Rulltårtans dag!

Det visste ni inte va!? Inte jag heller. Igår eller om det var i förrgår, fick jag veta att ”på fredag är det Rulltårtans dag!”.

Ok, då får man en utmaning att göra en GAPS-ig rulltårta. Svårare än svårast. Jag gjorde först en. Den blev blöt, och fyllningen ännu blötare eftersom jag inte hann kyla ned det hela.

Sedan provade jag en till, den blev bättre. Men hu vad svårt att rulla!

Nåja, här kommer en beskrivning, så får ni modifiera lite själva efter era förutsättning. Receptet räcker för 4 bitar och görs i en stor brödlimpsform. Receptet är inte färdigprovat kan man säga. Jag har lite problem med att allt vill bli blött, så jag har liksom chansat, drog 150 grader i 30 minuter, sänkte till 100 grader och tog 45 minuter till.

Ingredienser kakan:

  • 2 ägg
  • 0,5 banan, mogen.
  • 1 äggstor bit morotsriv, VÄL urkramad från juice, eventuellt ångad först för att få bort ännu mer vätska
  • 2 tsk kakao (jag tog en raw, ångrade mig och tog den andra som vanlig eko, det skulle ju ändå bli varmt, så kanske 2-3 raw, eller 1,5 vanlig). Man kan ta kardemumma och kanel om man vill i stället, eller kanel och kakao för min favoritkombo!
  • 1 msk mandelmjöl.
  • 1 msk kokosmjöl (ej tillåtet på intro steg 4/5 men nu fuskade jag till det och smakade bara lite).
  • 0,5 tsk bikarbonat.
  • Honung efter behag, 1 tsk, 1 msk… ta det du känner för. Behöver ej vara raw, då den kommer att dödas i ugnen ändå.
  • Gnutta salt.

Ingredienser fyllningen:

  • Ca 1 dl färskost med eller utan creme fraiche. Måste vara hemgjort om det ska passa GAPS/WAPF. Jag tog vad som var över idag, lite för löst och lite för lite av kefirfärskost.
  • 1 msk honung, raw, gärna nyslungad. Mer eller mindre efter behag.
  • Några droppar citron- eller limesaft.
  • 0,5-1 tsk raw vaniljpulver. Eller om du vill: kakao eller annat du gillar mer.
  • 1 tsk gelatin om du vill få fastare kräm om du tycker att den verkar bli för lös.

Gör så här:

  1. Blanda färskost, creme fraiche, honung och vanilj. Sätt i kylen för att svalna. Om det verkar bli för löst, kan du lösa det med gelatin som jag gjorde idag. Jag tog en tsk gelatin, satte kärlet i varmvattenbad och värmde till 37 grader. Då löser sig allt (honung och gelatin) utan att dödar det. In i kylen sedan, så det blir fastare och inte vill prytsa ut när du rullar.
    2013-08-09 17.07.08
    2013-08-09 17.09.48
  2. Sätt ugnen på 150 grader
  3. Stryk en stor brödform med smör eller annat fett.
  4. Separera äggen, och mixa äggulor, banan, morotsriv, kakao, salt och honung i 3-4 minuter. Viktigt att man kör länge, så håller det ihop bättre sedan. Jag använder minihackerliknande del som finns till min stavmixer eftersom jag har mycket dåligt med utrustning. Men den duger gott till just sådana här småsatser.
    2013-08-09 16.30.26
  5. Blanda i mjölerna och bikarbonatet i detta.
  6. Vispa nu vitorna till hårt skum, tag gärna någon droppe citronsaft i, så håller skummet bättre sägs det.
    2013-08-09 16.34.59
  7. Vänd ihop alltihop och häll sedan i formen och in direkt i ugnen, i mitten.
    2013-08-09 16.59.52
  8. Låt stå i ugnen gärna en timme. Om det verkar bli för mycket färg, sänk. Jag tog 150 grader i 30 minuter, och 100 grader i 45 minuter till. Men det är som ”levande råvaror” med varierande vätskehalt, så du kan behöva justera.
  9. Ta ut kakan, och låt svalna. Beroende på hur blöt den är, låt den ligga i formen med handduk över, eller fritt i luften. Vad som verkar passa just din kaka.
  10. Stryk på fyllningen, och gör konststycket: rulla ihop (börja i en kortände) utan att det spricker. Man får liksom krama om den, och kanske borde jag rullat in den i något.
  11. Sätt in den i ugnen och låt svalna helt i någon timme – och: Servera!
    2013-08-09 19.59.38

Barnen tyckte den smakade som farmors vanliga drömtårta, eller en köpt (ett gott betyg även om det inte låter så kanske).

Det är sannerligen inte lätt med dessa bakverk, och när man som bäst tror att man har kommit på hur man ska göra, så blir det fel. Jag tror att det är viktigt med låg temp och lång tid. Hårdvispa äggvitan har faktiskt INTE gjort kakorna bättre än att mixa allt på en gång (förutom fett som man måste ha i efter, annars kollapsar allt, och kanske gäller det kokosmjöl och nötmjöl också). Viktigt dock att mixa länge! 3-4 minuter.

Här är dagens första försök, som blev för blött. Följde samma princip som ovan, men med 1,5 msk kokosfett i smeten (gick inget vidare) och så minns jag inte om jag tog några mjöler i… Krämen hann jag inte ha in i kylen heller, så allt blev för blött. Mycket gott dock!
2013-08-09 13.24.03

Kommentera: