Pumpablodpudding i panna – dagens järnrätt

Det här blev så gott så det måste jag dela med mig av. Grunden är blodpannkakan på ett ägg eller äggvita och 0,5-1 dl nötblod. Det kan stekas direkt som en pannkaka, eller så kan man blanda i mjöler, grädde, rivna grönsaker, skräp från juicer m.m. m.m. Blir ofta spännande variationer.

Om du gör enligt mitt recept nedan, passar den de flesta av de dieter jag beskriver. Paleo, WAPFs principer, aktiv tarmläkning där du utesluter stärkelse o.s.v. Har du i mejeriprodukter, river sötpotatis, potatis, reder med olika mjöler, så blir det såklart annat. Potatisarna = stärkelse. Spannmål = ej paleo, bovetemjöl går bra på paleo o.s.v. Mejeri är inte paleo i de flesta fall. Det går såklart att ta kokosgrädde i så fall.

2013-11-22 11.50.47

Den här gången rev jag söt butternutpumpa, kramade ur vätska, och blandade med. Det blir en rätt tjock blodpuddingliknande sak, så ska stekas på låg temp rätt länge, lite som bakas av i pannan. Mycket fett i! Helst fågelfett.

Och om du är ute efter järnet: glöm inte köttfaktorn! Lite kött till din huvudrätt eller sallad. Jag tog 30 gram rökt hjortstek som jag köpt för halva priset, vilket blev 400 kr/kg… Så dyrt behöver man ju inte köpa, men gott var det 😀

Ingredienser:

  • 1 ägg eller 1 äggvita
  • 0,5-1 dl blod, nötblod (finns fryst att köpa på många ställen).
  • En skiva butternutpumpa, min pumpa var rätt stor och jag tog 2-3 cm.
  • salt, peppar, ev. muskot eller bockhornsklöver eller timjan.

2013-11-22 11.39.05

2013-11-22 11.42.27

Gör så här:

  1. Vispa ägget/vitan.
  2. Vispa i blodet.
  3. Riv pumpan och krama ur vätskan. Du måste inte krama ur den, men då blir maten blötare och kan ta längre tid på spisen. Känn av cvad just du gillar. Har du tagit största mängderna blod och hela ägget, så blir det kanske viktigare att krama ur om du inte vill få för blött eller en jätteportion.
  4. Drick upp det du kramat ur! Jättegott!
  5. Blanda med sked eller gaffel ned pumparivet. Du ser om det inte blir för rinnigt utan vill hålla ihop, att det är lagom för att inte bra rinna ut i pannan. Om det blir för tunt, så går det bra ändå, maten blir mer pannkaka än puddingliknande. Helt ok.
  6. Stek på LÅG värme. Jag har 4:an av 12. Mycket fett. Använder spackelspade som stekspade (gör vi alltid – spackelspadat is da shit).
  7. Vänd när det känns som den håller för att vändas, eller den ser färdig ut på ovansidan (går från blodröd till svart med orange stråk av pumpa)
  8. NJUUUUT!

2013-11-22 11.51.11

Kommentera: