Restaurang Bamboo, mongolisk BBQ i Göteborg

Detta är en av mina favoriter! Första gången jag var här, var nog 1995 redan, och det är sig likt. På gott och ont. Tyvärr bjuder de själva inte på några bra bilder mer än på inredningen (en massa stolar och akvariet…) och suddiga bilder på folk som tar man man inte får se. Så ni får en bild på hur det ser ut på utsidan!

Restaurangen har följande inriktning:
Mongolisk restaurang som serverar såväl mongolisk BBQ som fasta rätter som finns i kategorierna kinamat, mongoliska rätter och traditionell mat (vad det nu innebär, men asiatiskt är det!). De flesta kommer hit för att äta deras mongoliska buffé.

Som sagt tidigare och inte kan sägas nog, så är denna typ av restaurang rätt idealisk för oss med GAPS eller som vill kunna styra så att man kan ta mer av det man kan äta, och skippa det man inte kan äta. Man plockar åt sig de råvaror man vill ha, lämnar till kocken som tillaga.

Bamboo har en fördel jämfört med Tai Lee och Göteborg WOK (två samägda restauranger med samma upplägg, fast thaiinriktat, se mina recensioner om dem under kategorin restaurangtips och recensioner). Man tar nämligen såsen före till skillnad från de två första, och kocken tillsätter ingen sås. Tar du inte sås, kommer han säga att du ska ta sås för att det ska bli gott. Du bara säger att du inte vill eller kan äta den, så är det bra med det. Du kan även säga ”stek bara i vatten” om du vill skippa matoljan som alltid används på sådana här ställen (jag brukar acceptera det som undantag, annars blir det inte alls lika gott).

Sedan har jag med mig färdigblandade GAPS-ig sås som jag häller på (se ingredienser längre ned).

På Bamboo får du också en salladsbuffé att plocka av. Inte så mycket kul för oss där, men kanske för andra. Fri tillgång på minivårrullar, räkchips, röror, salta jordnötter och en del trista saker som gurka och tomat.

Du får en förrätt serverad vid bordet: en soppa som vi inte kan äta, och ett vitlöksbröd som vi inte heller kan äta.

Vatten ingår inte, utan kostar 9 kr per glas. Jag brukar skippa dricka därför. Av princip – betalar inte för kranvatten. Efterrätt ingår, i form av vid bordet serverad glass med melon. Den kan jag ju inte heller äta, och har fått byta den mot kaffe med påtår (man får en After 8 till, som vi inte heller kan äta. :D). jag försökte byta soppa + bröd mot vatten, men då blev servitören sur.

Ja, har man otur, blir man servad av den gamla personalen. De är inga muntra typer, och vet inte vad service och tillmötesgående är. De hänger ofta framför baren och kan titta på en. Skönt därför om man går dit när det är lite fler gäster. Har man mer tur, får man någon av de nya yngre förmågorna som är riktigt bra. En sådan kan kanske ge vatten i stället för den där soppan och brödet.

Bamboo öppnar 16:00 på vardagarna, och 12:30 på helgerna. Förr hade de även lunch lite billigare, men tydligen gick det dåligt, för nu finns det inte kvar. Synd. BBQ-buffén kostar 168 kr. 98 kr för barn under 12 år.

Bland ingredienserna för BBQ kan man finna grönsaker som gul lök, purjolök, broccoli, zucchini, blomkål, tomat, kinakål, paprika, champignoner samt för GAPS mer tveksamma saker som bambuskott, kastanj m.m. Där finns också icke GAPSiga nudlar. Köttet de serverar i dagsläget är: fläsk, entrecote, lamm, kyckling, räkor, crab fish och bläckfisk. Lamm är bra, då de ofta är gräsbetes av sig självt vid rätt säsong. Bläckfisk och räkor är också bra. Blanda helst inte fisk/hav och landdjursköttet. Brukar inte bli så gott tycker jag.

Såser finns det 4 av som man tar före. Ingen passande när man har GAPS eller vill äta paleo. Efter wokning kan man välja bland två såser och ris. Samma där: skippa det. Ta som sagt med egen sås, och salta lite extra för smakens skull.

Plus & minus

+ Man kan välja fritt och slipper tillsatser.
+ Sås läggs på av gästen själv, man slipper vara på helspänn när kocken tillagar, bara förklara att man inte ville ta sås om han säger något.
+ Alltid mycket vällagad mat. Har aldrig fått för rå eller bränd mat. Känsliga saker som gul lök och bläckfisk blir bra tillagat här.
+ Lamm finns alltid (det finns inte vid lunch på Göteborg WOK t.ex.)
+ Vanliga småräkor finns alltid. På Göteborg WOK finns det inte alltid vid lunch, har sett utbudet två gånger, ena utan vanliga räkor (då hade de bara jätteräkor med skal).
+ Ligger både bra och dåligt till. Lätt att ta sig till, men trist omgivning.
+ Lite gammal lokal, men känns betydligt finare än ”fräscha lunchrestauranger” som jag upplever som skolmatsalar. På gott och ont.
+ Jag har de tre gånger jag frågat, fått kaffe med påtår i stället för efterrätten.
+ För ditt normalätande sällskap: det finns räkchips av fri tillgång.

– Vätska ingår inte. Inte vatten, inte kaffe och inte te.
– Ingen efterättsbuffé, så man kan inte ta till sig enbart frukt om man trots bättre vetande vill fylla på med det efter maten (inte så bra för matsmältningen, men är det buffé, så skulle man ju kunna ha tagit som förrätt).
– Dryg originalpersonal som inte är särskilt serviceminded.
– Ligger både bra och dåligt till. Lätt att gå från Lilla Torgets hållplats, lätt att parkera med bil, men tråkig omgivning.
– Inget är ekologiskt såklart, och oljan de steker i är vanlig matolja. Detta har jag lite överseende med enstaka gånger, då det mer skadar på sikt och när man äter regelbundet. Jag är mer noga med att inte göra avsteg vad gäller stärkelse, socker m.m.
– Saknar cashewnötter som de alltid hade förr.

Sammanfattningsvis är detta en bra restaurang. En av mina favoriter. Lite trist med efterrätt och dryck, men vad sjutton, man ska inte dricka massor till maten, kaffe är inte nyttigt, inte heller glass. Och melon ska helst inte ätas efter en tung måltid. Behöver man lite koffein: ta en koffeintablett, det är bättre än kaffe.

Ta med egen sås som du gör av Raw Coconut Aminos, Ume Su (vinägerliknande historia på umeboshiplommon, se här: Vinäger på Umeboschi!) eller annan vinäger, kryddor som spiskummin, ingefära, koriander, bockhornsklöver och paprika. Lite olja i också om du känner för det. Ume su är lite söt, så vill man ha det men inte har Ume su, ta i lite raw honung!

Du finner deras hemsida här: Restaurang Bamboo, och restaurangen ligger på Skeppsbroplatsen 1, nära hållplats Lilla Torget och ner mot hamnen i samma hus fast andra sidan, där Lantmäteriet ligger/låg.

Kommentera: