Gränsfall, men – choklad…

Detta är ju verkligen ett gränsfall till om jag ska ha det på sidan eller inte. Vi som har barn som vi inte kan köra racet fullt ut med, kör väl ofta med ”det får duga med ekologiskt och rent (om vi ens kommer så långt när vi har 13-åringar), och så försöker vi dra ned på mängden”. Så får jag göra de gånger jag inte fullt ut kan ersätta något och barnen inte accepterar att vara utan (”köpegodis” t.ex.).

När man förut har velat köpa en chokladkaka till barnen, så har man tre val:

  1. Köp en skräpkaka, typ Marabou. Konstigt nog är dessa storkända märken mer fyllda av skit än om man köper billighetschoklad på Nelli och liknande. De kända stormärkena kan ha vegetabiliskt fett och aromer i stället för kakaosmör och -massa, medan billighetschokladen förvånansvärt ofta har rätt rena produkter, även om det inte är eko.
  2. Köpta en totalt svindyr ekologisk mjölkchoklad för närmare 30 kr.
  3. Köpa kakaomassa, raw eller icke raw, eller en fin ekologisk mörk chokladkaka. Dessa finns utan sojalecithin, vilket jag inte hittat på mjölkchokladsidan tyvärr. Hur som helst: Barnen vill inte ha mörk choklad, så det går fetbort. Jag ska ändå pröva om man kan smälta kakaomassa med lite råsocker och mjölkpulver. Det kanske kan funka, vem vet (ja – vet ni, så kommenterar ni väl).

Nu finns ett fjärde val. Jag följde mitt eget tips och sökte på Amazon UK. Jag hittade då Green&Black’s chokladkakor, 100-grammare, för dryga 15 kr st (om man köper 5-pack). I Sverige kostar de närmare 30 kr!

Om ni klickar på länken ovan, så måste ni sedan klicka på ”FREE Super Saver Delivery” till vänster för att se vilka som är möjliga att få gratis frakt på. För att få gratis frakt måste man sedan köpa antingen enbart av Amazon eller enbart av säljare som är ”fulfilled by Amazon”. Och för minst 25 Pund.

Men är det vettiga ingredienser? Tja, om man accepterar att de använder det ständiga sojalecitinet samt att det är torrmjölk i (ej syrat såklart), så är resten ok. Allt är ekologiskt, och det är rårörsocker, kakao, kakaomassa, kakaosmör och sojalecitin (inte nödvändigtvis den ordningen). Jag har tyvärr inte hittat en enda mjölkchoklad utan sojalecitin. Jo, Crearome hade förr, men den finns inte mer. Den hade även en övertydlig smak av torrmjölk, som man måste gilla för att gilla den chokladen. Ja, torrmjölken som ingrediens över huvud taget kommer vi inte ifrån om vi ska ha mjölkchoklad. Utom Plamil-chokladen (veganchoklad). Men på Amazon finns den inte med rismjöl i stället för mjölk, utan bara sojamjöl, och där går gränsen. Det ger jag inte (sojalecitin är från soja, men sägs vara utan de hormonstörande komponenterna). Den sockerfria är sötad med Xylitol, som en del kan få lös mage av.

Accepterar man inte lecitin i sin chokklad, finns endast mörk choklad och kakaomassa kvar.

Jag köpte och fick hem dessa:
Green and Black’s Organic Milk Chocolate Raisin and Hazelnut 100 g (Pack of 5),
Green and Black’s Organic Cocoa Rich Milk Chocolate 100 g (Pack of 5) och Green and Black’s Organic Fairtrade White Chocolate 100 g (Pack of 5) och betalade 21 Pund inklusive frakt för alla 15!
2014-03-21 16.54.27

Ja, min man älskar också denna typ av choklad, så jag gissar att det kan gå åt en del. Själv gillar jag den såklart, men undviker socker. Jag kör därför kakaomassa rakt av. Ibland smälter jag och har i lite russin eller gnutta honung. Och inom kort tänker jag faktiskt prova det jag nämnde: ha i torrmjölk, det som är det som gör mjölkchoklad till mjölkchoklad. Mycket nyfiken är jag på om det fungerar. Nu är ju inte mjölk av detta slag något som hör hemma bland mina nämnda dieter, men som sagt, det var ju att få det så bra som möjligt till barnen, utan att göra sig helt ovän med dem…

Kommentera: