Coffee, coffee, coffee…

I höstas blev jag tillsagd att om jag någonsin vill läka mina utmattade binjurar helt, måste jag sluta med koffein. Jag har slutat ett par gånger utan större problem, förutom att jag då var hemskt trött hela tiden, tills jag började med kaffe igen ett år senare. Jag har också känt ett behov av den där kaffestunden. Ett psykiskt beroende i en gammal vana antar jag.

Jag bestämde mig ändå för att sluta med kaffe i höstas, och gjorde så. Triiist. Lite salt i örtteerna, och de blev mer runda och mindre vattniga, men jag saknade kaffe. Plötsligt kom jag på: ”koffeinfritt kaffe kanske” (fick syn på Clippers i en butik). Jag testade en burk, och det smakar precis som vanligt kaffe, fast man får ingen kick, ingen energi, inte mersmak – jag känner mig bara nöjd när jag druckit.

Men dyrt var det. Så jag kollade på Amazon, och där var det ungefär halva priserna (+ VAT) mot i Sverige, så numer köper jag via Amazon. naturligtvis ekologiskt och med snälla metoder för borttagning av koffeinet. Räkna med 70-80 kr för 100 gram pulverkaffe i Sverige, och 5-7,5 pund + VAT för 200 gram pulverkaffe från Amazon. Jag har även kollat iHerb, och där fanns också, fast det blev inte billigare. Bönor och färdigmalt kaffe kostar under 200 kr på Amazon, och 300 i Sverige. Har inte kollat iHerb än.

Jag har fixat en widget med de kaffen jag köper från Amazon. Se till vänster. Nu skiftar priserna ibland, och ibland är något slutsålt, så det är svårt att säga vad som är mest prisvärt. Men den röda påsen med bönor är den jag köper för att mala och koka. Traidcraft
är alltid (hittills) billigast på bryggmalet, och den använder jag för espresso. Pulverkaffe har jag med när jag är ute. Clipper
är ofta lite dyrare, men inte alltid. Och ibland är 200-gramsburken
billigare än 2 st 100-grammare
, och ibland tvärtom. Ofta är Cafedirect
billigast, men inte alltid. Skillnaden i smak är att Cafedirect
smakar ljusare, medan Clipper smakar mer rostat och fylligare, kanske mindre rund smak. Trevligt att byta lite för kontrastens skull.

Och så var det det med krångliga Amazon och hur man köper. Det är endast Amazon UK som erbjuder gratis frakt, så där köper jag. Titta på min sida om internetköp, för att läsa om hur Amazon UK fungerar.

Nu kanske ni undrar hur det går och hur jag mår? Jag har INTE varit trött denna gång. Troligen är jag i bättre skick nu än när jag slutade för några år sedan. Och jag är aldrig sugen på vanligt kaffe. När jag druckit mitt kaffe, känner jag mig helt nöjd och vill aldrig ha påtår. Förr ville jag gärna ha mer och mer och mer. Tycker även att jag har fått lite bättre dygnsrytm. Bara fördelar med det koffeinfria. Och med prisvärt pulverkaffe, kan man lätt dricka det var som helst. Bara be om att få köpa eller få tevatten. Ett café tog 15 kr och ett annat 20 kr för tevatten, så inte alltid det blir billigt. De flesta tar inget alls.

Det känns som detta var ett bra drag i min fortsatta kamp för läkning.

En brasklapp bara: Antinutrienterna finns kvar. Bara koffeinet är borta. Du kommer få påverkan på magen som vanligt (förutom om du brukar få någon påverkan av koffeinet förstås) och det stör upptaget av järn och vissa mineraler. Så även detta kaffe bör du dricka inte närmare än en timme före eller efter maten.

Kommentera: