Einkorn, var köper man det?


För er som äter enligt GI eller WAPF, ingår ofta viss del spannmål, bröd o.s.v. Och man vill då ha de allra bästa sorterna, de gammaldags. De är nyttigast, men tyvärr har de inte lika bra bakegenskaper, och det kan vara svårt att få ett fluffigt bröd. Använder man enbart fint sikat dinkel, så blir det rätt ok, men kamut, emmer och einkorn (enkorn) har sämre bakegenskaper.

Det äldsta, einkorn är svårt att få tag på i Sverige (jag har inte hittat än, men det finns säkert någonstans). Men jag handlar ju en hel del på Amazon, avdelningen för matvaror och tittade där.

Där hittade jag finmald einkorn (enkorn). 5 kg för dryga 15 pund. Väldigt billigt då både emmer och kamut kostar mig 50-80 kr/kg i Sverige. Tyvärr finns inte grovt enkornsmjöl och inte heller hela korn.

Jag beställde och fick snart hem mitt mjöl. Det luktar underbart, lite som havren i Gyllenmust. Jag förstår att folk gillar bröd med einkorn i. Vill man inte baka med enbart gammaldags mjöl, så kan einkorn användas för att få god smak, som en mindre del av hela mjölmängden.

Jag bakar (när jag bakar) endast med äkta surdeg som jag startat själv. Inte en gnutta köpejäst. Se hur jag gör här (Äkta surdegsbröd).

Nu är det lite trixigt att handla via Amazon UK första gångerna. Det finns många fallgropar som gör att många ger upp.

Jag har därför skrivit ihop en infosida om just internetköp. Och där finns en rubrik som avhandlar Amazon: Postorder via internet.


3 svar på ”Einkorn, var köper man det?”

  1. Tack Emma för all bra info i WildRag!
    Har nu läst om Einkorn…spännande! Vill köpa och komplettera min bakning med.

Kommentera: