Striden om maten missar evolutionen | Brännpunkt | SvD

Göran Burenhult och Staffan Lindeberg
Göran Burenhult och Staffan Lindeberg
Denna artikel har fått stor spridning det senaste.

>> Striden om maten missar evolutionen

Intressant att detta kommer fram mer. Tänket är exakt som mitt, d.v.s. vi har aldrig, inte förr, inte nu, troligen inte i framtiden, sett hela bilden.

Hela tiden upptäcker vi nya parametrar i allt. Parametrar som ställer vår bild på ända och kullkastar våra teorier. Det är ofrånkomligt, eftersom världen är så komplex att det är så gott som omöjligt att få en fullständig bild över något tillhörande moder jord.

Varje gång jag numer undrar om en råvara (eller annat i andra sammanhang) kommer vara bra eller dålig, rätt eller fel, tänker jag: ”Vad är vi skapta för, och vad är rimligt att man åt då, och i vilka mängder?” Det är då det blir självklart att stora mängder överförädlat spannmål är helt fel. För oss, för köttdjur, för våra sällskapsdjur (förutom råttor och vissa fåglar såklart). Mindre mängder av ursprungliga sorter kan nog vara ok. Det är ju inte så att vi under paleolitisk tid gick runt och plockade alla frön utom spannmålens närmsta förfäder 😉 ”Nej, den kommer vi anse dålig sedan, den skippar jag!”

Citat:
"Tänk efter. När du sväljer en tugga är ditt matsmältningssystem och din ämnesomsättning i princip den samma som hos en människa för 100 000 år sedan. De enzymer och receptorer som tar hand om maten är desamma. Om du då äter något som detta system inte är anpassat till, vad händer då? Förr eller senare kan det bli problem. Det mesta vi äter idag har aldrig varit basföda under människans evolution fram till de gemensamma förfäderna till jordens nu levande befolkningar. Omkring 80 procent av västvärldens födointag idag är artfrämmande för människan. Varför är detta inte intressant för kostforskarna?"

Intressant är också kolhydrat, protein, kött. Jag är själv rätt övertygad om att fördelningen har skiljt sig åt rätt mycket beroende på var man bor, årstid m.m. Och det verkar vara arkeolog Göran Burehults, och läkaren/docenten Staffan Lindebergs hållning också.

Citat:
En föreställning på modet är att vi blir sjuka av för mycket kolhydrater. Varför negligeras därvid våra och andra forskares observationer att ursprungsbefolkningar med rotfrukter som basföda och extremt högt kolhydratintag slipper diabetes och hjärt-kärlsjukdomar?

Eller de som hävdar att mycket fett eller protein är farligt, varför bortser de från att arktiska fångstfolk och andra samhällen med högt protein- och fettintag är lika friska?

Varför dessa evinnerliga strider om fett mot kolhydrater, eller kött mot växtföda, utan att ens snegla mot det faktum att inget av detta varit konstant under vår evolution?

Själv klarar jag inte LCHF, har testat, på bästa tänkbara sätt. Att snabbt ställa om till LCHF kan orsaka omställningsbesvär. För vissa går det inte över. Att ta bort en hel näringskategori plötsligt, kan försätta kroppen i ett svältmode. Vid svält skruvas ämnesomsättningen ned genom att sköldkörtelhormonet T4 ombildas till overksamt rT3 (reverse T3) i stället för aktivt T3. Detta är känt drabbar anorektiker t.ex. Man får då symptom på hypothyreos. Håravfall, trött, frusen, SUGEN på uppiggande skräpkolhydrater.

För sådana som redan förstört sin kropp som jag, med eviga anorektiska episoder, utbrändheter, adrenal fatigue och flerårig Borrelia, kan det bli svårt att alls få kroppen att omvandla saker. Vi kan ha extra svårt att omvandla kortkedjad omega 3 (ALA) till långkedjad (DHA & EPA), eller få kroppen att fungera på lågkolhydratkost.

Jag mår som bäst med bra kolhydrater enligt GAPS. Morötter, rödbetor, butternutpumpa. Och för det mesta mår jag som bäst när jag inte intar saker isolerat eller för processat/tillagat. Det är därför jag mår bäst av fett i form av talg och späck, eller socker och kolhydrater i form av GAPS-iga rotsaker.

Självklart kan LCHF vara bra för vissa. Diabetiker, den överviktiga som vill kickstarta, den sockerberoende (tillfälligt eller stadigvarande, beroende på hur svåra problem man har). Men min uppfattning är att riktig mat, paleo med inledning via GAPS för att läka, kan hjälpa de flesta problem som vi tror är välfärdsrelaterade.

Kommentera: