Kalium

Efter att ha läst om några allvarliga fall av kaliumbrist i samband med GAPS-diet och liknande, har jag intresserat mig lite för just kalium. Troligen har och hade jag själv problem med för lite kalium. Jag märkte det främst genom att jag inte kunde äta mycket natrium innan jag fick symptom på felaktig balans kalium/natrium, samtidigt som jag hade symptom på för lite natrium. Alltså: det gick inte att äta optimalt med natrium, och det berodde på att jag hade för lite kalium. Antingen var balansen dem emellan bra, och jag hade klart för lite natrium, eller så var balansen rubbad när jag började närma mig bra nivåer av natrium.

Vad orsakar kaliumbrist då?

Jag har funnit en hel del orsaker, och en del av dem förordas av GAPS.

 1. Högt intag av lakrits, t.ex. lakritsextrakt som sägs vara bra vid lågt blodtryck och bra för trötta binjurar. Googlesökning på ”lakrits kaliumbrist”.
 2. Detox och utdrivande föda/preparat, även vätsktedrivande. Troligen inte vad som helst och allt, men sådant som är vätskedrivande. Jag har funnit lite olika exempel, men kan inte säga själv hur stor utdrivande effekt vart och ett har. När jag letat info, har jag fått exempel på maskrosrot, bitterörter, selleri. Säkert finns det mer.
 3. Lavemang. Detta som förordas varmt av Dr Natasha (GAPS), kan alltså ge svår kaliumbrist. Här går det att hitta exempel på folk som fått hjärtproblem när de ägnat sig helhjärtat åt GAPS och lavemang. Se lavemang som kurer. Vissa klarar dem bättre än andra, och för mig som lätt får problem med elektrolytbalansen, märktes det direkt att jag fick vätskesvängningar och inte kunde syssla med sådant här. Att få höra att det är ”detox, fortsätt” eller ”det är bara detox, backa lite och ta nya tag” kan vara förödande råd. Googlesökning på ”potassium deficiency enemas”.
 4. Laxermedel och allt annat som drar vätska till tarmen. Kräkningar och diarré är kända orsaker till kaliumbrist, och laxerar man, så framkallar man samma problem.
 5. Den av Dr Natasha rekommenderade magnesiumoxiden, som används som ett ”säkert” preparat mot förstoppning. Den sägs vara icke beroendeframkallande o.s.v. Tyvärr stämmer det inte. Den ÄR beroendeframkallande. Och den, precis som annat som drar vätska till tarmen, dränerar på kalium. När jag googlar, hittar jag en hel del som berättar att de har svårt att sluta med magnesiumoxid mot förstoppning, det blir värre än innan. Det får nog ha ett eget inlägg, för nu handlade det om kalium. Slutsatsen här är att allt som drar vätska till tarmen, även magnesium, dränerar kroppen på kalium.
 6. Kurera.se sida om kalium kan man läsa följande:
  Interaktion med näringsämnen och födoämnen
  Utsöndring av kalium ökar vid stora intag av magnesium, kaffe, socker och/eller alkohol.”
  Googlar man, så finner man att även magnesiumbrist kan orsaka kaliumbrist. Man inser undan för undan, hur otroligt viktigt det är med mineralbalansen. Man bör nog INTE tillsätta några terapeutiska doser av något alls, som man inte är mycket säker på att man har brist på. Mineralerna fungerar ofta i par som balanserar varandra, såsom kalium/natrium och magnesium/kalcium. Dessutom påverkar de varandra åt andra håll, som magnesium och kalium.

Säkert finns fler orsaker till kaliumbrist, men inte som jag kommer på nu, och som kanske inte har gällt mig.

När man blodprovar mig, så kan man se låga värden av både kalium och natrium. ”Ät mer salt” sade min läkare. När jag berättade hur mycket salt jag åt, samt även kaliumtillskott som jag åt, blev han lite fundersam. Hur kunde värdena vara så låga då?

Ja, jag vet inte säkert, men kalium tror jag att jag dränerat mig på genom både mitt tidigare leverne och mina tillskott under min hängivna tid på GAPS. När jag använde magnesiumoxid för att hjälpa tarmen, och åt mycket lakrits, försökte med andra metoder för att hjälpa tarmen, fick jag stora vätskesvängningar. Som värst 10 kg på några dagar, och svullen. Åt jag kräftor på kräftskiva (helt utan alkohol) så kunde jag öka 10 kg i vikt till dagen efter. Efter några dagar på kaliumglukonat, minskade svullnader, och mina ögonlock började bli tydligt mindre svullna.

Det rekommenderade dagliga intaget av kalium är ca 2500 mg genom kosten. Tillskott innehåller ofta bara 99 mg. Jag har köpt tillskott där man kan få i sig betydligt mer, och tar just nu 3000 gram. Min läkare säger att det är ok, och att man måste upp i 15 000 gram för att riskera något. Och det stämmer med vad man läser när man googlar runt.

Vill ni läsa mer om kalium på svenska, titta gärna här: Kurera.se – Kalium. Där kan ni även läsa er till vilken form av kalium som kan passa bäst. Jag själv har fått bättre resultat av de former som anses ”sämre”, så kanske man får prova sig fram lite också. Intressant att notera, och som gjorde att kalium fick min totala uppmärksamhet ett tag, var det om hur kaliumbrist orsakar förstoppning, och hur sätten att hantera förstoppning i sin tur orsakar kaliumbrist. Lätt en ond spiral här. Genom ätstörning (svält eller kräkning) eller detox och GAPS-rekommenderade lavemang, kan man starta den spiralen.

Och vill ni köpa de tillskott som ger mycket kalium till rimlig kostnad, så finns det några alternativ på iHerb. Om ni i kassan anger rabattkoden GEB637, så får ni 5-10 dollars rabatt på ert första köp.

 1. Now Food Potassium gluconate powder – rent pulver av kaliumglukonat. Smakar salt, men ger någon bismak, så salta inte maten med den utan rör ut i vatten och skölj ned.
 2. Now Food Potassium chlorid – också rent pulver, och den form som finns i mineralsalt. Smakar mer som vanligt salt, så prova gärna att ta din dos på mat. Jag brukar skölja ned, eftersom jag även behöver mer natrium och inte vill ha hur salt smak på maten som helst.
 3. Life Enhancement potassium bicarbonate – en form som nog kan anses bättre av många. Den är basgörande i och med sin bikarbonatdel.

Min plan är inte att äta kalium för evigt, utan i en övergångsperiod när jag nu slutat med det kaliumutdrivande. Jag har t.o.m. märkts att det är mindre skadligt för mig att använda laxoberal för tarmen en gång per vecka, än äta magnesiumoxid dagligen, eller syssla med lavemang.

Jag räknar med att benbuljongen, bra animalier som äggula, inälvsmat, inte för mycket ”bara rent muskelkött utan senor” samt bra grönsaker kommer ge mig den näring jag behöver i framtiden, så jag kan fasa ut mina tillskott. Stress, som jag är extremt utsatt och känslig för, dränerar visserligen på näring, men då kommer jag att i stället inta ett multitillskott av mycket bra sort, hellre än sådana här punktinsatser. Med känd eller trolig brist, är det ändå på sin plats att ge visst tillskott. Just kalium är svårt att överdosera, om man tar de rekommenderade 3 000 milligrammen. Men inget bör man hålla på med för evigt, utan gärna som övergång, kur o.s.v. Det finns alltid en risk att kroppen ”lär sig” att ”det här är det så god tillgång på så det behöver man inte ens försöka ta upp, det går av sig själv”. Genom ”kurtänk” slipper man problemet. Testa en burk, gör ett uppehåll – kanske genom att inte köpa en ny förrän den andra är slut, och då få ett naturligt uppehåll.

3 svar på ”Kalium”

 1. Hej!
  Gammalt inlägg visserligen men tack för bra information! Jag har själv problem med elektrolytbalansen och kan knappt äta salt för att mitt kalium är så lågt. Och du har så rätt i att man verkligen inte ska experimentera med mineralerna. Det kan verkligen vara förödande.

 2. Hur ser du på att kaliumtillskott kan irritera tarmen så mycket att det kan bildas sår och tom förträngningar i duodenum? Förträngning av det slaget är väl inte vanligt men Vid sökning på Duodenum web (föträngningsorsak) fanns en rapport där man angav kaliumbehandling (och även som i detta fall samtidig NSAIDs -non steroid antiinflammatory drugs- behandling) som en orsak. Vanligare verkar sårbildning på grund av kaliumtillskott vara. Kanske det bara uppstår under speciella förhållanden?

  1. Hej! Det var tyvärr inget jag kände till, och inget jag drabbats av själv heller. Jag har alltså inga åsikter om detta, och undrar om det är någon särskild form på kalium som orsakar det. T.ex. kaliumklorid eller andra former som troligen inte är lika snälla som ammonium eller liknande.

   Har du någon länk så att man kan läsa lite mer om det?

   Jag är för att man vet allt om vad man stoppar i sig.

Kommentera: