Fiskbullar i sås! Valfri smak

Äntligen har jag fått till: Fiskbullar i sås som inte smakar som ”försök till fiskbullar i sås”!

Smak väljer du genom kryddning, val av buljong, vad du tillsätter för ”vitt”, OM du tillsätter sådant alls o.s.v.

Nedanstående recept passar för två barn, blir 4-5 bullar var. Bullarna är på nästan 100 % fisk (fisk + lite kryddor), så man behöver inte räkna bort 2/3 som skräp…

Ingredienser:

Bullarna
  • 150-180 gram pinklax eller annan vildfångad fet laxfisk från bra vatten.
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak.
  • Dill om du vill.
  • Någon syra om du vill, citronsaft, limesaft, vinsyra (passar bra om det blir för blött).
Såsen
  • 4-6 dl buljong, välj såklart efter den mängd sås du vill ha, och anpassa kastrullen så att bullarna får ledigt med plats.
  • Grönsaker som kan reda såsen: blomkål är bra. Butternut/pumpa är bra, men alla gillar inte den söta smaken som jag avgudar. Potatis är suveränt om du äter WAPF eller paleo med potatis! Kålrot funkar men ser trist ut och smakar beta, barn gillar inte så ofta smaken. Lite rotselleri ger god smak!
  • Kryddor och smaksättning. Senast gjorde jag räksmak. Kokade buljong på räkskal, kryddade med dill och creme fraiche på kefir vilket gör det lite syrligt så ingen citron behövs. Du kan även ta krämig mixad nötbuljong där mycket brosk och slams mixats in. Blir riktigt krämigt och du kan glömma grädde. I stället för fermenterad grädde, kan du ta kokosmjölk/grädde om du vill ha ej syrlig smak. Använd örter som du tycker. Basilika och tomat borde sitta fint ihop!
  • Salt (ska vara i från början, behövs vid kokningen av bullarna) och peppar.

2013-09-24 14.53.21

Gör så här:

bullarna
  1. Tärna ned fisken och mixa med alla kryddor i 2 minuter eller liknande, tills du får en önskad slät konsistens.
  2. Rulla 8-10 bullar, ta eventuellt lite kallt vatten på händerna för att underlätta.
  3. Koka i buljongen som du saltat, tills de flyter upp. Lite kritiskt, och jag har själv svårt med tiden. Ena sekunden är de inte klara, nästa blir de lätt för hårda. Jag har haft en tumregel på 1 minut per cm tjocklek 🙂 .
  4. Fiska upp bullarna och lägg på ett fat.

2013-09-24 15.12.07

Vidare till såsen:
  1. Lägg i blomkål, eventuell pumpa, potatis (potatis = WAPF, EJ GAPS) eller andra grönsaker efter önskemål.
  2. Låt koka tills grönsakerna är klara.
  3. Om du vill ha krämigt gräddigt, ha i fermenterad grädde (kefir på grädde, eller hemgjord creme fraiche) antingen mot slutet före mixningen, eller låt koka med från grönsakerna hela tiden om du vill reducera det lite. Jag brukar hälla på i efterhand – man gör hur som passar!
  4. Mixa – klart!
  5. I med bullarna, värm eventuellt lite, och servera!

2013-09-24 15.57.31

One thought on “Fiskbullar i sås! Valfri smak

Kommentera: