Vissa saker går att köpa ej ekologiskt

Ni kanske har sett olika listor som ”Clean fifteen” (lista med vegetabilier som är ok att köpa som ej eko) och ”Dirty dozen” (sådant vi absolut inte bör köpa ej ekologiskt). De kan skilja lite mot Sverige, då troligen varje region har sina behov av besprutning eller när de inte behöver sprutas.

Idag fick jag en länk till en svensk översättning med lite förklaringar. Ni hittar den här. Dirty dozen och Clean fifteen uppdateras varje år, så man kan med fördel kolla lite när de uppdateras. Avocado och kokosnöt brukar ligga bra till.

Det känns bra att avocado och kokosnöt finns med på de flesta listor med sådant man inte måste köpa ekologiskt av. Avocado är ju rätt dyrt, och även kokos om man vill använda den till egen raw kokosmjölk m.m.

På sidan står lite förklaringar. T.ex. är alla på listan inte HELT fria. Bara 61 % av cantaloupmelonerna var helt fria. Resten innehåller väl rester, men inga högre doser. Även ekologiska varor innehåller ju ibland rester som inte går att komma ifrån p.g.a. vindar o.s.v.

För mig är det nog ändå viktigast att de renaste var just rena – de är ju svindyra som ekomärkta. Resten har man råd med ändå.

Lite off topic men ändå inte, är att känna till att vilt och lamm ofta är gräsbetes och ganska giftfritt. Särskilt vilt går ju i hägn med skog och så, där man inte sprutat. Lamm går ofta i hagar, och kanske har det sprutats någon gång så att det inte är totalt giftfritt (vet ej hur mycket som kan vara kvar). Nu är ju inte lamm och vilt det billigaste, men just där jag bor går det att få tag i billigt vilt. När det gäller kött, räcker inte KRAV och eko; det måste vara gräsbetes också, d.v.s. att djuren ätit artegen föda och inte gått och proppat i sig linolsyrastinn, inflammationsfrämjande spannmål som ger dem en sämre fettsammansättning (3-6 ggr så hög halt linolsyra). Ännu sämre är det med ekologisk kyckling om den ätit mycket spannmål. Den kan ha 18 ggr(!!!) så mycket linolsyra i fettet än vilt och nöt som gräsbetat. Uppgifterna tagna ur Chris Kressers bok ”Your personal paleo code”. Jag har precis läst boken, och kan rekommendera den för er som inte kan anamma något rakt av, utan behöver mer info om hur och varför ni ska äta mer eller mindre fett, kolhydrater, göra undantag o.s.v. Ska försöka återkomma med en recension.

Kommentera: