Billigt med zucchini och annat nu (lagringstips)

Högsäsong för zucchini och lite annat just nu. Men man gör inte åt med så mycket som det finns tillgång på och sannerligen är det lätt att köpa på sig för mycket när man ser allt gott och nästan gratis – så: hur kan man lagra zucchini och andra grönsaker?

Jag gör gärna plättar och annat på zucchini som mixas eller rives och blandas/mixas med ägg. Skalen som blir över (de skalas bort för sådan här rätt) använder jag lite som bandspaghetti. Och all juice som kramas ur, drick upp den!

Jag köpte massa zucchini igår. Skalade, rev och kramade ur. Rivet lade jag i muffinsformar och fryste in (ska ta upp ur formarna och lägga i påsar sedan), skalen delade jag i portionsförpackningar och fryste också in (måste såklart testas först om de funkar som tinade, så det återstår att se). Juicen tänkte jag dricka upp, men fick idén att fermentera som test, så tog 1 % salt och lite surkålsjuice från en burk surkål, och stängde in i småburkar. Delade upp det ifall det är en känslig process så att jag i så fall förhoppningsvis får en lyckad.

Sedan har vi alla övriga högsäsongsgrönsaker nu. Kolla priserna och den fina högsäsongskvaliteten: broccoli, blomkål, spenat – allt är billigare som färskt just nu, än som fryst, och har superfin och nyttig kvalitet. Så jag köper och förpackar i frysen. Vissa saker måste förvällas, men info om det, hittar man lätt via google. En mycket lätt förvällning, som att hälla kokande vatten och sedan kallt vatten över exempelvis spenat, gör att den behåller sin färg bättre har jag nyligen fått lära mig. Kanske förstös cellväggarna på ett bättre sätt av hettan också, jämfört med fryssprängning… Jag är lite nybörjare på detta, så kanske testa lite olika, ange på påsen hur man gjorde, och se senare i höst vilket som var bäst.

När ni fryser in zucchinirivet, tänk på hur stor en portion är för er. Jag gör ju ofta pannkakor m.m. och arbetar efter principen 1 ägg till lika stor volym grönsaksriv. Så jag försökte göra äggstora portioner.

2013-08-04 21.28.03

Zucchini är en av de snällaste grönsakerna, god och enkel att arbeta med. Skalen suveräna som ”bandpasta”.

Kommentera: