Pajförsök

Jag har aldrig i hela mitt liv gjort pajer, så detta är mina första försök. Har fått lite tips om att man använder äggstanning och att degen är typ fett och mjöl sammanpressat. Så det gick jag på! Jag har gjort i två omgångar, och beskriver först mina tre första, och sedan mina två andra 🙂

Först ut var tre pajer till tacksägelsedagens pajfest! Jag gjorde två matpajer och en efterrättspaj. Små, bara för mig, eftersom jag inte kunde äta de andras. Jag gjorde också om vanlig kladdkaka till paj, genom att byta kakao mot kanel och kakao och lade på äpplen, samt byta kakao mot kardemumma och ingefära och lägga på päronskivor. Gräddade 15 minuter längre. Gav bort till församlingshemmets pajbuffé. Intressant lyckade skapelser, men knappast GAPS, WAPF eller paleo, så nu återgår jag till mina småpajer!

Jag gjorde två degar och tre fyllningar.

2013-10-13 08.34.20
Deg 1 (en sats per varje matpaj):
– 1 msk kokosfett.
– fyll upp med kokosmjöl tills det verkade bra.
– spädde med en aning kokosmjölk för att få större deg, och tog i mer kokosmjöl.
– gräddade i 120 grader till det verkade klart.

Fyllningarna till dessa:
– En där jag wokat och kokat in buljong i rådjurfärs, trattkantarell, lök, lite chili, små leverbitar.
– En där jag bara rev ned pumpa i skalet
– Båda fylldes sedan upp med en äggstanning på hela vispade ägg med lite kokosgrädde i.
– Båda gräddades klart (45 minuter i 120 grader), och gratinerades sedan av med riven parmesan på.

Deg 2:
– Samma som deg 1 egentligen, fast lite hälften/hälften med hasselmjöl.
– gräddade i 120 grader till det verkade klart, ihop med de andra pajskalen.

Fyllningen till 2:
– Vispade ett ägg med honung, vevade i äppelskräp från juicer och mer hasselmjöl.
– Lade äppelskivor på.
– Gräddades i 120 grader i 45 minuter ihop med matpajerna.

2013-10-13 07.35.01

Hur blev det?
Rätt mastigt men väldigt gott. Pajskalen var lite väl tunga och kompakta. Fyllningarna var perfekta! Särskilt pumpapajen smakade i stil med ostpaj nästan. Och färsen var supergod, fast levern skulle nog inte varit inne så länge, den blev något seg.

2013-10-13 11.47.11 2013-10-13 11.49.35 2013-10-13 11.56.40

Då var det dags för psalmcafé med goda mackor, ost och grejer. Inget jag kunde äta, igen. Och jag ville ha med mig något även nu, som inte skulle få mig att känna mig sugen och aldrig få äta något. Så jag gjorde nya pajer! En matpaj med pumpa, och en äppelpaj.

2013-10-17 15.45.50

Deg 1 för pumpapajen:
– 2 msk kokosmjöl
– 1/2 äggvita
– 1 msk kokosfett
– 2 msk nötmjöl

– Detta arbetades ihop och gräddades i 150 grader tills det såg färdigt ut.

Fyllningen för pumpapajen:
– 1-2 msk kokosgrädde
– 1 ägg

– Detta vispades ihop och hälldes över riven pumpa som jag hade kramat ur och fyllt pajskalet med.
– Gräddade i 120 grader i 45 minuter.
– Rev parmesan på och gratinerade av i 225 grader.

2013-10-17 18.49.23

Deg 2 för äppelpajen:
– 2 msk kokosmjöl
– 2 msk äppelriv/skräp efter juicning
– 1 msk kokosfett
– 1 tsk honung

– Detta arbetades ihop och gräddades på samma sätt som deg 1, i 150 grader tills det såg klart ut.

Fyllningen för äppelpajen:
– Gulan + andra halvan av vitan vispades hårt med
– lite honung.
– Äggstor del riv/juicerskräp av äpple vändes ned ihop med
– kanel + kardemumma och
– lite vinsyra + 1/4 tsk bikarbonat (vinsyran aktiverar bikarbonatet och hade kanske inte behövts eftersom jag hade sura äpplen).
– Äppelskivor placerades på.

– Detta gräddades ihop med pumpapajen i 120 grader i 45 minuter. Klart.

2013-10-17 19.00.20

Och hur blev detta då?
Tja, bottnen till pumpapajen tyckte jag bäst om. Ingen av dem blev så mastig som de tre pajerna från förra gången. Vitan verkade suverän, och riv/juicerskräp också, fast blev lite blötare och passade faktiskt bra som efterrättspaj. Tyvärr kollapsade fyllningen helt till äppelpajen, och jag vet inte varför. Men gott var det 😛

Kommentera: