Snabbt smaktips, lever och blod

Måste dela med mig av några bra smakkombinationer för dessa livsmedel som en del har svår för. Har ni fler tips? Skriv gärna. Eller om ni kanske inte håller med om smakkombinationer.

Som jag skrivit tidigare, så äter jag blod- eller levermat varje dag. Jag har nödgats gå på riktigt höga doser järntillskott av sämre sort, för att få upp värdena, men nu, så länge jag äter blod eller lever varje dag, ligger värdena hur bra som helst. Och fördelen med att få det via kosten, är att kroppen lättare balanserar upptaget, och att man slipper både tillsatser och sämre former på järn, eller avsaknad av ämnen som förekommer naturligt ihop med järn, och som inte vet allt om (de kan vara avgörande för ett optimalt upptag).

Passande kryddor till lever och blod:

  • Timjan är en suverän smaksättare, ett självklart val (men inte i kombination med vad som helst i denna lista, prova dig fram – glöm timjan och räkor t.ex.).
  • Bockhornsklöver gör sig bra (smakar lite som curry, och är också det som ger den smaken i curry).
  • Örterna mejram, körvel, oregano, dragon
  • Mynta!
  • Tamari.
  • Koriander, vitlök, spiskummin och paprika funkar bra till, bara inte koriandern har för mycket syrlig touch som vissa kan ha.

Totalt opassande till lever och blod:

  • Ingefära (färska kan funka, testa).
  • Basilika om man inte har tomat i.
  • Vinäger! Gör att rätten smakar som den surnat.
  • Asiatisk smaksättning med mycket syra.

Goda kombinationer på blod/lever och köttfaktor

Järnrika animaliska födoämnen behöver muskelkött för bästa järnupptag (köttfaktorn), så man kombinerar blod och lever med lite kött. Dessa är goda:
  • Skaldjur som räkor och lever. Ingen timjan då, men ett måste nästan, med curry och, eller, bockhornsklöver.
  • Lamm! Ingen curry, använd timjan och örter.
  • Smakrikt rådjurkött. Samma som ovan om kryddning.
  • Fisk, krydda med vitpeppar.
  • Gör gärna blodpannkaka på ägg och blod, kanske något tillåtet mjöl till, och stek lite bacon eller liknande till detta, eller lite färs kanske. Gulor är bäst råa, så du kan t.o.m. skippa gulan i smeten, och hälla den på rå! Supergott.
  • Blod ger en rund, lite gräddig smak. Så ni som inte äter grädde (och då menar jag syrad för oss GAPS-are och WAPF-are) och inte kokosmjölk eller nötmjölk, testa blod! Ser inte alltid så trevligt ut i soppan, men ger en rund god smak.

På sidan jag länkar till ovan, kan man läsa att svamp och lever är en bra kombo för ökat järnupptag. Någon som kan ta reda på varför? Skriv gärna till mig om ni hittar svar (adress finns i högermenyn).

En dl blod ger flera dagsbehov järn! Lever ger mindre, men ändå mycket jämfört med annat. Och så innehåller lever så mycket annat bra i vitaminväg.

Kommentera: