Dagens nyttiga sötslisk utan bild

Det här är gott och passar oss som gillar lite raw paleo!

Jag hade fermenterat morötter med pepparkakskryddor, d.v.s. kanelstång, hel kryddnejlika, riven ingefära och hel kardemumma.

Denna smakade (och smakar) hemskt gott, och man tänker att lite sött skulle göra susen. Sagt och gjort, jag blandade i 1 tsk nyslungad honung i min portion. Underbart gott!

Sedan fick jag mer idéer. Hade glömt fettet i min soppa, och tänkte ta märg som var enklast. Men hur skulle jag tillreda, ville helst äta den rå. Jag rev den medan den var fryst (enda sättet tycker jag) och blandade med äggula (jag hade nämligen glömt kött också i soppan). Märgen löste sig i äggulan. Blandade i honungen. Rörde ihop detta med syrade morötter med pepparkakskrydda och: NJÖÖÖT! Hemskt gott blev det. En finfin förätt som jag gärna gör om.

Och det gjorde jag: dagen efter gjorde jag samma, men hade lite rödbetsriv i som blivit över efter juicning. Smakade inte riktigt lika gott och sött, föga förvånande. Men utseendet! Denna rätt gör nog susen på halloweenparty! Vilket utseende!

För de rädda som vägrar raw paleo: man måste ju inte ha rå märg i, inte heller tillagad märg (det blir nog inget vidare…). Man kan skippa det, eller ta lite virgin kokosfett för ännu roligare smak kanske! Men jag blandade i märgen fel, sist nämligen. Då löste den sig inte, och gav därmed extra krydda åt det makabra utseendet.

Många är nog lite rädda att prova märg rått, eller annat djurfett rått. Men det är en mycket bra näringskälla och extra bra för oss med förstoppning eller GAPS. Märg gör sig bra som rått fett och passar, vad man än kan tro, bra ihop med sött, eller frukt, medan talg kan vara lite jobbigare med sin bindväv. Späck däremot är ofta mer rent än talg (från annan vävnad) och funkar som tärningar i sallad. Men kom ihåg att dessa fetter inte på något sätt är onyttiga som tillagade, utan tillhör fortfarande bland det bästa man kan äta även då. Så det är inte hela världen om man inte äter raw. Och det är ju sååå gott med lite späck eller talg som får koka med soppan! Märg jag jag bara kokat med buljongen när jag tillagat den, och då har det varit ganska lite jämfört med mängden buljong som det blir. Men de som gör soppa med mycket märg, säger att det är jättegott.

Kommentera: