Nourishing traditions: fått hem boken!

Trevligt! Nu ska man hinna läsa också. Högen bara växer. Jag har bara bläddrat lite i den, och kan rapportera lite om vad som anges om innehåll.

2013-09-03 15.38.47

Boken heter alltså ”Nourishing traditions” av Sally Fallon. ”the Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats” står det som undertitel. Den är inte översatt, utan du måste läsa den på engelska.

679 sidor!!! Det är en informationsspäckad kokbok för oss som vill laga mat enligt gamla näringsrika metoder och med mycket av näringsrika och uppbyggande råvaror. Djurfetter, långkok, fermentera – råvaror och tillagningsmetoder som bygger upp kroppen och tar fram det bästa av matens näring.

Passande för oss som har GAPS och vill äta GAPS-diet, WAPF-diet eller paleodiet. En perfekt kombination av modern forskning och gamla traditionella, hälsosamma sätt att tillaga mat. Visst fanns det dåliga metoder förr, de är inte rekommenderade (ingen arsenik). Detsamma gäller modern forskning där man inte ser hela bilden, och inte har med vad vi kommer från (typexempel är när forskning visar att Becel är bra eller ägg är dåligt, eller senaste 50 årens totala fettskräck. Se hur man gått tillväga. Man missar helheten helt).

Här finner du, förutom mängder av recept, en gedigen kunskapsbank. Om allt från det vanliga med vitaminer och mineraler, till allt om antinutrienter som fytinsyra, hur man preparerar olika råvaror för bästa, eller varierande näringsupptag (vissa råvaror ger bra av det ena med en tillagningsmetod, och bra av det andra med en annan eller ingen tillagningsmetod). Du får lära dig om de tre energigivande näringskällorna protein, fett och kolhydrater, du får tips i köket (jag hittade genast: ”skumma alltid din buljong, eventuella orenheter tenderar att hamna här, och är bra att få bort”).

Finns också information om enzymer, allergier och ett kapitel som tar upp motstridiga skolor (”parting words”).

Självklart många grunder:

  • Hur man groddar.
  • Hur man gör buljonger.
  • Fermentera frukt och grönt.
  • Såser, marinader (även buljongbaserade).
  • Fermentera mejeriprodukter.
  • Tips och trix i köket.
  • Otroligt lång referenslista som ger en gedigen och pålitlig känsla (den som vill får ju gärna kontrollera varje källa ;)).

Sedan kommer vi till alla recept, som är samlade under följande:

  • Great beginnings
  • The main course
  • A catalog of vegetables (recept och info om grönsaker)
  • Luncheon & supper foods
  • Grains & legumes
  • Snacks & finger foods
  • Desserts
  • Beverages
  • Feeding babies – tips for successful breastfeeding (finns en hel bok om mat för barn, ”NoThe Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care”, så bara ett kortare avsnitt i denna bok, där det verkar handla om amning)
  • Tonic & superfoods

Efter recepten kommer ett antal appendix med ”know your ingredients answers”, mer källor, lite om WAPF, läsförslag, och ”campaign for healthy fats”.


Utan att ha hunnit läsa den, bara skummat, så skulle jag säga att den kan bli som en matbibel för oss som äter paleo, GAPS eller WAPF. Naturligtvis får du utesluta vissa saker om du äter GAPS eller paleo eller kanske enligt FODMAP. Då har vi ju lite andra premisser, och äter läkekost, eller säger nej till det som kom efter vår stora utveckling var klar (paleo).

Jag köpte den på Bokus där den var billigast.
 

Kommentera: