GAPS – Introduktionsdieten, Introdieten

Då tänkte jag göra en sammanfattning av hur introduktionsdieten går till.

Efter texten, hittar du boktips och lite lösningar på individuella problem jag stött på och där jag har kontakt med auktoriserade rådgivare, bl.a. från Dr. Natasha Campbell-McBrides egen site.

Introduktionsdieten

Vi får dela in GAPS-dieten i tre steg. De flesta går in i GAPS-dieten via introduktionsdieten. Sedan äter man full GAPS till man är återställd, och då går man till sista steget: gå över till annan, väl vald kost (oftast WAPF, Paleo eller liknande).

Introduktionsdieten är såklart startfasen. Den består av 6 steg som man går igenom innan man börjar äta full GAPS (d.v.s. får äta allt som tillåts inom GAPS, om man tål det).

Ju större mag- och tarmproblem man har, desto viktigare att följa introt. Har man mycket få sådana problem, kan det gå fortare. I vissa fall kan personen gå direkt på full GAPS, men det rekommenderas inte, eftersom bästa effekt uppnås om man genomgår introt som är en extra bra läkningsfas (det är inte alltid man känner av faktiska tarmproblem). Det rekommenderas att den som går direkt på full GAPS, är försiktig med bakverk, frukt och liknande i början, och håller sig till övervägande delen animalisk föda och buljong, med grönsaker. Samt att man då också introducerar mejeri som då har ett eget introduktionsschema.

Läkande ämnen

Under de tidiga faserna är det extra viktigt med läkande ämnen. Dessa finner man i animaliska fetter, gelatinämnen och animalier i största allmänhet. Därför bör man äta mycket buljong, flera gånger om dagen. Steg 1 innebär ju endast buljongsoppa så där är det lätt gjort. Även efter intro bör buljongen vara med varje dag, och djurfetter användas. Jag äter fortfarande buljong till varje mål, även nu på full GAPS.

Det är också viktigt med probiotika, för att hjälpa din bakterieflora att återställa sig, så att tarmen kan jobba som den ska. Probiotika behöver introduceras långsamt. Om du som jag tål höga doser och aldrig får problem, märker du att du kan öka på rätt fort.

Introt är också till för att ta bort sådant som visserligen är tillåtet inom GAPS, men som kan vara lite för tufft just i början. T.ex. tillåtna fibrer eller starka kryddor eller mycket av fast föda som ska bearbetas. Du märker troligen om du kan gå fort fram, eller behöver vila länge på varje steg.

Individuell diet!

Du kommer troligen att hamna i situationer när du liksom är färdig med ett steg, utom på en punkt. Vad göra? Ja, stegen är riktlinjer. Vissa kanske aldrig tål mjölk, eller måste introducera det senare. Det är inte meningen att man stannar på steg 1 i evigheter bara för att man inte kan börja med kefir, creme fraiche eller ghee. Samma gäller andra födoämnen. Själv är jag just nu på full, men klarar inte så mycket bakverk eller GAPS-bröd som andra, eftersom jag fortfarande får förstoppning. Men jag hade ändå måst vidare, för att få annat som faktiskt hjälper förstoppningen. Jag har också problem med vissa rotsaker och kål, om de inte är mycket välkokta. Inget al dente eller trevligt tuggmotstånd.

Kan bli liknande med kryddning. Jag själv klarar rätt starka kryddor och har gjort redan tidigt, medan, i enlighet med ovan, kålrot som inte kokts totalt mjuk, nästan sönderkokt, ger mig magont.

Förstoppningsproblem

Att ta bort allt och bara äta buljong med lite grönsaker och kött i som i början, kan leda till förstoppning eller förvärrad sådan om man redan har problem som t.ex. jag. För vissa blir det mycket svårt (t.ex. mig). För dessa rekommenderas att man inför juicer tidigare än vad som föreskrivs. Redan från steg 2. Inte på frukt, utan på grönsaker. Gärna ihop med tillskott av oljig typ (fiskleverolja, fiskolja, gurkörtolja, någon bra frö- eller nötolja) och en stund innan man äter på morgonen. Det kan sätta fart på magen. Fettet kräven galla, och det sura hjälper gallblåsan att jobba (tänk hur de alltid äter vinäger ihop med fett i sydligare länder!).

Något jag märkt är MYCKET viktigt vid förstoppning, är FETT. Snåla INTE på det. De bästa fetterna mot förstoppning är enligt min erfarenhet helt klart oprocessade djurfetter. Skär tärningar av talg, späck, märg. Använd i soppan eller ät rått. Rå benmärg är lösande och inte så äckligt som man tror. Men vill du inte äta rått, är det näst bästa ändå om du använder dessa fetter i sopporna, grytorna och t.o.m. wokar när du börjar med dem. Jag misstänker att de eftersom de är bundna i bindväv, stannar längre i tarmen, och kan smörja bättre. Lite depot-effekt liksom. Det märks också genom att man kan äta mer av detta än av rent fett, med tanke på att hålla vikten.

Jag har också fått rådet (av rådgivare på www.gapsdiet.com och www.gaps.me) att börja äta fibriga grönsaker tidigare, så tidigt som jag tål det. Om jag kokar dem tillräckligt, hjälper de tarmen, men om de är något al dente, så får jag IBS-anfall. Men tänk på att ex. morot är förstoppande som kokt! Jag misstänker att det gäller även rödbeta, men inte butternut och inte kålrot. Troligen inte heller fänkål och selleri. Jag skulle dock behöva bättre källa på de senare.

För att skona tarmen så mycket som möjligt, är det bra om man kan använda sig av vattenlavemang vid trög mage/förstoppning, så man slipper införa för mycket som kan verka retande, för fort. Lavemangen är också renande och bra i största allmänhet. OBS, genom egen erfarenhet vet jag att lavemang kan ställa till med vätskeobalanser, salt eller ej i vattnet. Jag har haft kaliumbrist p.g.a. ätstörning, dietomläggningar och förstoppning som krävt laxoberaldroppar. På mig slutade då lavemang fungera som tänkt, utan fick mig att svänga kraftigt i vätskevikt. Inte så vanligt, men eftersom jag själv råkade ut för det, så var observant. Om samma händer er, så kan ni kanske komma på varför liiite tidigare än jag gjorde 🙂

Diarréproblem

Svårt att tro på för sådana som mig, men en del får, eller kanske redan hade, diarréproblem. Med fördel använder man yoghurt och kefir (om man tål) och är försiktigare med surkålsjuicen och grönsakerna. Steg 1 brukar vara bra på att av sig självt stoppa upp lite.

Steg 1

  • Nu äter du nästan bara soppa gjord på buljong. Buljongen ska vara gjord på mycket ben med brosk, leder, ändbitar, märgben. Brosket är särskilt helande. Kyckling är extra mild, så att börja med kycklingbuljong är en bra idé. Lätt att koka, mild, och smakar dessutom milt och gott för den som inte är van. Ox/nötbuljong blir starkare, likaså fisk.

    Börja med köttbuljong, och var försiktig med benbuljong. Hör förekommer som sagt skilda åsikter och bud, men börja inte med benbuljongen och inför den försiktigt. Den kan vara för stark, och den innehåller naturligt glutamat som vissa kan reagera på. På min direkt fråga fick jag svaret att benbuljong kan drickas från start, medan annan, lika tung information har förmedlat motsatsen. Här får jag tolka det som jag skrev ovan: det är nog individuellt, så prova dig fram försiktigt. Benbuljongen ger mycket mineraler, och mindre av gelatin och fett. Se recept för buljonger bland mina recept. Tänk på att inte rosta några ben i ugnen för kokning under de första stegen. Det kan du göra senare (mycket gott) men inte nu när du är som känsligast.

    Drick av buljongen till varje mål och som mellanmål. Det är ganska kalorisnålt, så se till att få i dig tillräckligt.

    När du gör soppa, använd dig av grönsaker som zucchini, pumpa, morötter, lök, broccoli, blomkål och liknande. Plocka bort alla fibriga delar som pumpafrön, stjälkar, skal och annat som ser fibrigt ut. Här går åsikterna lite isär. Jag har från officiella siten fått svaret att det fibiriga är ok om man tål det. Men man ska nog inte testa om man inte har svåra förstoppningsproblem!

    Ta även kött i soppan. Ofta finns det kött som du kan ta av benen som du gjort buljongen på. Räcker det inte, kan du addera annat kött. Ta gärna lite späck eller talg extra i också.

    Låt soppan med grönsakerna och köttet i, koka i 30 minuter. När soppan kokat klart, kan du med fördel addera en riven klyfta vitlök som får dra i den färdiga soppan som du tagit från spisen.

  • Du ska också börja lite försiktigt med probiotika. Börja med någon tsk surkålsjuice till varje mål. Du kan vara så försiktig att du kan hälla det i soppan så du får avdödad probiotika först. Sedan inta det som det är. Om du inte märker att du tål det mycket väl, eller motsatsen, börja med 1-2 tsk per dag i 1-5 dagar, sedan 3-4 tsk i 1-5 dagar.

    Surkålsjuice är det spad som finns i surkål som du gör eller köper. När man köper, har de ofta silat bort juice, så med fördel lär du dig syra själv. Det finns recept på min blogg, se receptkategorierna. Använd gärna lite mindre kål och addera mer vatten, så får du mindre kål och mer juice. Själva kålen ska undvikas i början eftersom kål är fibrigt (och så var det det där med undantag – känn efter!).

    Surkålsjuicen ger både probiotika för din tarm, och ger bättre pH-miljö i magsäcken.

    Probiotika i form av fermenterad mjölk eller grädde kan vara bra om man har diarréer och, eller, tål dem, och mycket dåliga om man har förstoppning. Dessutom kan vissa ha problem med mejeriprodukter överlag, oavsett de är fermenterade eller ej. Vissa kommer kanske att få introducera mejeriprodukter för sig, efter de genomgått introt. Observera att mejeriprodukter alltid ska vara hemfermeterade och LÅÅÅNG-fermenterade så att all laktos är borta. Inga 6 timmarsyoghurt eller köpevarianter alltså. Det är rätt lätt att göra både yoghurt och kefir, samt creme fraichevarianterna av desamma.

  • Mellan måltiderna dricker du med fördel mer buljong, samt teer gjorda på ingefära som får dra 5-10 minuter, pepparmyntste, kamomillte. Du kan ta lite honung i om du vill, men se upp så det inte blir för mycket. Ingefärsteet görs genom att riva ca en tsk ingefära, hälla på kokande vatten och låta dra i ca 5 minuter. Sedan sila och njuta. Jag älskar det, och dricker fortfarande riven vitlök + ingefära ofta. Ingefära är också läkande på tarmen, och vitlöken bekämpar fel bakterier. Mynta (pepparmynta) och kamomill är lugnande och bra för matsmältningen.

    Jag har som ni märker blandat lite, vitlök inte bara i maten, utan även i teet, och ingefära inte bara i teet, utan även i soppan när den dras av. Mynta är gott i soppan också, så det tar jag än i på slutet.

  • Under steg 1 kan du äta:
    • Buljong
    • Välkokt soppa (ca 30 minuter).
    • Välkokta grönsaker som inte är för fibriga om du inte tål det och verkligen behöver för förstoppning (då extra viktigt med lång koktid enligt erfarenhet).
    • Kokt kött.
    • Surkålsjuice och fermenterad mjölk/grädde – börja med 1 tsk, och var observant på mejeri och vänta eventuellt med sådant.
    • Ingefärste, pepparmyntste, kamomillte med lite honung.

Steg 2

Du fortsätter äta buljongsoppor med djurfett och grönsaker. Och du kan nu lägga till:

  • Äggula. Börja mycket försiktigt med någon tsk som du häller i den färdiga soppan, totalt ca en gula per dag, och sedan ökar på undan för undan tills du kan äta löskokt helt ägg.
  • Öka på mängden mat i sopporna, så det blir en gryta! Undvik starka kryddor, men använd gärna örter. Testa allt lite försiktigt först. Jag själv har fått veta av en godkänd infosite, att kryddor är ok om man tål dem. På samma sätt undviker man då såklart örter om man märker minsta reaktion.
  • Öka på mängden probiotika i form av surkålsjuice eller kefir/yoghurt (eller båda, beroende på hur du valt och hur du fungerar).
  • Börja med fermenterad fisk eller gravlax. Gravlaxen får du googla recept på, och man byter socker mot honung! Fermenterad fisk finner du recept på här på min blogg. Börja som vanligt försiktigt med en liten bit. Första gången kan man hysta ned i soppan så probiotikan faktiskt dör, så blir det ännu mildare.
  • Du kan också börja med ghee nu. D.v.s. smör där man separerat bort mjölkproteinet, det vita. Detta är rätt lätt att göra själv (du får tills vidare googla efter recept, men jag kanske lägger in ett senare). Annars köper man. Det är rätt dyrt, men jag har hittat ett som är ok i pris: Ghee från LCHF-butiken.

Steg 3

Åter: fortsätt med allt ovanstående. Och lägg till:

  • Avocado. Mosa den och ha i soppan först. Börja med liten försiktig mängd som vanligt.
  • Du får börja steka pannkakor, wraps, plättar, som du gör genom att mixa lika delar riven zucchini och ägg. Lägg gärna till lite nötsmör. Utan nötsmör så blir smeten fluffigare, men det funkar även när den kollapsat och blivit tunn p.g.a. fettet i nötsmöret. Mixa i 3-4 minuter för att de färdiga plättarna ska hålla ihop. Och stek på LÅG värme, i mycket fett och rätt länge. Dessa går att äta som de är, ha som wraps eller varför inte blanda lite syrad grädde eller filtrerad kefir/yoghurt (så du får färskost) med honung och göra en bakelse genom att varva som en pannkakstårta? Supergott.
  • Äggröra som du gör på enbart ägg i mycket fett. Scrambled eggs alltså, fast utan grädde eller mjölk. Om du introducerat syrade mejeriprodukter, så kan du givetvis ta lite sådant och blanda i om du vill. Men inga konventionella recept med vanlig grädde.
  • Långstekt lök i mycket fett! Nyttigt och gott. Ha gärna lock på pannan. Stek så att löken blir genommjuk men inte har stekyta.
  • Du kan nu börja äta surkålen och inte bara juicen. Försiktigt i början.

Steg 4

  • Nu får man börja grilla kött! Och då, tyvärr, menas inte några snygga grillränder och lite knaprigt fett, utan ”grilla i ugn utan att det blir särskilt mycket stekyta”. Det är lite svårt att förstå hur de menar här, då det på engelska står att ”roasted” och ”grilled” meat är ok, men inte ”fried” eller ”barbequed”. Jag vet inte skillnad på grilled och barbequed. Men jag antar att det har med stekyta och graden av hur tufft man grillar att göra. En stek som görs försiktigt i ugn, blir ju något annat än när man grillar mer öppet som vi i Sverige gör utomhus på sommaren. Slutsats: grilla/stek, men se till att det är mycket snäll stekyta!
  • Man får börja använda extra virgin olivolja. Börja testa med bara några droppar, gärna på huden som test om du tror att du reagerar. Innan jag började med GAPS, reagerade min hud på alla kallpressade oljor utom olivolja.
  • Om du inte p.g.a. förstoppning redan har börjat, så får du nu börja med juicer! Jag rekommenderar att du skaffar en slow juicer. Det är en juicer som har max 80 varv/minut och därför är extra skonsam mot råvarorna. En vanlig centrifug kan duga så länge om du redan har, eller kommer över en särskilt billigt. Men de förstör näringen lite. Själv rev jag grönsakerna för hand och kramade ur. Det går bra, men är rätt tidskrävande och jobbigt. Nu har jag köpt en billig centrifug, i väntan på att få råd med en Omega hd400 VRT, vertikal juicer. Börja med juicen försiktigt som vanligt, gärna med morot. Filtrera bort pulpa/fruktkött i början (behövs inte om du kramar, då plockar du lätt bort om det hamnar något riv i, men fruktkött/pulpa blir det liksom inte).

    Börja med morotsjuice, och när du klarar ett glas utan problem, lägg till andra grönsaker. Men inga frukter än.

  • Man kan börja BAKA med nöt- eller frö-mjöl! Nu gillar jag inte matbröd med nötmjöl, men kakor är goda. Man kanske inte bör börja med jättesöta bakverk, men lite honung räcker långt.

    Något slags grundproportion är 1 dl nötmjöl, 1 dl juicepulpa eller grönsaksriv (urkramat, gärna zucchini), 1 ägg, 1 tsk – 1 msk honung (OBS, på detta steg, håll dig till 1 tsk!) och 1-2 msk fett. Nu när bikarbonat är tillåtet, så kan man ta 1 krm per ägg. Mixa ägget väl innan du blandar i resten. Gärna 3-4 minuter. Har man inget fett i, kan man utnyttja äggets fluffkraft. Hårdvispa då äggvitan för sig, mixa resten utom fett i 3-4 minuter, och vänd ihop allt. Man brukar grädda i 125-175 grader, 20-120 minuter, beroende på hur stor produkten ska bli. Varmare och kortare för små muffins, längre för limpliknande. Man kan också steka på svag värme i panna. Se receptavdelningen där jag lägger upp recept som kan vara passande.

Steg 5

  • Äntligen fruktdags! Börja med skalat äpple som fått koka, och ta bara lite. Om det går bra, öka på mängden.
  • Också dags att bli lite friare med grönsakerna. Du kan testa lite råa grönsaker. Börja med snälla saker som skalad gurka och zucchini, kanske salladsblad (lettuce) från sorter som inte är hårdsmälta då. Sedan kan du fortsätta prova med tomat, morötter och t.o.m. lök och kål om du klarar (jag klarar ju inte rå kål än, eftersom jag får total gasmage och ont). Ta det försiktigt om du får diarré eller ont och håll dig till det du klarar, medan du introducerar det andra mycket sakta. OBS! Viktit att tugga noga!
  • Om du klarar grönsaksjuice och kokt äpple: börja använda frukt i juicen 🙂

Steg 6

  • Börja äta rå frukt utan att koka eller juica. Börja med skalade mogna äpplen och öka, om du klarar, på med fler frukter.
  • Du får äta mer honung också, men var uppmärksam på om du får tillbaka eventuell candidaproblematik.
  • Introducera (d.v.s. börja försiktigt) GAPS-bakverk som är normalt sötade med frukt och honung.

Slutord om introduktionsdieten

Minns att vi är alla olika, och det tar lite olika tid för oss att ta oss igenom intro. I vissa särskilda fall, kan en del gå rätt på full GAPS t.o.m.

För att veta att du är redo att gå till nästa steg: se till att du är fri från smärtor och diarréer, eller andra reaktiva symptom. Det verkar vara lite annorlunda med förstoppning, då man nästan måste till senare stegen för att få det att släppa. Det är därför man inför juicer tidigare t.ex. och kan ha nytta av lite mer fibrer som ju kommer på de senare stegen.

Vissa gånger kan du behöva gå vidare trots att du inte tål allt, eller kanske kan införa frukt tidigare, men måste vänta med annat. Introt ger ramar och en grundtanke. Man kan se den röda tråden i hur och varför man introducerar olika saker på olika steg. Följ det i stort, men anpassa på detaljnivå.

Full GAPS!

Nu när du gått igenom introduktionsprogrammet, kan du börja njuta av allt som är tillåtet inom GAPS! Som vanligt är det bra att ta det lugnt när du börjar med nya saker. Man ska liksom inte heller nu plötsligt sluta med buljong och börja vräka i sig kakor.

Se till att äta minst ett mål med buljong varje dag. Jag åt 16 dl varje dag i början, och äter nu 8-12 dl. Jag vet hur läkande och bra buljong är, och kommer att ha det som en bas i min diet så länge jag någonsin orkar. Den ingår ju även i de kostupplägg som rekommenderas efter GAPS. Jag äter soppa även till frukost fortfarande. Det känns sååå bra i magen och gör mig nöjd.

Tips för att få in buljong utan att äta soppor

  • Drick buljong likt te eller kaffe på maten. Så att ni lagar GAPS-tillåten mat på andra sätt än soppor och grytor, och tar en kopp buljong till eller efter. Man kan koka lite pepparmynta, libbsticka eller kanske vitlök/ingefära i, så blir det mycket likt te.
  • Låt buljong koka in i mat där det går. T.ex. köttfärssås, tacofärs, wokar där man kan tänka sig lite mer vällagade grönsaker o.s.v.

Avsluta GAPS?

Man bör gå på GAPS i 1-2 år, oftast ca 2 år, innan man är läkt. Man ska förstås märka att man är läkt också och ha varit helt fri från problem i minst 6 månader. Sedan kan man gradvis börja gå över till annan kost. Det optimala är att välja någon paleodiet (finns ju flera nu för tiden) eller äta enligt WAPF. Du ska, om du lyckats, kunna göra enstaka undantag, t.ex. följa med barnen på pan pizzabuffé någon gång då och då, men du kan inte återgå till en degenererande kost, då du kommer att bli sjuk igen förr eller senare (jmf med bantning, man måste ändra livsstil).

Bland det första som kan införas, brukar potatis och sötpotatis vara. Inför på samma sätt som med födoämnen under introt, och testa dig fram. Sedan kan man införa fermenterade gryn som bovete, hirs och qinoua. Glöm inte att det är viktigt att ha mycket fett till, det skyddar tarmen.

Vill du äta riktigt bröd, så är det hemgjort surdegsbröd som gäller. Skaffa en bra maskin, och se till att kunna göra mindre, hanterbara och enkla degar. Jag har gjort megabak förr, och det tog emot att ta fram assistent och stå och bråka med jättedeg. Det går att göra surdegsbröd på bovete, men kan vara lite trixigt.

Surdeg kan användas till mer än bakning: som god redning i soppor, eller att göra pannkakor av.

Det kommer att bli viktigt att allt du äter, är bra framställt och förbereds och anrättas på rätt sätt. Våra moderna sätt innebär oftast att vi förstör näring, eller INTE förstör antinutrienter. Nötter, frön spannmål, allt sådant bör blötläggas och gärna syras eller groddas. Vissa grönsaker bör kokas, andra inte, somliga är bra att man växlar tillagningssätt.

Tänk på att det mesta som man tänker sig att växten INTE vill att vi äter, har skydd som skadar oss. Medan frukter är till för att ätas (ej fröna då).

Kött och animalier bör vara ekologiska och från djur som är gräsbetes eller äter arteget. Ska vi äta arteget, är det ju bra om den mat vi äter, har ätit arteget (eller växt i jord som passar och inte är proppad med enstaka näringsämnen av syntetisk typ).

För bästa förståelse av dieten:

GAPSFör att få så djup förståelse som möjligt, rekommenderar jag verkligen att man skaffar och läser Boken. Jag fick själv mycket mer förståelse för detaljer och när man behöver avvika hur man då ska göra och om det är lämpligt. Man lär sig tänka själv helt enkelt, och slipper andras tolkningar.

Du hittar boken billigast på Adlibris (fraktfritt över 99 kr och denna kostar mer än så).

Jag har varit otroligt förvirrad själv angående vissa grönsaker, örter som tillagas, kryddor, när man ska gå vidare, om man ska äta benbuljong, och har därför ställt frågor på både gapsdiet.com och gaps.me.

Informationen jag fått från olika andra håll, har gått vida isär om huruvida man ska äta benbuljong eller om det är för starkt på intro, om man ska äta fibriga grönsaker som kålrot, om man ska äta örtkryddor, om man ska gå vidare till nästa steg trots kvarvarande symptom (det är nog allra svårast). Svaren jag har fått från bl.a. rådgivare på Dr. Natasha Campbell-McBrides egen site, har alla gått ut på samma sak: det är ok att äta allt det där, om man tål det – och det ganska tidigt. Benbuljongen kan ge avgiftningssymptom hos vissa, eller nässelreaktioner eller så, och då bör man vänta. Introducera alltså inte det allra första, utan ta det lugnt. Jag själv tål alltihop, och p.g.a. min svåra förstoppning, är det helt ok med VÄLkokt kålrot och liknande (”al dente” ger den mig IBS än idag när jag precis gått in på full lite försiktigt).

Lycka till!

2 thoughts on “GAPS – Introduktionsdieten, Introdieten

  1. Hejsan, jag ska precis sätta igång med GAPS introduktionsdieten men har det lite oklart för mig hur länge man ska hålla på med varje steg och innan man tillför probiotika och grönsaker. Finns det någon ”tidsmall” eller är det endast efter hur magen reagerar? Vänligen, Sandra

    • Hej! Man går efter hur magen reagerar i första hand. Sedan är det klart att man inte kan stanna på steg 1 hur länge som helst, då det blir ensidigt. Hela GAPS går ju egentligen ut på att läka och sedan återinföra en ganska normal, men genomtänkt kost.

      En del går vidare med steg 2 så snart som efter en eller några dagar, andra kanske efter en eller två veckor.

      Om man får kraftiga reaktioner som håller i sig, diarréer eller illamående, så rekommenderar jag att man INTE fortsätter stenhårt med GAPS. Man kan börja i andra änden, med full GAPS, ”backa sig in i introt” genom att plocka bort undan för undan, eller helt sonika prova om en normal med genomtänkt kost faktisk hjälper lika bra. Med genomtänkt menar jag att man köper rätt råvaror, känner till vilka fetter som är bra och dåliga, vet hur man tillagar för att slippa antinutrienter o.s.v. För en del gör en sådan kost väldigt stor skillnad, samtidigt som man till det yttre verkar äta rätt normalt. Funkar det, så slipper man också en hel del jobb.

      /Emma

Kommentera: