Whoho vilken fullträff (köpeketchup)

Ja, jag erkänner. Jag orkar inte göra allt själv. Allra minst ketchup som går åt i parti och minut.

Hittills har jag köpt Änglamarks, som innehåller 86 % tomat och är ekologisk.

Nackdelar med Änglamarks ketchup:
– socker (ekologiskt råsocker) som andraingrediens
– stärkelse i innehållet.

Då köpte jag en ketchup på Fram. Dubbelt så dyr, men vinäger som andraingrediens och sedan kom socker. Smakade godare också.

Sedan kom jag på att titta på iHerb. Där fann jag Annie’s Ketchup och med tanke på priset, så köpte jag en. Den kom hem idag, och gosh vad god den var. T.o.m. sonen sade ”herregud vad god den är”. Även här är vinäger på andraplats, sedan socker, och sedan en rad kryddor.

Fördelarna jämfört med de svenska:
– Smakar rejält gott och djupt. Änglamark smakar mesigt och mer sött och salt, typiskt sådant man kompenserar med när man inte får till smaken riktigt. Annie’s smakar rikligt och har rejält smakdjup.
– Billig. Lika billig som Änglamarks. Helt ok pris.
– Snäppet bättre ingredienser, särskilt jämfört med Änglamarks.

Ingredienserna:
– Tomatpuré
– Vitvinsvinäger
– Vatten
– Rårörsocker
– Havssalt
– Lök
– Kryddpeppar
– Nejlika
Alltihop ekologiskt.

Visst, man kan fermentera (se recept här), koka eller röra ihop egen ketchup. Jag rekommenderar självklart fermentering. Men det blir kostsamt (mycket tomatpuré går åt) och tar tid. Äter barnen mycket, så blir det för mycket jobb. Eftersom jag, likt många andra, inte har hur mycket tid som helst, så väljer jag vad jag MÅSTE göra själv, och det som funkar att köpa till rimlig kostnad (kanske billigare som med ketchupen där tomatpurén gör hemgjord mycket dyrare), ja det köper jag. Mycket tid läggs på hemgjorda chicken nuggets, fiskbullar, lax nuggets och liknande.

Jag kommer bunkra upp när iHerb har fraktfria perioder, eller som nu, 5 % rabatt och uppåt. Och glöm inte: om ni köper på iHerb för första gången, får ni 5-10 dollar extra rabatt om ni anger min kod GEB637!

Kommentera: