Burk med bygellock – billigt och bra på IKEA

Köpte 4 sådana här! De finns i flera storlekar, 0,5 liter, 1 liter, 1,8 liter och 2 liter (en hög smal historia, användbar om du ska fermentera hela slanggurkor? 😉 )

Mina inköpta är på 1 liter (den som syns på bilden är en sådan) och kostade 19 kr. Mycket bra pris, för det verkar vara bra kvalitet. Stadig metallbygel. 0,5-liters kostar 15 kr, och motsvarande på stormarknad brukar ligga på 25-35 kr.

Jag använder mest 0,5-liters och 1-liters. Har en hel del av de mindre redan, så nu behövdes gärna några 1-liters. Min granne har nyligen gett mig en hel låda med gamla bygelburkar, men så som jag håller på, har de alla blivit fyllda och tagit slut LOL

Så, det bästa tips jag kan ge om burkar för fermetering och förvaring, är dessa från IKEA. Även flaskor med patentkork finns.

Fördelen med denna typ av burk, eller de gamla konserveringsglasen med lösa byglar, är att övertryck kan pysa ut av sig självt, men ingen luft kommer in. Du slipper gulla och ”rapa” dina burkar. De bara står där och pyser för sig själva. Låter rätt kul när man öppnar vindstrappan och det pyser lite här och var.

10 svar på ”Burk med bygellock – billigt och bra på IKEA”

   1. Men shit! Bomb låter som halvkul städning… 😀

    Grymt, då vet jag att jag gjort något rätt då. Jag är dock lite orolig för att jag inte har tyngt ned kålen under vätskan med en sten. Kålen är täckt av vätska men jag har inte 3cm vätska över den i alla burkarna. Och jag vågar inte öppna dem och hälla i saltvatten eftersom en del säger att man förstör syrningen då. Stämmer det? Du verkar ju vara proffs på detta.

    Jag tänkte ha dem i rumstemp nu i 3 dagar och sedan ta upp dem på vinden i 3 veckor, där det är kanske 5-10 grader eller nåt. Låter det som en bra plan?

    ALLA säger ju fasen olika! Haha, jag kör på här och ser vad som händer.

    <3

    Angela Monroe

    1. Tynga ned ordentligt under ytan är viktigast när man kör med öppet kärl, d.v.s. inte med sådant lufttätt lock som vi har. Jag tynger aldrig ned, försöker få ned så gott det går, men det är inte jättenoga alls om det inte är helt nedtryckt under ytan.

     Ja, alla säger olika, men det tog tid innan jag fattade att det med tynga ned gällde öppet kärl 😀

     Det med temperatur, får man väl testa sig fram. Att vara jättenoga ger säkert mer koll på resultatet, men jag kör i rumstemp tills det slutar pysa så mycket, sedan in i kylen och ställer ”längst bak i kön” eller äter direkt. Det funkar också. Tycker man det är gott så är det ok liksom.

     Det man köper är nog framställt under noga kontrollerad temperatur m.m. Så jämn smak kan vara svårt att få om man kör lite basic (jag gissar att de förr inte ens kunde kolla temperaturer så noga).

     I början körde jag en mellanperiod i vindstrappan där det är mellankallt, innan kylen. Men nu står det framme lite längre och sedan till kylen direkt.

     Men ja, din plan låter bra. Blir säkert gott.

     1. Vad gulligt av dig att ta dig tiden att svara så bra. Stort tack! Nu känns det mycket bättre, här i mitt puttrande kök. 🙂

      Jag ska lägga ut en länk till din blogg som tack.

      <3

     2. Nu är jag tillbaka hos dig igen. Sorry för alla frågor…men du är den enda jag vet som kan det här! 🙂

      Nu har mina puttrande burkar börjat lugna ner sig och imorgon är det dag 3. Jag tänkte då ställa upp dem på vinden där det är svalare. Min fråga gäller vätskan som har sjunkigt och nu blottar kålen lite. Ska jag hålla på saltvatten eller ska jag låta dem vara oöppnade som de är när jag ställer upp dem på vinden?

      Tack för all hjälp du givit mig. Jag ska försöka att inte använda dig som privata frågelåda så här hela tiden. 😉

      1. Jag har gjort lite olika. Sedan jag hörde att ”när syrningen kommit igång riktigt så är produkten skyddad om man öppnar enstaka gånger” så har jag öppnat och tryckt ned med en sked. Det har gått bra, men jag kan inte garantera att det alltid gör det.

       Innan tryckte jag inte ned, och det brukade gå bra det med. Men det som ligger ovanpå så kan smaka sämre och man vill gärna kasta det.

       Man får räkna med att det nästan alltid hamnar ovanför ytan så. När man tryckt ned, så kommer det dessutom troligen resa sig lite igen, om än inte lika mycket.

       Pysa i tre dagar och sedan tystna, låter ju precis som det ska. 🙂

     3. Vad härligt personlig du är med dina läsare. Jag blir så glad när folk är gulligt hjälpsamma som du. Världen är full av bra folk – man måste bara leta efter dem på rätt ställen. Stort tack! <3

      1. Tack 🙂 Jag skriver inte så mycket längre, har svängt mycket med min kost, och vet inte hur jag ska fortsätta här. Behöver göra om lite. Jag står egentligen inte för någon direkt diet längre, och ändrar mig efter behov och rön jag finner, så vet inte. Skrivandet kom av sig. Men jag ser ju när jag får kommentarer.

       Gott med surkål till många kötträtter, eller om man mot förmodan äter korv 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.