Köpa mat på nätet, hämta eller hemleverans

Nu för tiden finns ett flertal företag där du beställer via nätet, och antingen får dina varor hemkörda, eller levererade till ett ulämningsställe. Jag har använt mig av några, och känner till några ytterligare. Mest i Göteborgsområdet. Tar även med några som levererar hundmat, då det kan vara intressant för oss som gärna letar BARF-mat eller gärna får dyr hundmat till lägsta pris och dessutom gratis hemkört.

Mat i Göteborgsområdet


Ekobeställarna

Dessa har utlämningsställe i Majorna och ett helhetssortiment likt Ekostore, eller Fram. Har kött och charkvaror. Såklart ingen fraktkostnad då, men lite olämpligt utlämningsställe för mig som bor i Kungälv och inte tar bil till Göteborg längre.

Du finner deras hemsida på www.ekobestallarna.se.

Hedenborgs

…har utlämningsställen lite runtom och kan nog köra hem om man bort lämpligt. Helhetssortiment. För mig i Kungälvs kommun, är det på Fredkullaskolan man får hämta sina varor. De har sitt säte på Kungsbacka på Hedenborgsvägen 65, där du även kan hämta dina varor direkt om du föredrar det. Utkörning till utlämningsställena är kostnadsfritt.

Deras hemsida finner du på www.hedenborgs.se.

Gröna gårdar

Här köper du bara kött. Nötkött och lammkött. Allt är 100 % gräsbetes, och välhängt! Vill du ha något särskilt, som enbart lammfärs, så kontakta dem, så får du köpa en box med detta.

De har många tillvalsprodukter, som talg, nöttalg, lever, märgben men inte ”slarvben” (de som är bäst för hundar och buljong, men de finns på SO Larsson i Saluhallen, GBG), njurar, kind, tunga m.m. Tyvärr får man inte köpa dessa tillval utan att köpa köttbox. Jag köper nu färs på SO Larsson eller direkt på gård, så det lönar sig just för mig inte så bra att köpa via GG direkt när det är så här. SO Larsson tar lite mer för tillvalsprodukterna, men det lönar sig ändå att låta dem vara min inköpskälla av Gröna Gårdar-produkter (de är alltså en återförsäljare får GG). Tyvärr har inte SO Larsson GGs fulla sortiment, men å andra sidan är SO Larsson ända sättet att köpa GGs ”slarvben” (sådana med mycket brosk och leder) på, då GG själva inte säljer sådant till småkunder (har mailat och frågat dem).

Lamm säljs bara under säsong, och det är så det ska vara. Övrig tid ska det bara finnas fryst från föregående säsong. Färskt lamm vid fel säsong, har gått inne och fått kraftfoder. Köp det inte om du är ute efter gräsbetes (gäller alltså inte Gröna gårdar, som bara säljer 100 % gräsbetes, fryst eller i säsong).

Jag tycker att GG-kött är mycket fint och gott. Undantaget kanske levern, men det är för att det är ungnöt och inte kalv. Så det är lite mer senor i än om man köper kalv. Jag har inte sett att de har kalvlever, men man kanske kan fråga.

Gröna gårdar kör inte ända hem, utan lämnar ut på utvalda platser runt om i Göteborgsregionen. Ingen fraktavgift.

Du beställer enkelt via deras hemsida: www.gronagardar.se.

Kungälvsmat

Kungälvsmat har tonvikt på närproducerat, så du bör kolla upp varje leverantör för sig. Saluför allt från kött till grönt och honung. Många av Kungälvsmats varor återfinns på Citygross i Ytterby, eller så beställer man direkt och får utlämnat på utlämningsställe, t.ex. Guddeby gård.

Nolhaga bigård ingår i Kungälvsmat, och de har enbart kallrörd/raw honung enligt dem själva. Man finner även en rad nötköttsgårdar, av vilka jag genast ser några som inte alls är KRAV. Så det får sägas igen: kolla upp noga vad du köper härifrån. Det är närproducerat som är ledordet för Kungälvsmat, inte KRAV eller gräsbetes.

Här kan du läsa om dem och beställa: www.kungalvsmat.se.

Hållbar hälsa

Köksträdgård i Svenhögen (förbi Spekeröd, nära Ucklum/Huveröd) levererar även i närområdet. De saluför frukt och grönt, men du kan även köpa lite annat som mjöl, tillskott, honung, godis, teer, tamponger o.s.v. Lite allt möjligt alltså.

De har utkörning i närregionen, och du får hemkört eller får ange en plats utefter deras väg, där de kan lämna av. De tar en mindre fraktkostnad om du bor längs vägen, och typ 15 kr/mil om de behöver göra en avstickare.

Du kan även besöka dem och handla direkt av dem, eller hitta deras grönsaker på Ekostore eller FRAM i Göteborg. Faktiskt är grönsakerna billigare på Fram än att köpa direkt av Hållbar Hälsa.

Hållbar hälsa har även ett trevligt café om du besöker dem. Du får världens godaste kaffe, kan köpa juice eller smoothie, eller varför inte en supergod rawfood-cheesecake!

Deras hemsida finns på http://www.hallbarhalsa.se.

Årstiderna

Årstiderna levererar hem till din dörr om du bor i deras leveransområde. Gratis om du köper för mer än 180 kr (reservation för ändringar efter att detta inlägg skrivs).

Du kan prenumerera på blandpåsar, eller köpa och prenumerera på enskilda varor. Ganska dyra tycker jag, men de har så billiga avocadoer, morötter och paprikor om man köper storpack, att jag köper dessa tre varor från dem. Tyvärr räcker avocadoerna och paprikorna två veckor, och så länge håller ju inte morötter, så jag köper bara morötter för en vecka där, och andra veckan köper jag på andra ställen.

Se upp med att få för lite! Jag har kontrollvägd, och märkt att jag fått i underkant. Så mycket att de kunde lagt till 1-2 avocadoer eller 1-2 paprikor. Reklamera, så drar de på nästa faktura. Eller, vill man avsluta, så får man väl kräva insättning på ens kort igen. Du betalar alltså med kort som du regar på deras sida. Sedan får du ett mail om att dina inköp debiteras.

Och här har du Årstidernas hemsida: www.arstiderna.com.

Årsnäs kött och charkdelikatesser

Kött och charkvaror som du får hämta ut i Varberg, eller hos ”Lasse på Heden” (centrala Göteborg) för oss som bor mer norrut. Kött och chark, och säger sig eventuellt kunna göra specialchark. Jag har diskuterat lite löst med dem, och hoppas kunna få igång beställningar på korv till barnen. Får se när jag orkar.

Klicka dig till dem: www.arnaskott.se.

Kaprifolkött

Butik på Opaltorget i Västra Frölunda, men säljer också via internet. Du kan beställa köttboxar, eller specifika varor, som de sedan får hämta ut på olika ställen som COOP (bl.a. på Backaplan).

Du kan köpa ekologiskt eller KRAV-märkt fläskkött, nötkött och lammkött. De skriver att de har naturbeteskött, och det innebär ju tyvärr ej garanterat 100 % gräsbetes (upp till 30 % KRAV-kraftfoder tillåts på KRAV/eko-märkt naturbeteskött) men lamm har är ju ofta det automatiskt på höstsäsongen. Och fläsk, ja, jag är osäker på vad som är deras artegna föda, men de klarar nog bättre att äta lite vad som helst, än när nötdjur får en massa spannmål. Och det är ju extremt svårt annars att hitta ekologiskt fläsk.

COOPs Änglamark-fläskkött är Kaprifol!

Lite, eller mycket svårt att få kontakt med dessa om du inte ringer eller besöker butiken, då det är något fel på deras mailinställningar. Men får man väl kontakt med Damir, så har man fått kontakt med en mycket trevlig och pålitlig säljare. Ringer på minuten när han lovat, och via telefon plockade han ihop exakt vad jag ville ha i form av slarvben m.m.

De har bra priser!

Här finns Kaprifolkötts hemsida: www.kaprifolkott.se.

Mat med utkörning på andra ställen i Sverige

Här får jag fylla på senare när jag har tid ^_^

Kommentera: