Göteborg WOK, Centrala Göteborg

Nu har jag besökt detta ställe två gånger. Och jag kan berätta om både bra och mindre saker, samt rent urkassa saker.

Först en beskrivning:
En asiatisk restaurang som serverar både vanlig asiatisk buffé med färdiglagade rätter, samt har BBQ där du plockar åt dig råvaror själv, som sedan kocken wokar upp. Dricka, kaffe, glass och frukt ingår.

För oss med GAPS är denna typ av restaurang guld värd, då man kan få råvaror utan skumma såser. Tyvärr får man ju nöja sig med vad de bjuder för olja vid tillagning, och något KRAV eller gräsbetes är det inte fråga om bland råvarorna.

11-16 på vardagar har de lunchvarianten. Det kostar 109 kr och då ingår det mesta man vill ha. Kl 16 börjar kvällsbuffén som även bjuds som helgbuffé (168 resp 198 kr). Då ingår en mängd skaldjur och finare rätter bland färdigrätterna, samt fler skaldjur för BBQ-buffén. Av det färdiglagade är det då bara krabba som funkade för GAPS. Allt annat har socker eller stärkelse.

Bland ingredienserna för BBQ kan man finna grönsaker som gul lök, purjolök, broccoli, zucchini, blomkål, tomat, kinakål, isbergssallad, paprika, svamp av tre sorter samt för GAPS mer tveksamma saker som bambuskott, kastanj m.m. Där finns också icke GAPSiga nudlar. Animalierna består av olika slags kycklingkött (inklusive ett spett med marinerat, se upp för den), olika slags fläsk, olika slags biff, ibland lamm. Lamm ingår alltid kvällstid men inte alltid dagtid. Tänk på det om ni vill ha lamm som ju ofta är gräsbetes av sig självt. Sedan är det gänget med skaldjur: olika slags musslor, 4 sorters kanske. Jätteräkor och vanliga räkor ska finnas dagtid, men när jag var där fanns bara jätteräkorna. Inte nog med allt det. 3 sorters fisk fanns där när jag var där vid lunch. På kväll och helg finns också kräftor och en till slags jätteräka. Hel liten bläckfisk av squidtyp finns alltid (10-armad).

Sedan man tagit till sig vad man vill ha, ska kocken tillaga. Nu tar man inte sås själv som på Bamboo, så nu börjar jobbet: göra sig förstådd med att man bara vill ha vatten och olja, INTE soja, INTE ingefärssås, INTE grillkrydda. Säg till de i kassan, så talar de om för kocken, och då hänger han med lite fortare när du börjar vifta och säga ”no no”.

Plus & minus

+ Man kan välja fritt och slipper tillsatser.
+ De har öppet lunchtid och då inte alltför hemskt pris, särskilt inte för oss makrofager!
+ De ligger bra till: Östra Hamngatan, mitt emot Nordstan.
+ Fräscht.
+ Du får använda egen, medhavd sås vid bordet. Jag frågade och det gick bra. Så slipper man få arga blickar som på vissa andra ställen.
+ Dryck och kaffe ingår! Fria påfyllningar av dryck kväll och helg, men för GAPSare är det ju vatten som gäller. Även detta är såklart gratis och du får ta hur mycket du vill. (Bamboo tar 9 kr per glas vatten.)
+ Efterrättsbuffé där du kan äta melon (eller om du äter det före).
+ Om du har sällskap som äter normalt, så uppskattas nog det digra buffébordet med vanliga rätter (de är ovanligt goda) samt glass- och fruktbuffén.

– Jobbigt att kämpa för att inte få kryddor på maten vid stekningen.
– Man får lätt småbränd mat om det är många besökare och det blir stressigt, eller om tonåringarna jobbar vid stekningen. Alternativt att en del är rått när de har det så där stressigt och inte kan hänge sig åt varje rätt. De kan lägga på 10 st eller fler samtidigt…
– Kom inte 16 på kvällen, det gjorde jag. De började byta ut lunchbuffén 16:20 och var klara vid 17. Så länge vill man inte vänta…
– De kan inte alls svara på vad som är i färdiga rätter, och säger ja och nej helt godtyckligt när man frågar.
– Inget är ekologiskt såklart, och oljan de steker i är vanlig matolja. Detta har jag lite överseende med enstaka gånger, då det mer skadar på sikt och när man äter regelbundet. Jag är mer noga med att inte göra avsteg vad gäller stärkelse, socker m.m.

På det hela taget ett bra ställe. Undvik rusningstiderna vid lunch, och kom gärna inte före 16:30 om du ska dit på kvällstid.

Du finner deras hemsida här: Göteborg WOK, och restaurangen finner du på Östra Hamngatan 5, mitt emot Nordstan och ganska långt ned mot hamnen.

Kommentera: