Bok: Your Personal Paleo Code av Chris Kresser

Image1Då har jag äntligen läst denna bok, Chris Kressers Your Personal Paleo Code: The 3-Step Plan to Lose Weight, Reverse Disease, and Stay Fit and Healthy for Life.

Jag tycker att det var en riktigt bra bok! Han är inte stel i tänkandet alls. Han beskriver fall som det gått snett för, varav en blev frisk av ”pizza och öl”. D.v.s. det var någon psykologisk faktor där, eller om han kört för restriktivt med någon makronutrient som han sedan fick av öl/pizza (t.ex. om han körde lowcarb). Man får också läsa om hans trevande i dietträsket, innan han hittade rätt för sig själv.

Vi får igenom hela boken små exempel, där Chris med minimala förändringar lyckats vända personens hälsa helt. Ofta utan att personen verkar ha ändrat hela sin kost till paleo.

Jag gillar verkligen hans öppenhet för att det inte MÅSTE vara på ett visst sätt. Ett antal ”ej paleo” eller gränsfallsråvaror får vara med, om man tål dem, vill ha dem, kanske behöver dem. Dit hör vitt ris, bovete (gärna vitt det med), mejeriprodukter och potatis. Samt undantagen.

De undantag jag skrev om i , 80/20-regeln. Den ger psykologiska effekter om man behöver det. Samt faktiskt, tänker jag mig, en mindre gardering att man inte råkar utesluta något helt, trots att man inte borde.

Vi får läsa om hur man anpassar sin kost efter olika hälsoproblem man kan ha. Hur vissa kan behöva dra åt lowcarb och andra kan behöva mer kolhydrater o.s.v.

Jag tycker inte att han är lika öppen för lika stora olikheter som Matt Stone, och han tar inte med det psykologiska till samma grad (Matt skriver om hur man behandlar sin egen kroppsfixering, eller, ger i alla fall en hel del exempel och meningar som verkligen får en att tänka till vad man sysslar med ibland).

Å andra sidan är båda inne på liknande spår med att vi är olika, och att inte vara för rigid. Chris omvärderar lätt tack och lov, och kör inte historisk paleo, utan konceptet för honom går ut på att vi ska äta det vi är gjorda för. Finns det nya råvaror som ger rätt näring: ät.

Egentligen kanske det inte borde heta paleo, det Chris förespråkar. Snarare ”biologiskt anpassad kost”. Det är mitt begrepp som jag kör med. ”Paleo” borde, enligt mitt sätt att se det, stå för en historiskt korrekt kost. Det KAN finnas saker i mat vi inte åt, som inte är bra, även om vi inte ser, vet och har upptäckt det nu. Men jag har slutat bekymra mig allt för mycket, och äter utan problem potatis, men även en del av det som funnits sedan yngre stenåldern. Det jag kommer att passa mig för, är moderna tidens mat: det som utvecklats sedan industrirevolutionen. Växtoljor med linolsyra, processat – ja ni vet.

Tillbaka till boken: den var läsvärd!

Kommentera: