Given plats för majonnäs på olivolja!

Det är väl efterlängtat. Vi som tänker på vikten av att minimera linolsyra, har inte så många alternativ på oljor.

Rapsoljan går bort, och kallpressad smakar den ändå för skarpt, och neutral så är den processad. Bort med den.

Alla neutrala oljor går bort p.g.a. linolsyra eller otäckt processande.

Kokosfett blir hårt, palmkärnolja (certifierad ekologisk röd) smakar en del, och blir helt orange, men passar fint till fisk/skaldjur samt blir inte så hård lika fort eller lika mycket som kokosfett. MCT-olja funkar, men är nästan lite för tunn, samt passar inte dem som undviker processat.

Olivolja ger för mycket smak – eller vänta nu – vill man inte ha den smaken ibland?

Jo, jag gjorde därmed en majonnäs på äggula, lite dijon, RÖDvinsvinäger och olivolja. Smaksatte med salt och basilika och någon medelhavsört till. I Grekland använde man ju ofta rödvinsvinäger och olivolja på salladen, så rödvinsvinägern ger rätt karaktär här.

Proportionerna blir hipp som happ, jag tar en hel gula vare sig jag gör med 25 gram olja eller 1 dl. Men det funkar alltså med 1 dl olja till en gula om man undrar. Och ca en tsk av dijon resp vinäger per gula. Ofta skippar jag vinäger till neutral majonnäs, då det kan bli väl surt för min smak, jag har ju en hel del dijon då, som innehåller vinäger.

Gör som vanligt, och ha helst rumsvarma ingredienser. Blanda allt (örterna också om du vill, eller ta dem sedan) utom oljan som nu vispas i droppvis. Efter det första vispats i, kan du hälla något fortare.

2014-05-14 11.56.24

Idag serverade jag till en sallad med kalamataoliver och getost i fetaoststil. Övrgit blev vad jag hade. Hade tyvärr ingen rödlök utan något slags ”vårlök” som ser ut som små purjolökar. Tog detta, små bifftomater, rädisegroddar, syrad rättika och strimlad zucchini. Klippte även ned två torkade tomater. Det vikta är oliverna och osten, resten gör man som man vill med.

Vill du göra med mer vanliga ingredienser, så är det just rödlök, gurka och isbergssallad som saknas och får byta ut en del av det ovan. Gör som du vill. Inte ens i Grekland äter man en och samma exakta sallad, så det mesta funkar.

Observera att fetaosten inte är strikt paleo, men många äter getprodukter eller gör vissa mejeriundantag. Feta är inte heller GAPS då den inte är laktosfri (vet inte hur länge de lagras, men de sägs inte vara laktosfria). Kanske ta mer oliver, eller något stekt, kallt lammkött/lammfärsbitar. Det passar också grekiska smaker.

Kommentera: