Hundgodis i bästa GAPS-stil!

Jag har tröttnat på att ge min hund Scans köttbullar och prinskorvar. Goda är de, men nyttiga? Knappast.

Genom åren har jag provat lite olika hemgjorda grejer: torka lever, torka blodpudding (lika illa som köpekorv så varför lägga jobb på det?)s stekt köttfärs (den ville bara smula omkring trots ägg), torkat lite olika saker, sköljt kattmat i ”bitar”-stil och gett blöta bitar. Det sista är väl rätt ok om man hittar ett bra märke, men usch vad kladdigt och inte vill man slicka av fingrarna. För att inte tala om doften.

Nu är det så att hur mycket jag än torkar, så är det alltid de ”blöta” sakerna som går hem. Torkad lever går inte hem bättre än torrfoder här (kör Ziwipeak, Olivers, eller Taste of the wild som godis, så de kanske är godare än Doggy). Så nu försökte jag komma på en ersättning för just korv.

2013-10-09 12.28.40

Jag funderade på att mixa kött och ägg en lite längre stund, för att få ägget att binda bättre än när man blandar direkt med färs. Tänkte sedan baka i ugn, men kom på att det skulle bli svårt att avgöra när det var klart. Så jag mixade kött, ägg, lite kryddor, och stekte sedan lagom stora bullar/biffar i gåsfett. Storleken gjorde jag så stor som brukar gå åt under en vanlig skogspromenad.

EDIT 11/10 2013: För att få med så mycket nyttigheter som möjligt, så som buljong ger, så är det jättebra att använda senigt kött, gärna det som finns i talg. Och att lägga till späck med svål på för att få in lite fett och nyttiga gelatinämnen. Det gör det också saftigare än det seniga köttet enbart ger. Buljong blir ju svårt att använda här, då vi inte vill ge hunden kött som kokat i en timme för att koka in buljong. Dessbättre smälter de ju hud och brosk m.m. effektivare än vi, så bara att hysta i.

2013-10-09 11.43.22

Ingredienser (liten sats som ger 5 små biffar):

  • 100 gram kött. Jag tog kött som blev över i en stor bit talg jag köpt, så rätt segt. Man tar vilket kött man vill.
  • 1 ägg.
  • Kryddor som ni vill och tror hunden gillar. Tänk på att lök är farligt, även vitlök, och inte ska användas dagligdags (en del kör ju parasitkurer eller så med vitlök, men då endast begränsad tid). Jag tog oregano, paprika och lite spiskummin – försökte likna grillkrydda. Man kan även ta en droppe hickory (äkta kondenserad i vatten) eller någon sås med BRA ingredienser, som ekologisk tabascoliknande utan socker, eller tamari (OBS, där finns soja såklart, vilket inte är GAPS, men ibland jämför man med alternativen… och har man inga stora akuta problem, så är det ok att ta lite). Jag vet inte om hickoryrök är dåligt för hundar, så reservation för det också.
  • Lämpligt stekfett – ank- eller gåsfett, smör eller kokosfett, späck, talg eller ister. Tar man späck eller talg i smeten, eller använder lammkött, så behövs mindre, kanske inget fett att steka i.

2013-10-09 11.48.42

Gör så här:

  1. Skär ned köttet i mindre bitar om du inte har färs, och lägg i en lämplig matberedare. Stavmixerns minihacker passar bra i storlek för denna mängd.
  2. Knäck i äggen.
  3. Mixa i 3-4 minuter.
  4. Ta i kryddor och smaka gärna av så det blir smak men inte för starkt. Det räcker med lite, men gärna av många olika saker, för att få mustig smak och inte stark.
  5. Stek på mycket låg värme och i rätt mycket fett. Forma bullarna i lagom portioner, och platta till så att de blir lite tunnare än en prinskorv är tjock. Målet är att det precis blir klart, så att det inte blir hårt.
  6. Alternativ är att baka i ugn, men där får ni prova själva. Om man klurar ut tid och temp, så blir detta nog bättre. Mindre kladd och man får nog en kaka som är lättare att bryta och skära. Tipsa mig gärna om ni provar och kommer fram till tid och temp!

2013-10-09 12.06.33

Kommentera: