Hitta nötblod utan CITRONSYRA…

Som ni vet så äter jag blodmat varje dag. Jag har ju haft problem med järnvärdena. Följaktligen köper jag också blod. Massor av blod. MAXI brukar ha, COOP brukar ha. SO Larsson i Saluhallen har – ja, de flesta välsorterade charkar och större butiker har.

Problemet då? MAXI tar ju bara knappt 40 kr/liter. Jättebra, eller? Inte om man har läst om hur citronsyra framställs, via mögel, och där mögelrester kan finnas kvar. Alla ovanstående har CITRONSYRA i sig. Och det vill man ju undvika tills motsatsen om mögelgifter är bevisad.

Så jag har frågat runt. Och på ett ställe, nämligen Albert Andersson i Saluhallen, finns oxblod utan citronsyra! Visserligen dyrt, 70 kr/liter, men man äter ju inga större mängder egentligen (50 g/dag). Så idag när det var kallt och jag skulle hem direkt, slog jag till och köpte två burkar 🙂 Återkommer om detta blod inte lever upp till förväntningarna, eller om det skulle vara otroligt mycket bättre.

Det sägs att citronsyran är i blodet för att hindra det från att koagulera. Men jag hade inte tänkt låta det stå framme precis (vem gör det??). Man tar fram burken, lär sig ungefär hur lång tid det tar att tina den mängd man behöver, och fryser sedan burken igen. På samma sätt som man gör när man använder blod för att spåra.

Och KRAV? Nej, det finns i dagsläget ingen teknik för att skilja blod åt. Det är svaret jag fått från flera slakterier och KRAV-uppfödare samt charkar. Så det får vi glömma. Men tänk att det är bättre än en massa tillskott. Och att det är fettet på djuret (inklusive benmärg) som blir mest påverkat av eko/gräsbetes/gifter o.s.v. Brosk och blod bör vara mer ok.

Titta gärna på mina recept under etiketten ”Blod” för att hitta lite recept där man använder blod.

Kommentera: