Färdiggroddat och färdigmalt för fröknäckebaket

Mer produkttips då jag är in inköpstagen. Jag har letat efter alternativ för ”slemmet” till frökex, och har kommit fram till ett par produkter:

 • Linfrön – är inte tillåtna på GAPS, men är gränsfallspaleo (googlar man så är det lite olika om de inkluderas eller ej eftersom det inte har en historia som vår föda, utan har varit dåligt att äta före förädling, och odlats för sina fibrer. Så strikt sett kanske det är som potatis, d.v.s. nono). Vet inte hur det är med SCD (googlade lite snabbt och det verkar vara både ok och inte ok, enligt samma person, så ni som äter SCD får kolla själva vad som gäller exakt).
  + bildar ett bra bindande slem.
  – linfrön innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra, om man gör sönder dem, maler eller tuggar vill säga. Sväljer man dem hela, kommer de hela ut.
 • Chiafrön – tillåtna i alla kostplaner jag skriver om.
  + ska ha bra fettsyrasammansättning
  + ingen blåsyra
  – lite sämre slem
 • Psyllium – små frön som är mest skal. Man kan köpa bara skalen, och glömma fettsyrasammansättning.
  + bra slem
  + ingen blåsyra
  – inte tillåtna på SCD och GAPS

Allihop går att köpa hela eller som mjöl. Linfröna finns även krossade. Men linfröna bör malas hemma för att inte oxidera sina fetter.

Dessa används ofta som bindemedel för fröknäcke. Man KAN såklart använda äggvita, men rå äggvita är inte helt bra då avidinet i rå äggvita hämmar upptaget av biotin. Avidinet förstörs vid tillagning.

Nu har jag funderat ut att jag vill inte använda linfrön, utan har letat bra psylliumskal, både hela (för tuggkänsla i fröknäcket) och malda (fiberhusk blir det då). Jag vill också använda chiafrön, både hela och malda här med.

När jag hittade första produkten i form av chiamjöl fick jag en glad överraskning: Raw, groddat och eko – kan det bli bättre!? Fann i farten även dito linfrömjöl för den som vill använda det. Vem vill blötlägga i onödan? Nu finns det alltså två produkter som vi kan ta av rätt ur påsen 🙂

Här kommer produkterna, och de är inköpta på iherb.com. Om ni använder min kod GEB637 när ni betalar, får ni 5-10 dollars rabatt om det är ert första köp. Frakten är 4 dollar om man ligger rätt i intervall om totalkostnad och vikt, och handlar man för max 320 kr utan frakt, är det minimal risk för förtullning (även om man får tulla, tjänar man bra på att handla från iHerb.com). Läs mer om hur man handlar från iHerb.com genom att klicka här – scrolla ned lite på sidan.

Chiafrön och -mjöl

Navitas chiafrön. Raw och ekologiska.

89 kr i dagsläget, för 454 gram.


Navitas chiamjöl. Raw, GRODDAT och ekologiskt!

92 kr i dagsläget, för 227 gram. Lite dyrare alltså, men har ni försökt blötlägga och torka chiafrön? Uff, det går inte.


Psyllium, skal och mjöl

Frontiers ekologiska psylliumskal.

Ca 85 kr med dagens valuta, för 453 gram.


Frontiers ekologiska psylliumskalmjöl

89 kr med dagens valuta, för 453 gram.


Linfrömjöl, groddat

Navitas linfrömjöl. Raw, groddat, ekologiskt.

Ca 51 kr i dagsläget, för 227 gram.


Jag har köpt båda chiaprodukterna då dessa är de enda jag hittillsa hittat som är raw och eko, och där mjölet är groddat dessutom. Linfrön skippar jag helt p.g.a. blåsyran och oxidativa fettsyror. Psyllium är på väg hem. Börjar med skalen. Eftersom jag skippar många av de vanliga fröerna i fröknäcke, p.g.a. deras ofta kassa fettsyrasammansättning, så får gärna det ”slembildande” ge lite tuggmotstånd. Sedan tar jag en del av väl valda nötter, och kanske lite kokosmjöl. Ju mer finmalt, desto mer likt finknäcke 🙂

Och vilka är de godkända nötterna undrar ni? Och varför?

Jo, de godkända är de som har så lite omega 6 som möjligt, oavsett omega3-innehåll (vad hjälper lite omega 3 om man moffar omega 6? Omega 3 får vi från bättre källor ändå). Enda goda omega 6 är GLA och den får ni billigast och bäst genom gurkörtolja av märket Crearome! (Jag har provat andra märken, men det fungerade inte lika bra, och var varken billigare eller ekologiskt.)

Och vinnarna av nötterna är: mandel, makadamia, cashew (dessa innehåller mer kolhydrater än andra nötter), hasselnötter, kokos i alla former, eventuellt lite paranöt ibland (den är inte helt optimal, men inte helt kass). Solros och linfrön har annars verkligen dåliga fettsyror. Visserligen har linfrön ALA, men det tar jag hellre på andra sätt – om alls (jag föredrar färdiga byggstenar, så det blir fisk). Glöm inte att allt ska blötläggas dagen innan, så minimerar ni fytinsyran, och kan glädja er åt att roffa åt er mineraler i stället för att bli av med dem!

2 svar på ”Färdiggroddat och färdigmalt för fröknäckebaket”

 1. Malda chiafrön? Då oxiderar ju omega3 alltså samma problem som med förmalda linfrön. Linfrön innehåller dessutom cyanid konstigt att du inte tar upp det i diskussionen

  1. Synd att du skriver så otrevligt, det får en att vilja svara i samma stil.

   Om du hade läst inlägget, så hade du sett att jag skriver om blåsyra och linfrön. Blåsyra är ju cyanid. Konstigt att du inte känner till det om du är noga med det.

   Angående oxiderande omega-fetter så är det inte så att inget händer med hela frön. De har lite längre hållbarhet bara. Och har man följt min blogg så vet man att jag tagit en helomvändning men enligt önskemål låtit äldre inlägg ligga kvar som historia. Jag skulle numer ALDRIG rekommendera dessa fröer som bas i några bröd.

   Jag är extremt mycket emot linolsyra (den mest vanliga omega 6, som vi ökat intag av med 2 000 % de senaste hundra åren och som mer och mer kommer fram som en av bovarna till ohälsa) och anser inte att man ska använda PUFAs i hög omfattning (så som det blir i alla slags fröbröd).

   Jag balanserar inte längre överintag av Omega 6, genom ett överintag av Omega 3, utan äter fisk på ett normalt sätt, och har i stället dragit ned rejält på alla Omega 6/linolsyra.

   På så sätt slipper man handskas med oxiderande fleromättade fetter. Dessa är ett problem, vare sig de förekommer i fiskoljekapslar eller som fröer. De oxiderar absolut inte bara i malda fröer även om det sker fortare.

   I mina senare inlägg efter att GAPS och Paleo gjorde mig sjuk och jag styrde om min kost och blev mycket friskare, kan man läsa massor om PUFAs och linolsyra. Att undvika detta har varit en höjdare för mig, och funkat precis så som förespråkarna och forskningen antyder. Ger samma effekter som att balansera med Omega 3, fast utan att få problemen av för mycket PUFA.

   Faktiskt har fler och fler paleoförespråkare börjat varna för alla nötbröd, oljor m.m. just av samma anledningar som jag.

   Det finns lite olika problem.
   – PUFA (alla omega 6 och omega 3 och fleromättade fetter) oxiderar lätt och bör inte intas i stora mängder.
   – Speciellt omega 6, linolsyra främjar prostaglandin 2-serien, vilken är inflammationsdrivande. Detta är den vanliga anledningen till att man varnar för omega 6 eller förespråkar balans med omega 3.
   – Omega 6 sänker ämnesomsättningen. Försök på djur som går i ide, där man bytt linolsyrarika fetter mot kokosfett visar att de inte kan gå i ide då. Vi människor slåss ju vanligtvis mot en sjunkande ämnesomsättning där hela västvärlden märkt av en sänkning i medelkroppstemperatur vilket är en viktig markör. Vi har också ökat vårt intag av linolsyra med 2 000 % under hundra år. Fröer, nötter och deras oljor var inte alls vanliga på 1800-talet och bakåt, utan är en industriprodukt som man skickligt börjat kunna tjäna pengar på. Innan dess var det smör, djurfett, oliv- och kokosolja (växtfetter med låg halt linolsyra) som var det vanliga. Nötter åt man efter säsong och köpte inte påsvis varje vecka.

Kommentera: