Frukt i maten, vad är ok?

Oavsett kosthållning så har nog de flesta någon gång hört eller läst att man inte ska blanda frukt och ”vanlig mat” i samma måltid. Och inte heller äta frukt direkt efter maten. Förutom anledningar som går ut på att vissa kombinationer gynnar viktökning, eller annat, så är den anledning jag tänkt mest på: man kan få ont i magen och IBS-problem om de snabbsmälta frukterna blandas med långsammare föda, eller hamnar bakom och börjar bubbla i magen när de inte kan ta sig förbi mat som smälts betydligt långsammare.

Ändå har jag inte kunnat riktigt låta bli att tex ha äpplen i maten. Mina syrliga vildäpplen. När jag ännu var aktiv i GAPS-kretsar, sades det att all frukt var strikt förbjuden med mat, även mina syrliga vildäpplen. Och även om man inte fick någon reaktion. Så jag försökte skippa all frukt, även äpplen.

Men nyligen hamnade jag i ett kapitel i GAPS-boken, där det står att tre frukter är tillåtna ihop med mat: avocado, citron och syrliga äpplen. Syra hjälper ju matsmältningen, och avocadon är ju fet, minst av allt söt och lättjäst i magen. Vad det handlar om, med att blanda frukt och mat, är kanske sockerinnehåll och syra. Och det är inte alltid uppenbart och självklart. Kanske funkar det bra med bär och mat också? Kanske bara vissa bär? (Jag har tyvärr inte koll på vilka.) Äpplen är ju lättjästa, vilket skulle tala emot att ha dem i mat, så det känns som sagt inte helt uppenbart och självklart.

Eftersom det florerar så mycket förbud av alla slags frukter, så ville jag bara kort skriva just att syrliga äpplen är ok och inte alls ”förbjudet enligt GAPS” t.ex. De är jättegoda till pulled pork, i grytor, bland ugnsrostade grönsaker/rotsaker m.m. När man juicar äpplen, kan man ta skräpet som blir över och använda i brödbak (när man gör WAPF-igt surdegsbröd, men även i bakverk utan stärkelse).

Vad bra. Jag både kände det på mig eftersom jag mådde bra av maten med äpplen.

En brasklapp bara: IBS kan utlösas av en syra som finns i skalen på äpplen och päron. Pröva därför försiktigt med detta. Om du inte tål skalen, skala frukten. Att ta skräpet från juicern kan bli riktigt illa om du har IBS, eftersom just där finns mycket skal. Skala även där innan, om du vill använda skräpet. När det gäller upphettat, så verkar det vara så att i alla fall jag tål skal som kokats, varit med pulled pork/deer/beef eller revbensspjäll i ugnen o.s.v. Däremot tål jag inte råa skal utan att riskera magknip. Testa er fram själva! (Gärna försiktigt.)

Eftersom problemet med frukt i mat, är att frukterna bryts ned fortare, och börjar jäsa när de inte kan ta sig förbi tyngre mat (kött och fetare mat), så tycker jag att nog borde man känna om man får problem. Särskilt melon är ju illa, så: fick man problem efter middagen som avslutades med melon till efterrätt? Om inte, finns det anledning att tro att något negativt inträffar ändå? Om ni läsare har information om vad som kan vara dåligt med sådant som ”melon efter maten” trots avsaknad av efterföljande IBS eller andra magproblem: SKRIV! 🙂 Jag är på det klara med att om det är viktminskning man vill åt, eller har diabetes, så kan sådant som egentligen inte innebär något dåligt eller ger symptom, ändå vara dåligt, på en annan nivå. Något som gör det exempelvis svårare att gå ned i vikt, innebär inte per definition att det är dåligt för alla (vissa sådana funktioner är önskvärda för en del).

Dubbelkolla alltid allt du tvivlar på. Ibland kan man i sin naivitet göra farliga saker, ibland avhåller man sig i onödan – som jag gjort med äpplen i mat. Google är bra till det mesta: googla på allt 🙂

Ja just ja, jag läste några texter av folk som inte tror på att man inte ska blanda olika födoämnen. Argumentet var att i all föda, finns oftast alla näringsämnen representerade om än i olika proportioner och i så fall skulle ett enskilt födoämne krocka med sig själv. Jag tror inte det är så enkelt som att ”kolhydrater bryts ned si, och fett så”, utan att det är ganska komplext (som vanligt) och att ett färdig födoämne bryts ned i en viss takt, medan ett annat bryts ned i en annan takt – och blandar man olika, så kan det bli problem.

Kommentera: