Fuska till barnens (och din egen) mat – tips

Själv kan jag oftast skippa nudlar, ris, spaghetti m.m. Endast vid vissa tillfällen vill jag gärna ha, som vid jul (grötaktigt) eller så.

För barnen är det svårare. Nu är inte mina barn jättesjuka i läckande tarmslemhinna (även om de flesta med modern kosthållning har problemet mer eller mindre). Så ibland fuskar jag så att produkten blir mycket mindre dålig, men inte helt överensstämmande med riktigt biologiskt anpassad kost.

Tänkte dela med mig av några tips:

  • Risifrutti genom att skölja ekologisk keso och blanda med mosad banan och hemgjorde dreme fraiche (kefir- eller yoghurt-kultur).
  • Byt ut spaghetti, nudlar och ris mot shiratakinudlar (som även finns som ”rice” eller om man klipper sönder nudlarna). De är t.o.m. ”godkända” inom GAPS, så ska funka finfint. Kom ihåg att de har endast 6 kcal/100 g så klicka helst på smör eller hemgjord creme fraiche. Blanda gärna i lite örter och tomatpuré eller liknande. Om barnen accepterar och gillar blomkål, går det även att mixa förvälld eller tinad blomkål, och sedan koka snabbt. Blir som ris.
  • Häll i buljong i köttfärssåsen och låt reducera till normal tjocklek igen. Om barnen inte gillar soppor varje dag.
  • Gör lätt egna nuggets av både lax och kyckling. Problemet är paneringen. Om man inte är 100 % noga, kanske man kan ta lite ekoligiskt dinkelströbröd eller hellre pofiber, annars är det nyttigaste kokosflingor. Mandelmjöl, sesamfrön och liknande är ok, men tål ju egentligen inte så hög värme. man bara mixar rent kött, gärna med lite dijon, salt och peppar (och dill för fisk). Vänd i panering (helst dubbelpanera, d.v.s. panering, ägg/äggvita och paneringe igen) och stek i mycket ankfett, smör eller kokosfett.
  • Gör egna fiskbullar i sås. Gör på liknande sätt som ovan med laxen, men skippa panering och platta inte till. Koka i buljong. Ta upp. Koka sedan blomkål och lök och smaksättning i buljongen, och mixa till en till synes redd sås (krydda med peppar, salt, dill, och ha i fermenterad grädde). Äter man potatis så tar man med fördel lite potatis, det reder bra. Gillar man sötaktigt, ta gärna sötpotatis eller butternut. Båda potatissorterna innehåller stärkelse! Ta inte vid läkande diet för LGS*, eller behov av stärkelsefri kost.
  • Ris a la malta. Gör som med risifruttin, fast smaksätt med apelsin, äpple eller vad ni nu brukar ha i. Lite honung och kanel på. Alternativt, klipp ned shiratakinudlar eller köp shirataki rice och gör samma sak. Funkar även med blomkålsriset.
  • Halvvägs igen som med keson, gällande bröd: Sök efter LCHF-recept på bröd, innehållande PO-fiber. Det blir ofta mycket bra. Varken PO-fiber eller den lilla mängd husk som brukar ingå, är godkänt vid läkande diet för LGS*, men vid WAPF/Paleo är det ok, och det är alltid bra mycket bättre än vanligt bröd. Det går att finna recept på hamburgerbröd som blir superbra! Så slipper man nötmjöler som ju egentligen har för mycket av omega 6, samt ger otroligt med kcal eftersom redan en liten mängd mjöl är väldigt många nötter. Och som många tycker smakar skit 😉 (jag äter bara som kakor och muffins, matbröd på nötmjöl – urk)
  • Andra bröd: Gör oopsies! LCHF-brödet som är helnyttigt. Nu görs originalet på köpt färskost, men du kan få det helt enligt läkande diet för LGS*, genom att låta lite kefir rinna av till färskost. Gärna fet. jag brukar göra min kefir på 75 % mjölk och 25 % grädde, så den blir tjock fet och god. Googla lätt fram olika recept. För den som tål, kan husk och PO-fiber tillsättas för lite mer tuggig känsla. Två oopsies blir bra hamburgerbröd! Även för *LGS-folket 🙂
  • En speciell Risgrynsgröt helt utan mejeri får man om man kokar butternutpumpa med kanelstång och sådan där riktigt geléig buljong på oxleder där man mixat ned mycket brosk. Den buljongen smakar som grädde, och ger inte jättemycket köttsmak om man bara tar ben med brosk inte extra kött. När man kokat klart, har man i sådant där blomkålsris som man gjort genom att mixa en tinad eller förvälld färsk bit blomkål. Den kan läggas rätt i den mixade butternutsoppan, och kokas kort. Smakar som en spännande efterrättssoppa. Tål man grädde och vill ha bort varje spår av buljongsmak, så kan man ta fermenterad grädde, gelatin och vatten i stället för buljongen.
  • Chokladpudding och mousse gör man lätt på lite olika sätt. Banan, avocado, äggula, gelatin m.m. kan röras ihop. Utan gelatin blir det som mousse eller kräm. Då bör man undvika för mycket äggulor, kokosgrädde och liknande som gör moussen för lös. Använder man gelatin kan man använda gulor och kokosgrädde för ökad smaklighet. Även kakaomassa kan röras med smör och liknande för en traditionell pudding. Googla på chokladpudding LCHF och liknande.

Jag ska försöka uppdatera när jag kommer på mer fusk. Och kolla bland tips och recept, jag har recept på vissa av sakerna, och kommer nog lägga in mer.

* LGS = Leaky Gut Syndrome

Kommentera: