Havets bacon

En udda idé låter det som, men gott blev de! Vad gör man med alla sillskinn man får över när man fermenterat sill? Jag brukade koka dem i buljong och äta upp dem. De är inte alls sega efter kokning, men det smakar inget särskilt, bara som lite flockig buljong.

Men så blev jag tipsad om att man kan steka dem, så det testade jag. Och resultatet? Goda frasiga som bacon, fast havssmak. Så där gott som skinnet på en vällagad hel makrill. Frasigt – och lite salt smak.

2014-03-26 16.30.30

Hur lyckas man då? Fiskskinn fastnar ju lätt och går sönder.

Jag har helt enkelt tagit mycket fett (kokosfett, smör om du är duktigare på att få det att inte fastna, än vad jag är) och sedan lagt i skinnen med insidan nedåt först. Det är mycket viktigt. Lägger man utsidan nedåt, så går det sönder direkt. I alla fall gjorde det det för mig. Jag saltade lite, men det behövs nog inte egentligen om man inte vill.

De verkar inte bli helt frasigt knapriga i pannan, men när man lagt upp dem, blir de frasiga eller frasigare.

Supergott ju! Och det bästa: nu får man i sig alla nyttigheter som skinn ger, utan att det alls är äckligt eller segt. Vi bör ju äta mer av hela djuret, inälvsmat, hud, buljong på ben och bindväv/brosk, och på detta sätt får man en av dessa på ett mycket gott sätt. Läs lite mer här: Are You Eating a Lot of Muscle Meat? Excessive Methylation Could Be Aging You. Det finns såklart många fler fördelar än lämpligare åldrande, med att äta av hela djuret. Vi får bättre aminosyrasammansättning, fler näringsämnen, och det hjälper tarmen att läkas eller bibehålla en god miljö.

Ett svar på ”Havets bacon”

Kommentera: