Lite bra chips :D

Salz-Chips

Jag har äntligen hittat ekologiska chips UTAN att de formligen BADAR i linolsyrastinna oljor (som den hemska vanliga solrosoljan, men även rapsolja har lite väl höga halter). Chipsen kommer från Molenaartje och heter bara ”potato chips”.

Oljan som använts är high oleic sunflower oil. En förädlad solrossort som ger hög halt oljesyra och mycket låg halt linolsyra (5 %, hälften av vad det är i olivolja och palmolja, och det dubbla jämfört med kokos- och makadamiaolja).

Här kan ni läsa lite om den. Denna typ av solrosor och andra oljeväxter som benämns ”higch oleic”, är framtagna för att öka livslängden på råvaror med annars hög halt instabila fettsyror som i vanlig solrosolja. Lite ironiskt nog så försvaras de och man framhåller att de ändå har låg halt mättade fetter och transfetter och därför inte är farliga trots låg halt fleromättade fetter. Lite lustigt ändå att det hänger kvar så envist …

Det står på siten jag länkar till ovan, att palmolja har 1 % linolsyra, men det stämmer inte, det är palmkärnolja (palm kernel oil) som har så låg halt. Den kallas tyvärr ofta slarvigt palmolja (står även på innehållet på en del produkter tyvärr). Vanlig palmolja (från frukten), har samma halt som olivolja, ca 10 %. Palmolja och olivolja är gränsfall och används gärna, men inte för ofta och mycket om man undviker linolsyra.

Jag har ännu inte sett dessa chips online, men kan erkänna att jag inte heller letat särskilt efter den alls.

Ni som bor i Göteborg, kan köpa denna på Fram eller Ekostore. Dryga tjugolappen får man betala för 125 gram. Jag köper enbart de utan smak, så jag slipper jästextrakt. Och jag har för mig att alla varianterna inte har high oleic sunflower oil. Det KAN KANSKE även skilja mellan batcher, så läs alltid på innan ni köper så ni inte får storboven till olja av misstag.

Det fanns även salta pinnar med helt ok olja (ekologisk palmolja, men det står inte om det är kärn eller frukt. Kärnoljan har mindre linolsyra, och fruktoljan i nivå med olivolja) av samma märke 🙂

Kommentera: