Svenskodlat KRAV-märkt bovete

Inget för den som vill läka sin tarm utan stärkelse såklart, men kanonbra för den som äter WAPF, Paleo, traditionellt eller av annan anledning vill äta bovete. Jag har hittat prisvärt, svenskt, KRAV-märkt bovete! Se länk längst ned.

Jag brukar blötlägga helt bovete, och torka under 40 grader (raw) för att sedan ha i paleo/WAPF-müsli. Bovetekornen blir riktigt crunchy, varför det är en riktig höjdare med paleogodis på raw kakaomassa, blötlagt och torkat bovete, samt lite honung eller russin/gojibär för sötning (jag tar bara lite eftersom jag är avsötad).

Mjölet används med fördel till glutenfri bakning, pannkakor m.m. Går bra att syra för att sedan reda med (hehe, INTE ihop med lever bara, smakar inget vidare) eller baka surdegsbröd. Lite krångligt med bakningen kan det vara. Degen vill inte gärna jäsa om, så man får blanda, lägga i form, låta jäsa för sig själv över natten och sedan in i ugnen. Annars är det nästan bättre att helt enkelt göra tunnbröd 🙂 En del säger att det blir bättre, både smak och bakegenskaper, om man blandar olika glutenfria mjöler, som potatismjöl, amarant, bovete o.s.v.

Nåja, jag har hittat ett inköpsställe med svenskt, KRAV-märkt bovete till rimligt pris! 34 kr/kg för helt och krossat (inklusive frakt) samt 36 kr/kg för mjöl. Det mesta man hittar till dessa priser annars, är Kinaodlat ”eko” utan vidare märkning.

Wermland bovete – Råglanda gård utanför Molkom i Värmland.

Edit: Idag hittade jag detta bovete på Fram i Göteborg. Samma pris, så det var ju bra tänkte jag. Jag såg att det såg lite melerat ut, och tänkte att det var sorten som hade ojämn färg. Men det visade sig att ovanligt många av de hela kornen var krossade (trasiga) och ovanligt många av kornen hade inte blivit skalade. Så köp inte hem om ni inte vill ha skaldelar. Provsmakade på några, och det är inget vi vill ha i vår müsli. Så det blev det vanliga europeiska bovetet 🙁

Kommentera: