå efter än tjockleken innan man lärt sig hur just ens egna gryn fungerar).

    Slutligen: kefiren blir ofta olika tjock hos olika personer. Vissa kunder rapporterar det ovanliga med yoghurttjock kefir, andra får tunnare än fil (som drickyoghurt). Själv får jag ofta just tunnare än fil, eller som fil (det varierar lite).

    Jag tittade i mina gamla mail om jag hittade när du beställde, men finner inte ditt namn. När köpte du? Det bör vara längre sedan än drygt två månader? Om man har problem så går det alltid bra att maila så hjälper jag till. Jag har inte fått några mail från dig angående några ihållande problem.

    • Hej. Kefirkulturen lever på laktos, och man kan ofta göra kefir på laktosfria varianter emellanåt. Det skiljer från kultur till kultur hur ofta. Vissa klarar sig med vanligt mjölk varannan vecka, andra behöver det varannan gång.

      Men i längden är det ovanligt att det lyckas. Eftersom kefiren består av många olika stammar, och ser olika ut från kultur till kultur, så kan det kanske hända att vissa sammansättningar klarar det, men det är inget jag känner till om mina, eller kan garantera att det fungerar i en ny miljö (de anpassar sig och ändrar sig hela tiden, men det är inte alls säkert att de kan klara sig utan laktos som är deras ”huvudföda”).

      Om man låter fermentera ordentligt, så ska annars kefiren innehålla mycket lite laktos. Kör tills det börjar skära, sila av, och ät inte förrän det stått i kylen minst ett dygn. Jag kan dock inte garantera att det är 100 % laktosfritt och passar en som är mycket känslig. Kefir och yoghurt som fermenterats länge, används ofta inom dieter där man undviker laktos, men det kan ju finnas små mängder.

  5. Hej! Jag skulle vilja köpa lite kefir av dig men hittar ingen kontaktväg. Jag lämnar min mailadress så kanske du kan maila mig?

    Hälsar Lovisa

    • Hej! Mina kontaktuppgifter står i högermenyn vid ”Följ eller kontakta mig”.

      Bäst är om du mailar mig på emma(a)wildrag.se eller cc(a)hotrag.se

      Ska se om jag kan redigera detta inlägg så att kontaktuppgifterna står direkt i.

Kommentera: