Dagens x 2!

Hann inte skriva igår, så nu kommer två dagens på en gång.

Igår testade jag att woka lite lök, salladslök, paprika, chili m.m. i gåsfett, buljong och tomatkross. Kryddade med timjan, oregano, basilika, färsk vitlök och ingefära, salt och liiite peppar och paprikapulver. Jag hade även lite köttslams från buljongkok på lammkotlettben (de var råa som jag köpt, inga som blivit över efter grillning eller så).

Mer lugn med kryddningen, och det blev jättegott!

Till det en sallad med avocado, cantaloupemelon och kimchi (kryddstark koreansk syrad historia på flera slags grönsaker). Lyckad kombination. Det är faktiskt godare än jag tänkt, att blanda i söt frukt så här, i alla fall melon. Det gröna strösslet på denna sallad, är lite torkad mynta. Det passade fint.

2013-08-16 12.18.22

Idag blev det en enkel surkålssallad med morotsriv. Jag har börjat testa råa grönsaker, och detta är ett av de första stegen för mig (efter zucchini). Den såg trist ut, men smakade bra. Ni får ingen bild på den, utan i stället får ni se denna skönhet som smakade MAOAW! Det är en wok på samma lammköttsslams som igår, med zucchini, röd paprika, selleriblad, salladslök (det gröna), vitlök, ingefära, vitlök, timjan, oregano, basilika, vitvinsvinäger, öste med lite buljong, salt och liiite peppar och liiite mer paprikapulver. Perfekt blandning på kryddorna. Använde gåsfett som vanligt.

Tyvärr höftar jag, och kan aldrig dokumentera mängder, så man får helt enkelt pröva sig fram och lära sig hur mycket och många till hur stor mängd mat. Jag är van att göra mer mat i pannan, och hade därför problem med dessa små portioner.

2013-08-17 11.19.46

Som ni märker, gör jag väldigt mycket av denna typ av wok/fräsmat. det går att variera rätt mycket. Inget, lite eller mycket av tomat/tomatkross, mer eller mindre buljong, mer eller mindre vältillagat, medelhavs- eller asienkryddning. Och såklart ta i lite vad som. Curry och räkor med banan, lammkött med timjan, ha i kokosmjölk eller creme fraiche (hemgjord) när man klarar det (gott med räkor och curry kan jag lova). Så denna lilla rätt är grunden till en massa variationer.

Kommentera: