Giftfritt smink

Förr har jag bara varit missnöjd med ”giftfritt smink”. Kletigt och rinnande – och dyrt. Men så klickade jag mig runt på iHerb, och fann en hel del bra grejer. Färgade cerat, mascara med sådan där bra silikonborste (de flesta giftfria och ekologiska mascaror har ju katastrofer till borstar), läppennor, ögonbrynspennor och färgade hudkrämer eller solkrämer.

Nu är tyvärr inte all naturlig och ekologisk kosmetika giftfri. Men – jag har hittat en site där man kan kolla det man vill köpa, och se vad det får för betyg på farlighet. Tyvärr igen, så är det såklart en amerikansk site, så alla märken vi känner till, finns inte med, däremot många av de på iHerb.

Siten hittar du på www.ewg.org/skindeep/. Genom att gå till huvudsidan kan du även hitta guider till annat, som städkemikalier och liknande.

Här är några mascaror som jag tycker är bra, och har köpt på iHerb. Jag har den första, och ska pröva några andra. Den jag har, är t.o.m. bättre än vanliga jag köpt i svenska butiker. Physician’s formula organic wear mascara. Mascaran av märket Ecco Bella fick också bra betyg på EWG.

Dessa cerat har jag provat, och tycker är bra.

  1. Sierra bees
  2. Hurraw! Dessa finns både som färgade och icke färgade. De färgade ger bara en liten transparent ton. Passar hur jag vill ha det bra.
  3. Kuumba made. Färgade cerat som täcker lite mer. Jag har provat Dawn och Sedona. Den första är lite ljus, och den andra lite mer djupröd.

Ibland köper jag helt fel färger, men de är bra som cerat oftast, så jag använder dem som det här hemma 🙂

Det senaste har jag även köpt en hel del hudkrämer och serum från iHerb. Helt andra priser än att köpa giftproppade saker från kända märken, men med samma verksamma substanser. Jag har inga egentliga tips, utan sök på t.ex. hyaluronsyra eller Vitamin C serum, DMAE o.s.v. Ingredienser står alltid bar utsatt på iHerbs produkter, så det är lätt att sålla ändå.

Läppennor och ögonsbrynspenna har jag också köpt. Då var det Annmarie Börlind, och jag hade bara kollat betyg på iHerb, inte betygspoängen på farlighet, som man kan läsa på EWG. Så jag vet inte om jag ska rekommendera dem eller ej. Bra pris mot i Sverige ändå, men jag ska kolla upp dem bättre på EWG nästa gång.

Om ni inte beställt från iHerb innan, så kan ni använda denna kod: GEB637 så får ni 5 eller 10 dollars rabatt (beroende på hur mycket ni köper) på första köpet.

Tips med iHerb är att inte beställa för mer än 320 kr utan frakt, för att minimera risken att fastna i tullen. Och så har iHerb egna gränser för att man ska få den billiga frakten 4 dollar. Då ska det väga under 1,81 kg, samt vara upp till 80 dollar (men så mycket köper vi ju inte för, för att inte riskera att hamna i tullen). Har man otur och får tulla, så tjänar man oftast till och med på just den försändelsen, så billiga är iHerb. Jag har fått tulla ett par gånger av alla mina mängder av köp, så jag är helt nöjd. Kolla gärna min sida med tips om iHerb och andra ställen: Postorder via internet.

Kommentera: