Smoothie med färg!

Oh vilken god jordgubbssmoothie! Eller?

2013-09-29 18.21.17

Mums!

Den smakar lite underligt för att vara jordgubbssmak. Prickarna är från kiwi och äppelskal, och färgen från rödbeta. Jepp. Jag brukar ta juicningens rens och baka, ge till hund, ha i blodpudding, i min surkålssallad (låt den stå några timmar och syra sig!) och i: smoothie! Mycket trevlig färg av rödbetan. Morot ger mer aprikos-smaks-känsla och dito färg.

Till mina barn gör jag varje dag en smoothie. De varierar lite, men i stort mixar jag bara ihop följande:

 • 1 banan
 • 1 äpple, päron eller apelsin
 • 0,5 kiwi
 • 0,5 avokado
 • 0,5-1 dl kokosgrädde eller om man så vill, halva den mängden syrad grädde eller lite mer av syrad gräddmjölk.
 • 0-2 äggulor (glassmak!)
 • Kryddor som kanel, vaniljpulver, raw kakao, kardemumma.
 • Ev. nässelpulver, chlorella, nyponpulver o.s.v.
 • Fyll upp till önskad mängd (om det inte redan blir det, eller om det blir för tjockt) med vattenkefir, mjölkkefir eller raw mjölk.

Som ni ser, det finns som vanligt inget fast recept. Det brukar bli bra lite hur man än gör. Förut hade jag alltid gulor med, men sedan jag börjat göra bröd med mycket ägg varje dag, så skippar jag oftast gulorna. Jag försöker tänka en viss mängd fett, och anpassa mig efter det: lite mer kokosgrädde om jag inte har avokado hemma, eller om avokadon är ovanligt lite. Lite mindre av grädde om det är syrad grädde som ju är mycket fetare o.s.v. Gulor tillför också fett.

Smaksättning och utfyllnad bestämmer jag oftast medan jag grejar: kardemumma och kanske lite ingefära om det är päron i, kakao till apelsin, kanel till äpple. Fyller upp med smaksatt vattenkefir om frukterna inte ger mycket smak, väljer mjölkkefir om det var lite av det feta, vatten om det var mycket fett och smak.

Och barnen brukar älska sina smoothies 🙂

2 svar på ”Smoothie med färg!”

  1. Bara att testa. Det är egentligen jättelätt, bara att blanda lite hur man vill. Bara man får lite kläm på hur mycket frukt till total volym, och hur mycket av det feta och hur man kompenserar feta ingredienser mot varandra så det inte blir en sockerbomb men inte heller övermäktigt att äta. Och bra när man inte har världens dyraste juicer, utan en vanlig som kastar ut fullt ätbar och näringsrikt ”skärp” att använda det till matlagning, bakning i stället för att slänga. Kanske man kan syra den där pulpan? 😀 Fast det mesta sockret är nog borta med juicen (raw honung? Vad man kan bli inspirerad av allt… :D)

Kommentera: