Fermenterad fisk (recept)

Nu blir det ett recept på fermenterad fisk! Det är jättelätt, och jättegott, och finns inte så många fallgropar.

Min variant passar ett paket fryst fisk, förslagsvis sill eller makrill. Vi som är vana vid inlagd sill, kanske vill ha lite mer välkända kryddor, mer lök i o.s.v. För detta är ingen surströmming om ni trodde det. Nej, detta smakar inlagd sill. Surströmmingsvarianten får man genom att fortsätta fermentera och lagra i många månader.

Sill eller makrill, färsk eller fryst?

Sillen är mycket billigare, men se till att den fiskats i bra vatten! inte fusket där man utnyttjar att strömming också är sill, och numer skriver sill på allt för att folk inte ska tänka ”Östersjön” och köpa annat. Kolla att den INTE är fiskad i Östersjön alltså. Sillen har mer småben som man inte får bort, medan makrillen har lite större ben som man kan ta bort på samma sätt som från lax, med hjälp av starka nypor eller en allround-flattång.

Jag har också märkt att den frysta sillen har snygga hela filéer, medan makrillen ligger inkastade i en röra och blir fula med lameller som lossnar från varandra när man vecklar upp.

Det funkar att använda färsk fisk, men man undviker en del smittor/parasiter om fisken har varit fryst, så jag förespråkar fryst fisk.

Det är rätt mycket salt i receptet, och jag har kunnat minska till 1 % i stället för 1,5-3 % som är i originalet. Jag tar också gärna mer lök i, eller använder andra kryddor. Kryddorna är viktiga för att motverka felväxt, så skippa dem inte! Som vassla använder jag ofta avrunnen kefirvassla. Men på sommaren och vid väderomslag, blir kefiren underligt vilket ger underlig vassla och sedan underliga fermenteringar där denna vassla använts. Rekommendationen då är att använda juicen från en lyckad äldre surkål, eller om du lyckas göra en wild (har gjort flera goda sådana nu i högsommarvärmen).

Fermenterad fisk

Ingredienser:

2013-07-28 15.19.28
 • Glasburk på 500-750 ml, de minsta på 500 ml utan marginal ger inte mycket utrymme om du vill ha extra mycket lök i.
 • Paket på 300-400 gram sill eller makrill. Glöm inte att tina innan.
 • 0,5-1 msk havssalt, d.v.s. 1,5-3 % av totala mängden i burken. (Mindre än 1,5 % har gett mig surströmmingsdoftande och lös märklig fisk, så dra inte nedåt 1 %, ta minst 1,5 – det gör stor skilllnad.) Edit: OBS! Saltet på bilden fungerar inte. Jag visste inte då, att insjösalt från saltsjöar, innehåller 50 % magnesium. Det är natriumet som skyddar, och mycket riktigt blev satsen från detta inlägg helt kass. Döda havssalt eller Salt lake salt, är dock bra att äta.
 • 0,5 lök, gärna mer efter tycke och smak. Kanske kan den uteslutas, har inte testat än.
 • 0,5-1 dl opastöriserad vassla eller surkålsjuice.
 • 3 lagerblad (misstänker att garvsyran i dessa kan göra att fisken inte blir mosig, har inte testat klart än).
 • Ca en msk av kryddor som dill, dillfrön, koriander, vitpeppar, hel kryddnejlika, kryddpeppar, färskt vitlök, färsk ingefära, senapsfrön. Mer om det är mycket av det färska i såklart, 1 msk gäller torra kryddor.

Gör så här:

2013-07-28 15.29.172013-07-28 15.32.122013-07-28 15.34.12
 1. Se till att glasburken är ren. Det räcker att diska och skölja väl.
 2. Blanda salt, kryddor och vassla en en liten kopp för sig.
 3. Skär ned löken till tunna ringar och placera på ett fat jämte.
 4. Öppna ditt fiskpaket. Ta bort skinnet, annars får du hemskt sega saker i din fermentering, superäckligt (har testat). Skinnet sparar du och har i soppa. Kokar det med i 20-30 minuter så är det inte alls segt, utan faller sönder. Bara att mixa till och dela med gaffel. Skinnet innehållet viktiga gelatinämnen! Och så sitter det ofta en hel del fiskkött längs kanten. Edit: eller så steker du de supergoda Havets bacon
 5. Skölj filéerna för att minska på grumlighet i inläggningen.
 6. Tag bort ben om det går och du vill.
 7. Klipp eller skär fisken till lagom bitar.
 8. Varva nu lök och fiskbitar i din burk.
 9. Häll på kryddor och salt som lösts i vassla. Fyll upp med filtrerat vatten (det måste inte vara filtrerat, men det är bättre för din hälsa om du har skadliga ämnen i vattnet).
 10. Fixa gärna ett litet lock eller sådant där galler som ligger upptill i köpesill. Detta håller ned allt under ytan, så minskar risken för ev missväxt.
 11. Ställ mörkt i 3-5 dagar. Kortare tid nu på högsommaren, kan räcka t.o.m. med 2 dagar, och längre tid på vintern när det är kallare. Såklart om ni bor som jag, där inonmhustemperaturen skiftar rejält (16 grader på vintern, 25 eller mer på sommaren). Prova med 3 dagar först och utgå från det. Längre tid kan leda till mosigare fisk, kortare till för dåligt fermenterad, även om det finns de som menar att även kortfermenterad fisk är bra och god (har ej testat).

2013-07-28 16.04.03

Som vanligt: har ni tips och åsikter? Skriv gärna, jag vill gärna ha mer tips, och säkert även de som läser.

5 svar på ”Fermenterad fisk (recept)”

 1. Måste testa detta! Tidigare har det gått åt skogen…
  Funkar det med köpt vatten typ Imsdal? Vet att vi har en del bikarbonat och flour i vårt vatten som kanske ställer till det…

  1. Ja, jag har kört med köpevatten förut. Dock oftast billigaste från Citygross eller liknande. Kolla att du har rätt salt också! INTE mineralsalt och därmed INTE Döda havssalt som innehåller halva mängden natrium mot normala havssalter (samma gäller insjösalt från USAs Salt lakes). Jag gjorde en miss själv med det, och det blev inte bra. Det är natriumet som har effekt.

   Och: Det är viktigt att inte ta för lite salt. Inga 1 % av totalvolymen som med grönsaker, utan gärna 2 %. Jag får bäst resultat med precis knappa 2 % (d.v.s. 8-10 gram salt till mina 5 dl-burkar). En tsk salt väger lite mer än 5 gram, så jag antar att 1,5 volymprocent kan vara lagom.

 2. Tack. Jag har egentligen bara utgått från receptet från boken, och försökt höfta till en omvandling till de vanliga paket vi har. Sedan har jag testat att ändra lite här och där vad gäller salt och kryddning, samt haft i mer lök (eftersom jag tycker det är så gott med lök som legat i syrad fisk), men försiktigt – så inte hela satsen blir förstörd. Man ska bara ana varthän förändringen lutar.

  En gång testade jag matjeskryddning. Tog såklart honung i stället för socker, och något salpeter hade jag inte. Det smakade lite läskigt av honungen… Kanske testar igen en annan gång, för det var i samma veva som min kefir gav underlig vassla. Då blir det ju ändå just lite läskigt.

 3. Tack för att du delar med dig av dina recept och erfarenheter! Jag har varit väldigt nyfiken på hur du fermenterar fisk efter att ha läst om det på GAPS på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.