Dagens bakförsök i kök

Min goda Facebookvän S.M.J. delade med sig av ett recept på kanel- och kardemummakaka. Jag ville testa, och har gjort lite olika försök. Jag kunde inte följa originalet direkt, eftersom det var olika antal äggulor och äggvitor (och jag ville inte lägga undan gulor) så jag började direkt att modifiera. Hade inte heller tillräckligt med nötmjöl, så där blev det också ändring.

Så nu ska vi se om vi kan dra några slutsatser om hur det här med bakandet fungerar!

Originalreceptet:

 • 4 dl grönsaksriv/pulpa
 • 3 äggulor
 • 4 dl nötmjöl
 • ½ tsk bikarbonat
 • nypa salt
 • 1 dl honung (går bra med ekologisk då detta ändå hettas upp, se upp för billiga där bina kan ha matas med high fructose corn syryp, som då finns i honungen!)
 • 5 hårdvispade äggvitor
 1. Rör ihop allt utom honung och vitor.
 2. Rör i honungen.
 3. Vänd i vitan försiktigt.
 4. Grädda 1 h 20 min i 150 grader.

Mitt första försök:

Jag delade receptet på hälften, så ni tänker på det när ni analyserar…

Originalreceptet följdes, men det är svårt att dela på udda antal gulor och vitor, så jag har bestämt mig för 4 gulor och 4 vitor, vilket blir 2 av varje för halv sats.

Jag hade bara 1 dl hasselnötsmjöl, så jag tog det + 1 msk kokosmjöl. Följde beskrivningen ovan. Tiden var för lång, så det blev lite torrt och väl gräddad yta (men ej bränd). Tyvärr finns ingen bild. Men fluffigt och fint blev det!

Andra och tredje försöket:

Jag tänkte prova på mer samtidigt, så jag tog och gjorde två fjärdedelssatser, en sådan passar fint i en av mina minispringformar.

Ena

 • 2 dl pulpa
 • 1 äggula
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1/8 tsk bikarbonat
 • 2 tsk kakao
 • nypa salt
 • 1 hårdvispad äggvita

Andra

 • 1 dl pulpa
 • 1 äggula
 • 1 dl hasselnötsmjöl (från 1 dl blötlagda och torkade nötter)
 • 1/8 tsk bikarbonat
 • ½ tsk av vardera kanel och kardemumma
 • nypa salt
 • 1 hårdvispad äggvita
 1. Mixade allt utom bikarbonat och äggvita.
 2. Blandade i bikarbonatet.
 3. Vände i den hårdvispade äggvitan.
 4. Äggvitan kollapsade.
 5. In i 150 grader i 1 h.
 1. Mixade hasselnötterna till mjöl.
 2. Mixade med resten utom bikarbonat och äggvita.
 3. Blandade i bikarbonatet.
 4. Vände i den hårdvispade äggvitan.
 5. In i ugnen 150 grader i 1 h.
Nu undrar jag ju varför äggvitan kollapsade i den ”Ena”. Jag hade dubbel mängd kokosmjöl mot vad som behövdes tror jag. 1 dl nötmjöl verkar ha motsvarighet i 1 msk kokosmjöl, så det blev lite för kompakt.

En annan förklaring kan vara att kakao är fett och det gillar ju inte vitan. Å andra sidan brukar det gå just att vända i. Kanske en kombination av ovanstående.

Så här såg de ut (den platta blev en god kladdis, fast hade blivit bättre om man haft något fett i tror jag, så det ska undersökas senare).

2013-08-12 12.19.49

Idag testade jag lite mer. Gjorde en som den platta ovan, fast helt utan kokosmjöl. Jag mixade alltihop direkt, som med introts zucchiniplättar. Den blev platt fall. Troligen går det inte att få fluff när man mixar med kakao och äggvita ihop, samt så mycket honung.

Den andra gjorde jag enligt originalrecept, fast med halva mängden nötmjöl utbytt mot kokosmjöl som jag nog tog för mycket av igen men smeten blev inte lika kompakt som den liknande igår. Smaksatt med kakao. Det gick liite lättare att vända i hårdvispad vita, så jag drog slutsatsen att det kan ha varit för kompakt smet igår. Såklart får jag testa vidare med mindre kokosmjöl. När man inte chansar med massa kakao och för mycket kokosmjöl, blir det väldigt bra!

Ett tips: om en kaka misslyckas och kollapsar, så gör det inget om den var smaksatt med kakao. Då liknar den en kladdis och är bra mycket godare än en misslyckad annan kaka. Så jag ska nog smaksätta mycket med det, om det inte visar sig att kakaon gör kollapsande kakor såklart.

Kommentera: