Postorder via internet

Jag köper oftast tillskott, apparater, viss mat, kryddor, hygienprodukter o.s.v. via internet. Det är svårt att navigera sig fram, så jag hoppas att ni kan få ut något av mina samlade erfarenheter. För enkelhetens skull, delar jag upp det i två stycken: en om inköpsställen rent allmänt, och en om specifika produkter.

Internetbutiker

Amazon UK.

Här finns det mesta, och till bra priser. Jag har beställt yoghurtapparat, tillskott, behändig vildlax på burk, kryddor, datamöss, Britakanna till otroligt bra pris (även filter för halva sverigepriset), glastermometer m.m.

Några tips och info om GRATIS FRAKT:
OBS! Sedan 14-04-03 har Amazon.co.uk slutat med gratis frakt. Tills vidare är det standardfrakt som gäller och det är lite dyrt för vissa saker men helt ok för andra. Kolla gärna, då det kan löna sig ändå i vissa fall. Särskilt säljarna som inte är Amazon kan ha fördelaktig frakt (eller tvärtom). Jag kommer givetvis uppdatera direkt om de ändrar tillbaka, vilket inte är helt osannolikt, då de nu förlorar väldigt många kunder i Europa.
 • Allt som det står ”Prime!” före, säljs direkt av Amazon, och skickas gratis om värdet överstiger 25 pund.
 • Allt som det står ”Addon” före, skickas med gratis vid köp över 25 pund, om den som säljer (Amazon eller säljare) skickar internationellt, vilket inte alltid är fallet och man sliter sitt hår innan man fattar.
 • Allt som det står ”Fulfilled by Amazon” skickas också gratis vid köp över 25 pund, om säljaren skickar till Sverige (detta är säljare som använder Amazon som lager, så att det är Amazon som sänder åt dem).
 • Prime!-varor och Fulfilled by Amazon-varor kan INTE kombineras i samma köp! Däremot kan Fulfilled by Amazon-varor kombineras från vilka köpare som helst. Märklig regel men så fungerar det.
 • Addon-produkter kan köpas enbart, om man överstiger 25 pund med bara sådana (och alla säljarna sänder internationellt). Eller så kan man lägga till dem hur som helst till andra köp, ihop med Prime!-varor eller Fulfilled by Amazon-varor.
 • I vänstermenyn, klicka checkboxen ”Delivery Option FREE Super Saver Delivery” så visas enbart Prime!, Fulfilled by Amazon samt Addon! Det gör det enklare att få en överblick.
 • Vissa varor sänds inte till Sverige ändå, trots Prime! Tyvärr finns inget sätt att se detta, utan man får prova sig fram. Att veta om det, gör detektivarbetet lättare. Detta gäller t.ex. Bio-Kult.
 • För att se om en säljare skickar till Sverige (om du köper ”Fulfilled by Amazon” eller direkt från en säljare och inte Amazon): Klicka på ”new (x offers)” som står vid marknadspriset på en vara, så får du upp alla som säljer, och kan välja att kolla frakt hos de som det står ”International & domestic delivery rates” på. Domestic innebär att de bara skickar inom UK.
 • Man betalar med kort, och jag har inte haft några som helst problem med det.

Många är det som undrat varför varor inte kan skickas, eller varför det är så olika. Det beror på att man bara klickat köp, och inte insett ovanstående. Många säljare skickar bara inom UK, och då blir det så här.

iHerb

iHerb, shopen där du köper tillskott, örter för matlagning eller hårfärgning, ekologiskt eller naturligt smink/ansiktsvård, solskydd till otroliga priser. Man kan även hitta vissa matvaror.

Eftersom det är från USA, tillkommer ju tull o.s.v. Eftersom allt inte rutinmässigt tas in och förtullas/momsas, minskar risken betydligt om värdet exklusive frakt understiger 320 kr för det man köper (lite olika vad folk tycker fungerar), eller om man köper en mycket liten sak för högre (små paket verkar också slippa undan). Tullreglerna förtjänar egentligen en egen avdelning, för det är INTE så att det är fritt under 320 kr som man ofta tror, tull betalar man för högre värden (över 1 400 kr) men moms ska alla betala. Posten låter dock småsaker gå igenom. Det kan man inte räkna med om man väljer DHL som fraktbolag, de verkar ta in betydligt mer för momshantering. Läs mer om tull och moms här: Internethandel från ett land utanför EU:

Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1 400 kronor behöver du inte betala någon tull – momsen däremot måste du alltid* betala.

Jag har inte behövt betala moms på varor under 320 kr exkl. frakt, och inte på saker värda uppåt det dubbla, om det handlat om mycket små saker. Om jag valt billigaste frakten. De som väljer DHL betalar oftare moms. När mitt värde uppnått 350 kr, har det åkt in ca varannan gång för moms. Det tråkiga är inte momsen, utan att postnord/posten tar 100 kr i avgift för att hantera det.

Tänk på:
 • Beställ för max 320 kr, och under ca 1,8 kg. Då får du billigast möjliga frakt och då är även risken för tull (moms) som minst.
 • Du får 5 % rabatt om du köper för över 60 dollar, men risken för tull (moms) ökar.
 • Tullen är inte så dyr, däremot tar posten över 100 kr för att hantera, vilket är det som kostar mest. Man brukar ändå tjäna på köpet, så billiga är de, om man inte alltid köper för så mycket att man åker in i tullen hela tiden. Så att betala tull en gång av 20 spelar ingen roll tycker jag. Och det enda som händer, är att varorna måste hämtas ut hos postombudet och att det tar längre tid att få försändelsen.
 • Upp till dryga 1,8 kg och/eller 80 dollar, så kostar det bara 4 dollar i frakt om man väljer billiga varianten (det gör alltid jag, särskilt eftersom det är större risk för extra avgifter med andra fraktvarianter.
 • Om du anger min kod (alla får en kod när de handlar på iHerb) – GEB637 – så får du 5 dollars rabatt på ditt första köp, och 10 dollar om du köper över en viss gräns (det verkar variera, men tror det är över 60 dollar just nu – ibland får man mer rabatt, som någon drive de har).

På iHerb köper jag nästan alla mina tillskott, make up, cerat, viss mat, ekologiska örtkryddor, oprocessat havssalt, gelatin m.m. m.m.

Bodystore

Bodystore är en svensk internetshop liknande iHerb. Billiga jämfört med andra svenska tillskottshopar, gratis frakt om du köper övber 500 kr. Men då iHerb har så mycket mer, och är så mycket billigare, köper jag nästan inget från Bodystore längre. Det jag köper, är Holiferm probiotika, och Eskimo-3 PURE fiskoljekapslar.

De har även lite matvaror. Företaget Gymgrossisten är samma företag. Man kan bli lite förvirrad i början. Det är bara två sidor av samma företag, men lite olika inriktning. Gymgrossisten har mer för träning, typ proteinpulver och liknande.

Kosmetikkompaniet

Detta är före detta Crearome.

Här köper du med fördel storpack på vegetabiliska oljor av de flesta slag. Gurkörtolja och kokosfett tillhör det jag brukar köpa i rejäla storpack där. Småförpackningarna säljs ofta billigare av andra, t.ex. av Bodystore.

Ska du göra egen make up eller hud- och hårvård, köper du med fördel råvarorna här. Föränderliga och ibland lite underliga priser på frakt, men nu verkar de börja hänga med övriga och erbjuda fri frakt över vissa belopp.

Red23

Ställe placerat i UK. Här köper man fermenterad torskleverolja och fermenterad rockaleverolja till bra pris. Frakt 10 pund upp till en viss gräns, gör att man gärna lägger på xylitolsötade tuggummi och minttabletter eller köper lite rå choklad eller annat. Jag köper inget specifikt annat, men brukar titta efter roliga saker som är prisvärda.

Frakten är 10 pund för köp på 0-2 kg. Detta lönar sig med den fermenterade torsk- och rocka-leveroljan som är billigare än de flesta andra. Köp flera flaskor och lägg till några tuggummi till ej GAPS:ande barn.

Dessutom är dessa de enda med ok pris, som har rockaleveroljan!

Rawfoodshop

Här hittar du de billigaste rawfood-grejerna. Nötter, MSM, diverse bär/greenpulver, råkakako finns här. Även prisvärt kokosfett om du vill köpa mindre mängder.

Placerat i Skåne, så det är svenskt. Jag har haft strul med leveranser som ofta är sena, två gånger har jag måst kontakta dem för att få dem att skicka (då skylldes på Schenker, men det visade sig inte riktigt stämma), men det har löst sig till slut varje gång. De är tillräckligt prisvärda för att det ska vara acceptabelt med detta strul ibland. Enda problemet jag har med dessa nu, är att jag ibland undrar hur de kan vara så billiga. Är det någon hake liksom?

Fraktfritt över 500 kr.

Råvarubutiken

Lite dyrare ställe, men känt för mycket fina råvaror. Samma sortiment på ett ungefär, som Rawfoodshop. Säljer även juicepressar och torkar.

Inköpsställen specifika varor

Probiotika olika sorter

Jag använder ej längre köpt probiotika, men har tidigare köpt Bio-Kult, den GAPS-rekommenderade probiotikan som du köper billigast på Auravita, men jag har också använt Holiferm från svenska Holistic. Detta är en Bag-in-Box-förpackad flytadende probiotika. Innehåller hela 80 stammar(!) och anses mycket potent, så testa försiktigt. Det finns även andra märken, men Holiferm är billigast.

Från iHerb finns MegaFoods MegaFlora. Även Innate har en liknande produkt, men den är dels dyrare och dels har den tillsatser som inte passar GAPS. Bio-Kult och MegaFood är likvärdiga, och alla tre (alltså inte Holiferm då) har samma mängd stammar och styrka.

Fermenterad torskleverolja eller fermenterad rockaleverolja

Den förstnämnda kan man köpa på Seventh wave. Lägre frakt än andra stället, men dyrare pris på flaskan.

Hos Red23 finns både rockaleveroljan och torskleveroljan. Dessa är billigare per flaska, men har högre frakt.

Beroende på hur många flaskor man vill ha, så kan den ena bli billigare än den andra. Och vill man ha rockaleveroljan, finns inget val såklart.

MSM-pulver

MSM, d.v.s. svavel, rekommenderas ofta som ett av få tillskott vid GAPS. Ray Peat, en av mina nya ”gurus” varnar dock för MSM, och jag anser nog att man som vanligt bör tänka efter noga om det är något man tror att man behöver. Beroende på ens status, så kommer det vara fel eller rätt att inta.

Enligt GAPS, gäller följande : p.g.a. dysbiosen i tarmen, kan svavelreducerande bakterier få rejält fäste. Dessa sysselsätter sig med att göra om svavel/sulfater till i många fall giftiga sulfiter bl.a. illaluktande (ruttet ägg) svavelvätgaser. Därför behöver vi både probiotika och svavel. Jag äter inte MSM själv längre, och skulle jag vilja börja igen, så skulle jag googla rejält först för att ta reda på om det är rätt eller fel för just mig.

MSM är ett lättupptagligt svaveltillskott, och billigaste stället i Sverige jag har funnit det på, är Rawfoodshop.

Vill man inte köpa där, kollar man iHerb såklart: MSM-sökning på iHerb. Där finns det ännu billigare. Och glöm inte att du vid ditt första köp får 5-10 dollars rabatt, om du anger min kod: GEB637.

4 thoughts on “Postorder via internet

 1. Men har du haft problem med tull/skatt när du beställer från USA? Jag fick tull avgifter för första gången nägra månader sedan.

  Ja, det är svårt att vara totalt säker. Man får försöka kolla upp dem noga och inte köpa från vilken hemsida som helst.

  • Jag har tullat 3 gånger av jag vet inte hur många beställningar. En gång när jag beställde för rätt lite, men annars när det låg på 80 dollar ungefär. Totalt sett så är dessa avgifter en droppe i havet, och nu när jag vet att inte beställa för mer än ca 320 kr, så har det hänt en gång på ett år (bestället flera gånger i månaden).

   Det dyra då är inte själva tullen, utan att posten tar en avgift på 100 kr för att ta hantera det här. Det blir man knäpp på…

 2. Rawfoodshop litar jag inte alls på. Som du säger, det är nästan för billigt för att vara bra. Dessutom fick jag agave some hade två etiketter (en klistrad över den andra) och den underst hade giltighetstid som hade redan gått ut. De förklarade bort det med att det hade markerats fel första gången. En annan varor hade en annan ursprungsland än vad det stod på hemsidan. Känns inte seriös.

  • Intressant. Jag har lite misstankar om dem också, bl.a. p.g.a. priset, men också ett lite underligt bemötande när de missat att skicka till mig. De skyllde på Schenker, och ringde upp mig och sade att jag skulle dementera mina klagomål jag skrivit på deras FB-sida. jag gjorde så, eftersom jag trodde dem. Sedan när varorna skickades igen, följde jag noga paketet. Det tog EN HEL VECKA innan de hade lämnat in till Schenker. Närmare bestämt ett par timmar efter att jag åter mailat och undrat var varorna var. Sedan hände det liknande en gång till. Jag känner mig osäker på hur jag ska göra när det blir så här. Å ena sidan: dålig ekonomi och söker då lägsta pris på de varor jag vill ha. Å andra sidan vill man ju inte chansa med sin mat och hälsa.

   Attityden med de där förseningarna, avslöjar att man kanske inte är så nogräknad med annat heller. KAN vara så, eller inte. Men som du skrev, priserna är lite för bra för att vara sanna.

   Ett billigt alternativ är annars iHerb, där man kan hitta det mesta också, till de lägre priser de helt enkelt har i USA. Men vågar man lita på alla de märkena man inte alls känner till? Jag tycker det är hemskt svårt att veta hur man ska göra.

Kommentera: