Tai Lee, Kungälv

Här har jag ätit några gånger. Flera gånger deras vanliga buffé, och BBQ-buffén två gånger. Tyvärr mer negativt än positivt. Det är från början en kinarestaurang som har legat i Kungälv i många många år, men p.g.a. namnet tror många att det är en thairestaurang. Men lägg märke till stavningen! ”Tai”, inte ”thai”.

Restaurangens erbjudanden:
En asiatisk restaurang som serverar både vanlig asiatisk buffé med färdiglagade rätter där det också ingår svenska husmanskosträtter, samt har BBQ där du plockar åt dig råvaror själv, som sedan kocken wokar upp. Dricka, kaffe, glass och frukt ingår. Denna restaurang låter väl lik Göteborg WOK, och hemsidan ser likadan ut. Det beror på att båda ägs av samma ägare. Tyvärr är det inte samma klass på dem, och tyvärr igen, serveras inte BBQ-buffén vid lunchtid på Tai Lee, så som de gör i Göteborg. Eftersom de är så lika, så tar jag mig friheten att kopiera recensionen för Göteborg WOK, och ändra på det som är annorlunda här. Ifall ni undrar över en del identiska meningar här och var.

När man har GAPS, eller vill äta Paleo eller på annat sätt styra helt över kosten, är sådana här restauranger bra. Om man äter BBQ-buffén alltså. Den går ju ut på att du plockar åt dig de råvaror du vill ha, lämnar till kocken som wokar/steker upp på en häll. Det enda du inte kan styra över är i princip typen av stekolja, och att råvarorna inte är KRAV:

Tai Lee har bara BBQ kvällar och helger. 148 kr på kvällen som startar 16:00 och 155 på helgen då de öppnar klockan 12:00.

Bland ingredienserna för BBQ kan man finna grönsaker som gul lök, purjolök, broccoli, zucchini, blomkål, tomat, kinakål, isbergssallad, paprika, svamp av tre sorter samt för GAPS mer tveksamma saker som bambuskott, kastanj m.m. Där finns också icke GAPSiga nudlar. Animalierna består av olika slags kycklingkött (inklusive ett spett med marinerat, se upp för den), olika slags fläsk, olika slags biff. Lamm har funnits då jag besökt dem. Tänk på det om ni vill ha lamm som ju ofta är gräsbetes av sig självt. Sedan är det gänget med skaldjur: olika slags musslor, 3 sorters här. Det finns också kräftor, två sorter jätteräkor samt vanliga räkor, crab fish och – fiskbullar(!!!). Inte nog med allt det. Olika slags fisk fanns där när jag besökte. Hel liten bläckfisk av squidtyp finns också (10-armad).

Sedan man tagit till sig vad man vill ha, ska kocken tillaga. Nu tar man inte sås själv som på Bamboo, så nu börjar jobbet: göra sig förstådd med att man bara vill ha vatten och olja, INTE soja, INTE ingefärssås, INTE grillkrydda. Säg till de i kassan, så talar de om för kocken, och då hänger han med lite fortare när du börjar vifta och säga ”no no”.

Plus & minus

+ Man kan välja fritt och slipper tillsatser.
+ De ligger bra till för oss i Kungälv: Nytorget invid busstationen!
+ Relativt fräscht och med rätt trevlig utsikt om man vill se busstation eller vägen (jag gillar det).
+ Dryck och kaffe ingår! Ett glas dryck ingår, men för GAPSare är det ju vatten som gäller. Även detta är såklart gratis och du får ta hur mycket du vill. (Bamboo tar 9 kr per glas vatten.)
+ Efterrättsbuffé med glass och oftast lite melon, som du ju kan ta till dig före om du inte äter frukt efter maten (det kan man få ont i magen av, då det vill genom systemet fortare).
+ Om du har sällskap som äter normalt, så uppskattas nog det digra buffébordet med vanliga rätter (de är ovanligt goda) samt glass- och fruktbuffén.
+ Här finns också köttbullar och korv om det är barn med som antingen äter normalt, eller kan göra undantag.

– Jobbigt att kämpa för att inte få kryddor på maten vid stekningen.
– Betydligt sämre än Göteborg WOK på tillagning. Bered dig på 10 % rått, 10 % bränt, 80 % bra. Tips: gul lök, musslor och framför allt bläckfisk är det som bränner och ger otäck smak, undvik. Ta fett kött och vanliga räkor, och hellre purjo än gul lök! Då blir det otroligt mycket bättre.
– Otrevlig personal. Kolla betyg här och var på internet… Man blir INTE trevligt bemött. Man kan också råka ut för att att hantverkare arbetar och bonkar alldeles jämte.
– De kan inte alls svara på vad som är i färdiga rätter, och säger ja och nej helt godtyckligt när man frågar.
– Inget är ekologiskt såklart, och oljan de steker i är vanlig matolja. Detta har jag lite överseende med enstaka gånger, då det mer skadar på sikt och när man äter regelbundet. Jag är mer noga med att inte göra avsteg vad gäller stärkelse, socker m.m.

Sammanfattat blir det här en godtagbar restaurang, enbart för att det är ett av de ställen det GÅR att äta på alls. Och lär man sig undvika vissa saker som jag skrev om (lök, bläckfisk, musslor) så blir det faktiskt riktigt gott. Ta med egen sås som du gör av Raw Coconut Aminos, Ume Su (vinägerliknande historia på umeboshiplommon, se här: Vinäger på Umeboschi!) eller annan vinäger, kryddor som spiskummin, ingefära, koriander, bockhornsklöver och paprika. Lite olja i också om du känner för det. Ume su är lite söt, så vill man ha det men inte har Ume su, ta i lite raw honung!

Lunchbuffén, vanliga med färdigrätter, är mycket populär, och som jag minns: mycket god och bättre än Global på Backaplan om man ska jämföra. Mycket mer karaktär i rätterna. Torsdagar = vaniljsockersmaksatta dundergoda pannkakor. Inget av detta är såklart GAPS, WAPF eller Paleo, men värt att skriva då jag skriver ned dem så mycket gällande BBQ-buffén.

Du finner deras hemsida här: Tai Lee, och restaurangen finner du på Nytorget 1 i Kungälv, alldeles jämte busstationen, mot Vita fläcken till.

Kommentera: