Några försök att syra frukt!

Frukt har jag inte syrat förut, så lägga in detta som recept vågar jag inte – än. Vi får se hur det blir…

Jag testade lite olika saker. Men alla innehöll 5-10 % honung och 1 % salt.

1. Kokade plommon ihop med vanlig billig honung (skulle ju ändå koka och jag ville ha annan starter än nyslungad honung när jag testade denna steriliserande fruktröra). Tillsatte saltet direkt. Mixade eftersom skalen inte gick att mosa. Lät det kallna, och hällde på burk med 10 % starter.

2. Gjorde äppelbitar av vildäpplen. Kokade inte. Använde 5 % nyslungad honung som starter. Smaksatte med kanelstänger.

3. Samma som ovan, fast med grovrivet av samma äpplesort.

2013-09-14 22.04.40

Några har sagt att man inte behöver starter, så jag ska väl testa utan också, har massor med vildäpplen kvar, samt två små träd med Conference-päron.

Sedan kokade jag 1 kg äpplen (med honung då yngsta sonen inte gillar osötat äpplemos alls) som jag mosade och mixade sönder skalen på. Hällde på konserveringsglas och kokade lite till. Ställde på vinden.

2013-09-14 22.04.12

Tidigare i år kokade jag helt osötade moreller på samma sätt. Öppnade en burk idag, och den var både geléig och god, så det verkar ju fungerar. jag har aldrig gjort sådant tidigare, så det är helt nytt för mig.

2 svar på ”Några försök att syra frukt!”

    1. Bra att du frågade 🙂 Ibland går det åt pipan, men dessa frukter blev goda. De kan börja jäsa mer av sig själva när de öppnats, och så får man så kallad ”vuxensylt” 😉 Bitarna smakade syrligt och lite smått bubbligt som av kolsyra. Eventuellt FÖR syrligt för andra. jag var galet förtjust i syrliga saker då, och är det inte lika mycket nu.

      De inkokta sakerna blev märkliga. Jag tror att man ska tillsätta vatten. De har konsistens som hårt äppelmos. Men har hållit så länge att jag ännu har en kvar. Jag har använt det i matlagning. Mer vatten i detta mos hade nog gett ett mer normalt mos.

      Nu hade jag ju inga instruktioner och har aldrig gjort äppelmos, och visste inget, bara chansade.

Kommentera: